ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για την επιτυχημένη διοργάνωση του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών της ALUMIL «ArXellence 2» που φέρει τη «σφραγίδα» της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) και πραγματοποιήθηκε σε στενή συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Διαγωνισμών της UIA (ICC Council) και με πλήρη εφαρμογή των κανονισμών της UNESCO, μίλησε στο mononews.gr, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ALUMIL, κ. Γιώργος Μυλωνάς.
Πώς πήρατε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση ενός διεθνούς διαγωνισμού αρχιτεκτονικών ιδεών;
H ALUMIL, ως πρωτοπόρος εταιρεία στον κλάδο της παραγωγής αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου, επιθυμεί να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις, ανεβάζοντας συνεχώς τον πήχη σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της. Το «ArXellence 2» αποτελεί μέρος της στρατηγικής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που εφαρμόζουμε.
Στο επίκεντρο αυτού του σχεδιασμού έχουμε τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων στις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιούμαστε, στο μέτρο φυσικά που αυτό είναι εφικτό από πλευράς μας. Αυτό εξηγεί και την πρωτοβουλία μας να διοργανώσουμε έναν διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών σχετικά με μια περιοχή μείζονος σημασίας για την πόλη της Θεσσαλονίκης – το δυτικό παράλιο μέτωπο – που θα συγκέντρωνε κορυφαίους επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι θα κατέθεταν τις προτάσεις τους και θα μοιράζονταν μαζί μας γνώση και όραμα. Όλη αυτή η διαδικασία ήμασταν βέβαιοι ότι δύναται να συνεισφέρει θετικά στην κοινωνία, καθώς μέσα από προτάσεις αναβάθμισης της περιοχής, το κοινωνικό σύνολο μπορεί να βγει πολλαπλά κερδισμένο.
Επίσης, ένας επιπλέον λόγος πίσω από την πρωτοβουλία μας είναι η διαχρονική μας πρόθεση να βρισκόμαστε στην καρδιά ενός διαρκούς εποικοδομητικού διαλόγου με την παγκόσμια αρχιτεκτονική κοινότητα και τους ανθρώπους της. Στον κλάδο μας έχουμε στενή συνεργασία με τους αρχιτέκτονες και τιμούμε με κάθε τρόπο το έργο τους. Η ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα του «ArXellence 2» ήταν πρωτοφανής, με τις εγγραφές να ξεπερνούν τις 1400 από 90 χώρες και τις τελικές κατατεθειμένες μελέτες να φτάνουν τις 173. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτή την εξέλιξη και θεωρώ πως δικαίωσε την επιθυμία μας να διοργανώσουμε αυτόν τον απαιτητικό διαγωνισμό ακόμη και κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που έφερε η πανδημία.
Γιατί επιλέξατε το δυτικό παράλιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης να γίνει το αντικείμενο μελέτης του διαγωνισμού ArΧellence 2;
Η περιοχή μελέτης του “ArXellence 2” ξεκινάει από το εμπορικό κέντρο «ΛΙΜΑΝΙ» και συνεχίζει παράκτια προς τη δυτική είσοδο ακολουθώντας την οδό 26ης Οκτωβρίου. Σε αυτή την ενιαία έκταση περιλαμβάνεται ένας μεγάλος αριθμός διατηρητέων οικοδομημάτων. Χαρακτηριστικά μπορούν να αναφερθούν το πρώην εργοστάσιο ζυθοποιίας ΦΙΞ, το Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης και το δημοτικό κτίριο των πρώην Σφαγείων. Όλη αυτή η πλευρά εξυπηρετείται από σημαντικούς μεταφορικούς άξονες και κόμβους της περιοχής, ενώ στο κοντινό μέλλον θα βρίσκεται εν λειτουργία και ο τερματικός σταθμός του Μετρό στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό.
