ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε βαρύ μνημόνιο εξακολουθεί να βρίσκεται η Aλουμύλ Μυλωνάς, παρά την διευθέτηση των δανείων της ύψους 160 εκατ. ευρώ, αφού θα πρέπει να πιάσει συγκεκριμένους αριθμοδείκτες για να διανείμει μέρισμα, όπως είπε χθες ο ιδιοκτήτης της εισηγμένης στο Χ.Α. εταιρείας κ. Γιώργος Μυλωνάς, απαντώντας σε ερώτηση του mononews.gr.
Όπως είπε αυτό θα μπορούσε να γίνει το 2025, να πιαστούν οι συγκεκριμένοι στόχοι που έχουν θέσει οι servicers. Διότι τα δάνεια έχουν περάσει από τις συστημικές τράπεζες, πλην της Πειραιώς, στους servicers.
Tα προβλήματα ξεκίνησαν, σύμφωνα με τον επιχειρηματία, το 2012, όπως άλλωστε για χιλιάδες επιχειρήσεις την περίοδο εκείνη των μνημονίων.
Όπως είπε ο κ. Μυλωνάς, έφευγε μία ξένη τράπεζα από την χώρα, π.χ. η HSBC, ζητούσε τα λεφτά της πίσω, την πληρώναμε.
Έφευγε άλλη τράπεζα, το ίδιο.
Ταυτόχρονα έπρεπε να χρηματοδοτήσουμε μέσα σε δύσκολους καιρούς την εταιρεία, την παραγωγή και τις επενδύσεις της.
Το 2017 ήταν η περίοδος λήξης του κοινοπρακτικού δανείου, βάλαμε υποθήκη το εργοστάσιο.
Τότε αργήσαμε να ετοιμαστούμε, όπως είπε χαρακτηριστικά, κι ενώ πληρώναμε τις δόσεις του δανείου, με αποτέλεσμα να καταστούμε ληξιπρόθεσμοι και τα δάνεια πέρασαν στους servicers.
Η συμφωνία μαζί τους ήρθε το 2020.
Ως προς το αν έχουν αποκατασταθεί οι γραμμές χρηματοδότησης, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και πως υπάρχει ανοιχτή γραμμή με Πειραιώς, την Παγκρήτια Τράπεζα και την Παρευξείνια Τράπεζα.
Δηλαδή, οι άλλες τρεις συστημικές, Eurobank, Eθνική και Alpha Bank, μένουν εκτός σχήματος χρηματοδότησης της Αλουμύλ, ενός ομίλου που το 2024 θα πραγματοποιήσει σχεδόν 430 εκατ. ευρώ (328 εκατ. στο 9μηνο φέτος) πωλήσεις και πως η μεγέθυνση της εταιρείας μπορεί να υποστηρίξει τον διπλάσιο τζίρο, όπως είπε ο κ. Μυλωνάς, κοντά στα 860 εκατ. ευρώ με πρόχειρους υπολογισμούς.
«Η τελευταία φορά που πήραμε δάνειο από την τράπεζα ήταν το 2008 για να πληρώσουμε για την απαγωγή μου», είπε χαρακτηριστικά ο επιχειρηματίας.
Αν λοιπόν, το 2018 τα δάνεια ανέρχονταν στα 160 εκατ. ευρώ, αποτελούσαν 9,7 φορές τα EBITDA.
To 2024 ο δανεισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 126 εκατ. ευρώ, 3 φορές τα EBITDA και το 2025 στα 92 εκατ. ευρώ ή 2,4 φορές.
Ο δανεισμός αναμένεται ότι θα επηρεαστεί πτωτικά και από την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στον κλάδο χύτευσης ο οποίος θα εισφερθεί σε νέα εταιρεία.
Στην οποία θα μπει ως πλειοψηφιών μέτοχος ο στρατηγικός επενδυτής, όπως είπε ο κ. Μυλωνάς, με ένα ποσοστό μπορεί και 51% – 49%, ενώ η αποτίμηση της εταιρείας εκτιμάται στα 50 εκατ. ευρώ. Νεότερα αναμένεται να υπάρξουν μέχρι τον Μάρτιο του 2025, σύμφωνα με τον επιχειρηματία.
Στο ερώτημα πως χρηματοδότησε επενδύσεις και παραγωγή μέσα στην κρίση, αφού από το 2008 έως σήμερα έχει ρίξει 87 εκατ. ευρώ, απάντησε ότι είχε πάρει στρατηγική θέση στην αγορά ακινήτων σε Βαλκάνια και Ν.Α. Ευρώπη, τα οποία πούλησε ο όμιλος τέσσερις και πέντε φορές πάνω από την αρχική τους αξία, ενώ οι θυγατρικές στο εξωτερικό ήταν κερδοφόρες.
Κατά τα άλλα, μίλησε για αναμόρφωση του επιχειρηματικού μοντέλου.
«Δεν παράγουμε αλουμίνια για να πουλάμε τόνους από αυτά.
Αλλάξαμε στρατηγική και τώρα πουλάμε σε Ασία και ΗΠΑ, με νέα προϊόντα».
Είπε ακόμα ότι πλέον «πουλάμε έτοιμα κουφώματα και στα στέλνουμε στο εξωτερικό».
Ο όμιλος έχει εκσυγχρονιστεί πλήρως, με μονάδα 3D printing αλουμινίου με βιομηχανικούς εκτυπωτές, ενώ δημιουργήθηκε νέα γραμμή διέλασης και βαφής στο Κιλκίς με χρήση τεχνητής νοημοσύνης.
Επίσης, δημιουργείται νέο βαφείο στην Αίγυπτο, ενώ εξήρε την αγορά της Αιγύπτου, μέσω της οποίας η Αloumil έχει βάσει στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, ενώ δεν υπάρχουν δασμοί, σε αντίθεση με την Τουρκία.
Επίσης, βρίσκεται στα σκαριά ένα joint venture με το fund ονόματι OWI, στο οποίο τα λεφτά θα βάλει ο θεσμικός επενδυτής και η εταιρεία από το Κιλκίς την τεχνογνωσία.
Διαβάστε επίσης
Alumil: Αυξομείωση μετοχικού κεφαλαίου για απόσβεση σωρευμένων λογιστικών ζημιών
Alumil: Σε εκκαθάριση η θυγατρική OCEANIA στο Σίδνεϊ
Alumil: Δάνεια ύψους €40,8 εκατ. μεταβιβάστηκαν στην Παγκρήτια Τράπεζα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση