• Business

    Γιώργος Νίκας: Τι διευκρινίζει για τον πλειστηριασμό της μεζονέτας στην Τήνο – Η απάντησή μας

    • NewsRoom
    Γιώργος Νίκας

    Γιώργος Νίκας


    Διευκρινίσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει με τα περιουσιακά στοιχεία της κληρονομιάς του πατέρα του, Παναγιώτη Νίκα, δίνει σε εξώδικη διαμαρτυρία – πρόσκληση – δήλωση μεταξύ άλλων και προς το mononews.gr ο Γιώργος Νίκας, με αφορμή τη δημοσίευση της είδησης του πλειστηριασμού μεζονέτας στην Τήνο.

    «Η αποδοχή μίας κληρονομιάς με το ευεργέτημα της απογραφής, ό­πως του αειμνήστου Π. Νίκα, σημαίνει ότι η κληρονομιά συνιστά μία ξεχωριστή ομάδα περιουσίας, διαφορετική από την προσωπική περιουσία των κληρονόμων, οι οποίοι δεν ευθύνονται προσωπικά για τα χρέη της κληρονομιάς. Ουσιαστικά λοι­πόν, μετά την νόμιμη απογραφή της κληρονομιάς οι κληρονόμοι καλούνται να δια­χειριστούν την κληρονομιά ούτως ώστε, από την ρευστοποίηση του ενεργητικού της να πληρωθεί το σύνολο των υποχρεώσεων και των δανειστών της κληρονομιάς και αν απομείνει υπόλοιπο να περιέλθει στους κληρονόμους κατά την αναλογία τους.

    Ουδέποτε λοιπόν οι κληρονόμοι γίναμε κύριοι των περιουσια­κών στοιχείων της κληρονομιάς, η δε αναφορά μας, ως οφειλέτες, στις σχετι­κές εκθέσεις κατάσχεσης, γίνεται τυπικά, γιατί δεν μπορεί να επισπεύδεται α­ναγκαστική εκτέλεση κατά νεκρού.

    Το αυτό θα ίσχυε και αν συνεπεία αποποιήσεων, αυτή η κληρο­νομιά είχε περιέλθει στο Δημόσιο, ως τελευταίο καλούμενο κληρονόμο.

    Πάλι οι δανειστές της κληρονομιάς θα προχωρούσαν σε αναγκα­στική εκτέλεση σε βάρος περιουσιακών στοιχείων της κληρονομιάς και μόνο, στρεφόμενοι τυπικά βεβαίως κατά του επ’ ωφελεία απογραφής κληρονόμου Ελληνικού Δημοσίου!!!

    Στην προκειμένη περίπτωση, η νόμιμη και εμπρόθεσμη απογραφή της κληρονομιάς κατέδειξε ότι το παθητικό της κληρονομιάς είναι το τριπλάσιο σχεδόν του ενεργητικού αυτής, σε κλίμακα εκατομμυρίων ευρώ.

    Η βασική γενεσιουργός αιτία των οφειλών αυτών ήταν η από τον Μάρτιο του 2015 πλήρης δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων (λογαρια­σμών και ακινήτων) του Παναγιώτη Νίκα, λόγω ελέγχου από το ΚΕΦΟΜΕΠ, η οποία ήρθη τον Ιούλιο του 2017, ένα μήνα σχεδόν προτού αποβιώσει. Συνεπεία της άνω δέσμευσης, επί σχεδόν δυόμισι χρόνια μέχρι το θάνατό του, ο Παναγιώτης Νίκας αδυνατούσε να εκπληρώσει ανυπαιτίως, τις οικονομικές του υποχρεώσεις εταιρικές και προσωπικές, με αποτέλεσμα να εξακοντιστούν αυτές, επιβαρυνόμε­νες με τόκους και προσαυξήσεις

    Κατόπιν τούτων, ήταν μαθηματικά επόμενο, αφού οι υποχρεώσεις της κληρονομιάς είναι περίπου τριπλάσιες από το ενεργητικό αυτής, να φτάσουμε στη διαδικασία των πλειστηριασμών, ούτως ώστε οι δανειστές να λάβουν εκ του επιτευχθέντος εκπλειστημιάσματος μέρος των απαιτήσεων τους (αφού το ενεργη­τικό δεν επαρκεί για να πληρωθεί το σύνολο αυτών) κατά τα προνόμια εκάστου στην εκτελεστική διαδικασία.