Ουσιαστικά πρόκειται για την ιστορική περιοχή του «Μπεχτσινάρ» ή όπως ονομαζόταν αλλιώς «Κήπος των Πριγκίπων», που φιλοξένησε στο παρελθόν σημαντικές εγκαταστάσεις βιομηχανίας αλλά και αναψυχής και συνδεόταν απευθείας με την υπόλοιπη πόλη μέσω τραμ.
Με το πέρασμα του χρόνου και την επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων η περιοχή βίωσε μια γενικευμένη υποβάθμιση. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της θέσης της περιοχής και της σχέσης της με την πόλη επιλέξαμε να θέσουμε ως θέμα του διαγωνισμού τον επανασχεδιασμό του παρηκμασμένου δυτικού παράλιου μετώπου της Θεσσαλονίκης. Στοχεύσαμε έτσι να στρέψουμε τα βλέμματα της διεθνούς αρχιτεκτονικής κοινότητας εδώ, ευελπιστώντας να λάβουμε εμπνευσμένες προτάσεις αστικής ανάπτυξης, σαν αυτές που μεταμόρφωσαν και άλλες πόλεις του κόσμου.
Ήμασταν και παραμένουμε πεπεισμένοι πως μια πόλη με σύγχρονο αστικό σχεδιασμό και άρτιες υποδομές είναι μια πόλη φιλική προς τους πολίτες και διευκολύνει την καθημερινότητά τους. Όταν λοιπόν καλέσαμε την παγκόσμια αρχιτεκτονική κοινότητα να σχεδιάσει το νέο Οικιστικό, Πολιτισμικό και Επιχειρηματικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης είχαμε ακριβώς αυτό στο μυαλό μας: την ανάδειξη της πόλης, την εξωστρέφειά της και την προσέλκυση νέων επενδύσεων που θα δώσουν πνοή σε μια παραμελημένη περιοχή και θα προσφέρουν καινούργιες ευκαιρίες στους κατοίκους της.
Ποια ήταν η ανταπόκριση της Πολιτείας στην πρωτοβουλία αυτή;
Από την πρώτη στιγμή οι θεσμικοί παράγοντες, που εκπροσωπούν τους επίσημους κρατικούς φορείς της πόλης, αγκάλιασαν την πρωτοβουλία μας. Θεωρώ πως το κάλεσμά μας βρήκε ευήκοα ώτα στους εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων και πυροδότησε ενδιαφέρουσες συζητήσεις για το μέλλον της πόλης. Θα σας αναφέρω χαρακτηριστικά, ότι στη διαδικτυακή τελετή των Βραβείων του «ArXellence 2» που διοργανώσαμε πριν λίγο διάστημα, έδωσαν το παρών ο Υφυπουργός Εσωτερικών-αρμόδιος για τα θέματα Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Όλοι τους συμφώνησαν πως η πρωτοβουλία της ALUMIL βαδίζει στον δρόμο της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας που και εκείνοι επιθυμούν για την πόλη και χαιρέτισαν με θέρμη την προσπάθειά μας. Επομένως, η Πολιτεία έγινε κοινωνός αυτής της προσπάθειας και ελπίζω να προχωρήσει περαιτέρω και να φέρει στο τραπέζι την προοπτική πραγματοποίησης του οράματος του «ArXellence 2».
Πιστεύετε, ότι θα καταφέρουμε να δούμε οι αρχιτεκτονικές προτάσεις που βραβεύθηκαν να παίρνουν σάρκα και οστά και να μεταμορφώνουν την περιοχή σε ένα σύγχρονο επιχειρηματικό κέντρο;
Το μεγαλύτερο κέρδος που έχει επιφέρει το «ArXellence 2» για τη Θεσσαλονίκη, είναι ότι δημιουργήθηκε μια πλατφόρμα αρχιτεκτονικών ιδεών από όλο τον κόσμο για το δυτικό παράλιο μέτωπο της πόλης. Αξίζει, δε, να τονιστεί ότι οι εν λόγω αρχιτεκτονικές προτάσεις φέρουν τη σφραγίδα της UIA, της Διεθνούς Ενώσεως Αρχιτεκτόνων, αλλά και της UNESCO, σύμφωνα με τους κανονισμούς των οποίων διενεργήθηκε ο διαγωνισμός.
