ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η περίεργη ιστορία συνεχών αγωγών του εφοπλιστή Λογοθέτη εναντίον πρώην στελεχών του, οι αγωγές των στελεχών του εναντίον του και τα συστήματα «Εδώ παπάς, εκεί παπάς…» και «κλέψε τον Πίτερ να πληρώσεις τον Πολ». Η περίεργη εμπλοκή του Αλέξη Τσίπρα που φέρεται να πάγωσε το 2016 μια δικαστική έρευνα.
Αγωγές, κόντρα αγωγές, καταγγελίες, αιτήματα υπαγωγής υποθέσεων σε διαιτησία.
Στις δύο πλευρές, αφενός ο εφοπλιστής Γιώργος Λογοθέτης και ο Όμιλος Libra, ένας διεθνής όμιλος επιχειρήσεων, με δραστηριότητες σε 35 χώρες και έξι ηπείρους, και αφετέρου πρώην στελέχη -συχνά κορυφαία στελέχη εταιρειών του Ομίλου- που βρίσκονται αντιμέτωποι μαζί του στα δικαστήρια.
Στο φόντο; Ένα γαϊτανάκι που εξυφαίνεται εξ ολοκλήρου από χρήμα.
Χρήμα που πάει και έρχεται από τη μία τσέπη στην άλλη, «εξαϋλώνεται» προσωρινά για να αποκτήσει και πάλι υπόσταση σε κάποιο άλλο σημείο και το οποίο διεκδικούν πότε η μία, πότε η άλλη πλευρά, ανάλογα με την υπόθεση.
Ο Γιώργος Λογοθέτης κατηγορεί πρώην στελέχη και συνεργάτες του και πρώην στελέχη και συνεργάτες κατηγορούν τον Γιώργο Λογοθέτη.
Η αλήθεια κρίνεται κάθε φορά στο δικαστήριο, τη μόνη αρμόδια Αρχή για τη διαλεύκανση κάθε υπόθεσης.
Μένει, όμως, η απορία:
Πώς γίνεται και ένας όμιλος αυτού του βεληνεκούς, ένας τόσο μεγάλος επιχειρηματίας, όπως ο κ. Λογοθέτης, να βρίσκεται να συνεργάζεται επανειλημμένα με ανθρώπους που φαίνεται να προδίδουν την εμπιστοσύνη που τους έδειξε, επιλέγοντάς τους να στελεχώσουν, από καίριες μάλιστα, θέσεις τις εταιρείες του ομίλου του;
Οι αγωγές
Δεν είναι πολύς καιρός που ο όμιλος Libra Group του εφοπλιστή κατάφερε με αγωγή του στην Κύπρο να πετύχει τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων πρώην στελεχών εταιρειών του ομίλου, κατηγορώντας τα εν λόγω στελέχη ότι έβαλαν στην τσέπη τους ούτε λίγο ούτε πολύ 100 εκατ. ευρώ.
Πρωταγωνιστής της ιστορίας φέρεται να είναι ο Φέλιξ Μπίτζιος, πρώην διευθύνων σύμβουλος της κεντρικής θυγατρικής εταιρείας του αμερικανικού ομίλου Libra στην Ελλάδα, και άλλοι 6 Ελληνες.
Σε ένορκη δήλωση της Ροσάννας Μόρτογλου, επικεφαλής εκπροσώπου του Ομίλου Libra στην Ελλάδα, προς την κυπριακή Δικαιοσύνη περιγράφονται συγκεκριμένες συναλλαγές, ενδεικτικές, όπως υποστηρίζει, της έκτασης της αποξένωσης των περιουσιακών στοιχείων που είχε ήδη συντελεστεί από τον Φέλιξ Μπίτζιο και τους συνεργούς του σε βάρος της Libra.
Σύμφωνα με την κ. Μόρτογλου, χρήματα στάλθηκαν από τους εναγόμενους σε συγκεκριμένες εταιρείες στο Χονγκ Κονγκ και μεταφέρθηκαν στη συνέχεια σε άλλα νομικά πρόσωπα και λογαριασμούς με αποτέλεσμα η ανάκτησή τους σήμερα να είναι αδύνατη.
Παράλληλα, χρήματα στάλθηκαν και στο Μπαχρέιν με μέρος των κεφαλαίων αυτών να θεωρείται πως στη συνέχεια μεταφέρθηκε εκ νέου σε άλλα πρόσωπα και λογαριασμούς με αποτέλεσμα και πάλι η ανάκτησή τους να είναι αδύνατη.
Η πλευρά Λογοθέτη εμφανίστηκε με την αγωγή της να θέλει να διασφαλίσει πως θα ανακτήσει τα όσα προσπορίστηκε ο Μπίτζιος, δηλαδή το οικονομικό όφελος που παράνομα εξήγαγε από τις εταιρείες του Ομίλου Libra “μέσω της απάτης και της υπεξαίρεσης, όπως τις χαρακτηρίζουν στην αγωγή που πραγματοποίησε με τους συνεργούς του”.