    Στη διαδικασία αυτή, οι άνω κληρονόμοι δεν μπορούν να επέμ βουν, καθ’ ότι τυχόν πληρωμή τινός δανειστή από τους κληρονόμους με προσωπικά τους χρήματα, γεννά εν συνεχεία προσωπική τους ευθύνη να πληρώ­σουν το σύνολο των δανειστών και των υποχρεώσεων της κληρονομιάς και εκπίπτουν του ευεργετήματος της απογραφής.

    Σε κάθε δε περίπτωση αντίκειται στην κοινή λογική να πληρώ­σουν οι κληρονόμοι εξ ιδίων, τα τριπλάσια από την αξία των κληρονομηθέ- ντων, για να περιέλθουν αυτά στην κυριότητά τους.

    Όλα τα παραπάνω, οι συντάκτες των σχετικών δημοσιευμάτων θα μπορούσαν ευχερώς να τα πληροφορηθούν, αν υιοθετούσαν την βασική αρχή του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, αυτή της διασταύρωσης των πληροφοριών τους, με την αναζήτηση της άποψης και του εμπλεκόμενου προ­σώπου και να μην αρκούντο στην μυθιστορηματική παράθεση άσχετων με τους εν λόγω πλειστηριασμούς θεμάτων.

    Κατόπιν τούτων, προσωπικά δεν οφείλω τίποτα και σε κανένα.

    Επειδή ουδέποτε περιήλθε στην προσωπική μου περιουσία, ουδένα περιουσιακό στοιχείο εκ της κληρονομιάς του αειμνήστου πατρός μου Παναγιώτη Νίκα», αναφέρει συγκεκριμένα ο Γιώργος Νίκας.

    Η απάντησή μας

    Την 13/05/2024 αναρτήσαμε δημοσίευμα με τίτλο: «Γιώργος Νίκας: Σε πλειστηριασμό μεζονέτα στην Τήνο».

    Το περιεχόμενο του δημοσιεύματος προκάλεσε την αντίδραση του ανωτέρω Νίκα Γιώργου με την επίδοση εξώδικης διαμαρτυρίας-πρόσκλησης μεταξύ άλλων  και προς το mononews.gr. (Δείτε εδώ το εξώδικο του Γιώργου Νίκα προς το mononews.gr)

    Θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι κάθε δημοσίευμα που αναρτούμε γίνεται στα πλαίσια του συνταγματικά κατοχυρωμένου θεσμικού μας καθήκοντος για άμεση, πλήρη και ελεύθερη ενημέρωση  και πληροφόρηση του αναγνωστικού κοινού.

    Το εν λόγω δημοσίευμα είναι απολύτως δημοσιογραφικό, δεν περιέχει ουδεμία κρίση για το πρόσωπο του κ. Νίκα, αντιθέτως ρητά αναφέρεται σε αυτό ότι ο κ. Νίκας έχει αποδεχθεί τη κληρονομιά του αποβιώσαντος πατρός του με το ευεργέτημα της απογραφής, όπως επίσης ρητά και επί λέξει αναφέρεται σε αυτό ότι «…αυτός ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά του Γεώργιου Νίκα, υπό την ιδιότητά του ως νομίμου εξ αδιαθέτου κληρονόμου σε ποσοστό ¾ εξ αδιαιρέτου επ’ ωφελεία του ευεργετήματος της απογραφής του εγγυητή και ήδη αποβιώσαντα, Παναγιώτη Νίκα…».

    Πέραν αυτού, το mononews.gr ενημερώνεται σχετικά με τα ζητήματα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από την ελευθέρως προσβάσιμη σε όλους ιστοσελίδα www.eauction.gr, στην οποία αναλυτικά αναφέρονται όσα αφορούν το προς πλειστηριασμό ακίνητο, τους οφειλέτες, τον επισπέυδοντα κοκ.

    Εν προκειμένω, όλες οι πληροφορίες του επίμαχου δημοσιεύματος προέκυψαν από τα στοιχεία που έχουν επισήμως αναρτηθεί στην επίσημη πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και σε καμιά απολύτως περίπτωση το mononews και η διοίκησή του δεν κινήθηκαν από πρόθεση να προσβάλουν την τιμή και την υπόληψη του κ. Νίκα, δεδομένου ότι δεν υφίσταται ουδείς προσωπικός ή άλλος λόγος προς τούτο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    Temu: Διπλό χτύπημα για την πλατφόρμα – Ο «τυφώνας TikTok» και οι καταγγελίες στην ΕΕ

    ΟΑΣΑ: Αναβαθμίζεται το δίκτυο νυχτερινών λεωφορειακών γραμμών

    Γιατί η Zara έριξε «άγκυρα» στον Πύργο Πειραιά



    ΣΧΟΛΙΑ