Είναι στο χέρι της Πολιτείας να μην αφήσει αυτή τη μεγάλη ευκαιρία να πάει χαμένη και να προχωρήσει σε ενέργειες που θα ανοίξουν τον δρόμο για την πραγματοποίηση ενός ιδιαίτερα σημαντικού έργου. Οι προτάσεις που βραβεύτηκαν στον διαγωνισμό από τη διεθνή Κριτική Επιτροπή απέδειξαν μέσα από τη ματιά της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής κοινότητας ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να μπει σε ρόλο οδηγού στην περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τα σχέδια των μελετών που αναδείχτηκαν μας δείχνουν πως εάν η πόλη πορευτεί σε νέες στέρεες βάσεις, με άξονα την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, τότε θα καταφέρει εξαιρετικά πράγματα και πιστεύω πως κάτι τέτοιο είναι απόλυτα εφικτό.
Τι έχετε αποκομίσει μετά την εμπειρία του δεύτερου κατά σειρά αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ArXellence και ποια η ευχή σας για την πόλη της Θεσσαλονίκης;
Το «ArXellence 2», η δεύτερη διοργάνωση αρχιτεκτονικών ιδεών της ALUMIL, επιβεβαίωσε την πρόθεσή μας να δημιουργήσουμε έναν θεσμό, έναν πρότυπο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τη διεθνή αρχιτεκτονική κοινότητα.
Από την εμπειρία του φετινού διαγωνισμού αποκομίσαμε την πολύτιμη γνώση ότι η συλλογική προσπάθεια και το μεράκι μπορούν να αποφέρουν καρπούς, ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές. Ευχαριστώ πολύ όλους τους συνεργάτες μου, τα μέλη της ομάδας του «ArXellence 2», που πίστεψαν από την αρχή στο εγχείρημα και παρότι η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα, εκείνοι δούλεψαν με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο, ώστε ο διαγωνισμός να πραγματοποιηθεί, πληρώντας τις υψηλές προδιαγραφές που είχαμε θέσει. Άλλωστε, η καθολική αναγνώριση του από συμμετέχοντες και κοινό, μας γέμισε όλους με πολύ όμορφα συναισθήματα και ήρθε ως το καλύτερο επιστέγασμα σε όσα χτίζαμε για πάνω από έναν χρόνο.
Για την πόλη της Θεσσαλονίκης η ευχή μου πηγάζει ακριβώς μέσα από το όραμα του «ArXellence 2»: να σταθεί με αυτοπεποίθηση στο διεθνές στερέωμα, να βρει τον «βηματισμό» της και να αποτελέσει μια σύγχρονη μητρόπολη στην ευρύτερη περιοχή. Θεωρώ πως όχι μόνο της αξίζει, αλλά κυρίως έχει τις δυνατότητες να το επιτύχει. Στην ALUMIL δεσμευόμαστε πως θα συμβάλουμε με όποιον τρόπο μπορούμε, ώστε αυτή η ευχή να γίνει πραγματικότητα.
Διαβάστε επίσης:
Μια παγκόσμια γιορτή της αρχιτεκτονικής στα Βραβεία «ArXellence 2»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους Ντεγκρέτσια και τα εγγόνια της Φρειδερίκης;
- Πιερρακάκης: Έρχονται νέοι τύποι σχολείων από το 2025- Η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι καινοτομίες και η εδραίωση του ΙΒ
- Όταν ο Δένδιας σπιτώνει αξιωματικούς
- Το ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα, οι άλλοι σε αμηχανία και η Ν.Δ. αναζητά όραμα