Σύμφωνα με την πλευρά του Ομίλου Libra, “ο Φέλιξ Μπίτζιος και συνεργοί του απέσπασαν παράνομα 25,5 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο στάδιο της απάτης, όλα από εταιρείες του Ομίλου Libra, ενώ κατά το δεύτερο μέρος της απάτης και της υπεξαίρεσης απέσπασαν ποσό τουλάχιστον της τάξεως των 36,6 εκατ. ευρώ.”
Από την πλευρά τους, τα πρώην στελέχη και συνεργάτες του Γιώργου Λογοθέτη υποστήριξαν ότι ο Γιώργος Λογοθέτης ήλεγχε το πλέγμα όλων των εταιρειών που εμπλέκονται στις συναλλαγές, που σημαίνει ότι -αν μη τι άλλο- είχε γνώση των συναλλαγών.
Και άλλες αγωγές
Μια άλλη εικόνα -σε μια υπόθεση που έχει όμως, φαινομενικά, πολλές ομοιότητες με την υπόθεση της Κύπρου- σκιαγραφεί ωστόσο ένα άλλο πρώην στέλεχος του Ομίλου Libra, το οποίο βρίσκεται επίσης σε αντιπαράθεση με τον εφοπλιστή Γιώργο Λογοθέτη, ο Στίβεν Τζ. Μπρουκς (Steven J. Brooks).
Ο Μπρουκς είναι κάτοικος της πολιτείας του Κονέκτικατ και προσελήφθη στην Libra Capital το 2014 (απ’ όπου αποχώρησε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn).
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Libra Capital κατηγορεί τον Μπρουκς, πρώην senior vice president, επενδύσεων, του Ομίλου Libra και της Libra Capital, ότι κανόνισε την πώληση μονάδας παραγωγής πέλετ του Ομίλου στην εταιρεία NianticVista (Niantic), την οποία παρουσίασε ως ανεξάρτητη εταιρεία, αλλά, σύμφωνα με την πλευρά της Libra, ανήκε στον ίδιο, προσποριζόμενος παράνομο όφελος σε βάρος του Ομίλου.
Ο Όμιλος Libra είχε στην κατοχή του τη μονάδα παραγωγής πέλετ μέσω της κατά 100% θυγατρικής του, Convergen, στην οποία ανήκε η εταιρεία CEW, ιδιοκτησία της οποίας ήταν η συγκεκριμένη μονάδα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Libra Capital κάνει λόγο για «υπόθεση εταιρίκης προδοσίας στο ύψιστο επίπεδο» και για «έναν σαμποτέρ που έκλεψε εκατομμύρια δολάρια από τον εργοδότη του».
Ο Μπρουκς ήταν, σύμφωνα με την εταιρεία, μεταξύ άλλων, υπεύθυνος για την επίβλεψη των ενεργειακών επενδύσεων του Ομίλου, συμπεριλαμβανομένης της θυγατρικής Convergen.
Το 2019, ο Μπρουκς κανόνισε την πώληση της προαναφερθείσας μονάδας πέλετ της Convergen (CEW) στην Niantic.
Η πώληση έκλεισε στις 31 Ιανουαρίου 2020 και λίγο καιρό μετά, όπως αναφέρει στην καταγγελίας της η Libra Capital, o Όμιλος ανακάλυψε αποδεικτικά στοιχεία για την προδοσία του Μπρουκς, όπως ότι ήταν ο πραγματικός αγοραστής της μονάδας (έχει συμφέροντα στην Niantic), ότι παρείχε προσωπική εγγύηση 2,3 εκατ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση της αγοράς, ότι η τιμή αγοράς που πλήρωσε ο Μπρουκς και οι συνεργάτες του ήταν τουλάχιστον 10 εκατ. δολάρια μικρότερη από την εύλογη αξία (fair market value) της μονάδας, ότι δεν είχε προσκομίσει ανταγωνιστικές προσφορές, ακόμη και ότι απέκρουσε το ενδιαφέρον άλλων πιθανών αγοραστών, ότι έβαλε την Convergen να πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για βελτιώσεις στη μονάδα λίγο πριν κλείσει η συμφωνία, καθώς και ότι έφυγε με 196.420 δολάρια σε μετρητά που υποτίθεται ότι έπρεπε να πληρωθούν στην Convergen με το κλείσιμο.
Αυτά μεταξύ πολλών άλλων…
«Οι εκβιασμοί»
Την ίδια ώρα, όμως, σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή του το mononews.gr, ο κ. Μπρουκς, μαζί με την NianticVista και τον Γκρέγκορι Μερλ, κατηγορούν τον Γιώργο Λογοθέτη και τις εταιρείες τις οποίες ελέγχει για εκφοβισμό, εκβιασμό και εκβιαστική απόσπαση χρημάτων.
Υποστηρίζοντας ότι έχει καταστραφεί η ζωή τους και με στόχο, όπως αναφέρουν, να αποκαταστήσουν τα προς το ζην και το καλό τους όνομα, μετά την εκστρατεία σπίλωσης που έχει εξαπολύσει εναντίον τους, όπως λένε, ο εφοπλιστής, αλλά και να ανακτήσουν τις σημαντικές ζημιές που τους έχουν προκαλέσει -και συνεχίζουν να τους προκαλούν- ο Γιώργος Λογοθέτης και οι «πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων» εταιρείες του ζητούν την υπαγωγή της υπόθεσής τους σε διαιτησία.
Στο αίτημά τους, οι καταγγέλλοντες ισχυρίζονται, μεταξύ άλλων, ότι η Libra είναι περίπτωση «εδώ παπάς, εκεί παπάς που είναι ο παπάς» (shell game).
«Εδώ παπάς, εκεί παπάς…»
Κατηγορούν τον Όμιλο Libra ότι ανακατεύει assets για να αντιμετωπίσει τα συχνά κεφαλαιακά προβλήματα που έχει.
Όπως λένε, ο Όμιλος Libra έχει επαναλαμβανόμενα προβλήματα ρευστότητας.
Κατά τα λεγόμενά τους, ζήτησε μάλιστα επανειλημμένα από τον Μπρουκς και την οικογένειά του να του δανείσουν χρήματα για να κλείσει «τρύπες», πριν αποφασίσει ότι η εκβιαστική απόσπαση αυτών ήταν ευκολότερη.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, πολύ σύντομα αφότου έπιασε δουλειά στην Libra Capital, ο Μπρουκς έμαθε προς έκπληξή του ότι, παρά την προσεκτικά κατασκευασμένη δημόσια του ισχυρού διεθνούς ομίλου, οι εταιρείες Libra ξεμένουν διαρκώς από ρευστότητα.
Για παράδειγμα, σε διάφορες περιστάσεις, όσο εργαζόταν ακόμη στην εταιρεία, ο Μπρουκς ισχυρίζεται πως η Libra δεν μπορούσε να πληρώσει μισθούς. Άλλες φορές, πάντα σύμφωνα με τον ίδιο, η Libra καθυστερούσε τις πληρωμές μπόνους επειδή δεν είχε τα χρήματα ή έκανε υπεραναλήψεις από τους λογαριασμούς της για να πληρώσει μισθούς.
Σε μία άλλη περίσταση, η Libra αγόρασε ένα ξενοδοχείο στο Σεντ Μόριτς στην Ελβετία, το 2013, και ξεκίνησε εργασίες ανακαίνισης.
Πολύ σύντομα η Libra ξέμεινε από κεφάλαια και το ξενοδοχείο έμεινε γιαπί.
Επειδή έχει συνεχώς έλλειψη κεφαλαίων, ο όμιλος Libra κυνηγά πάντα «εξωτερικούς» για να της δίνουν τα κεφάλαια που έχει τόσο ανάγκη.
Η πρακτική «κλέψε τον Πίτερ να πληρώσεις τον Πολ»
Η πρακτική που ακολουθεί είναι, όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά, «κλέψε τον Πίτερ να πληρώσεις τον Πολ», ανακατεύοντας κεφάλαια και μεταφέροντας χρήματα από τη μία εταιρεία στην άλλη για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες των διαφόρων εταιρειών του ομίλου σε ρευστό.
Επιπλέον, ισχυρίζονται, τα δάνεια και τα επενδυτικά κεφάλαια που διοχετεύονται από τρίτους σε μια οντότητα της Libra μεταφέρονται τακτικά σε άλλη, αμέσως μετά τη λήψη τους, για να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες μιας άλλης οντότητας.
Άλλη τακτική πρακτική της Libra είναι να μεταφέρει κεφάλαια σε θυγατρικές την ημέρα που γίνεται ο έλεγχος των ρητρών ενός δανείου και να μεταφέρει τα κεφάλαια πίσω αμέσως μετά τον έλεγχο.
Ο όμιλος Libra συχνά ζητεί επενδύσεις με τη μορφή συμβολαίων «Equity Tracker Fee» (ETF), που επιτρέπουν στον όμιλο να κρατά τις επενδύσεις αυτές εκτός των ισολογισμών του και να παρουσιάζει την εικόνα ότι ο όμιλος Libra έχει ή έχει την κυριότητα περιουσιακών στοιχείων, τη στιγμή που στην πραγματικότητα τα οικονομικά συμφέροντα της Libra είναι δεσμευμένα στους αντισυμβαλλόμενους των συμφωνιών ETF.
Συχνά, όπως υποστηρίζουν, οι συναλλαγές του ομίλου Libra και οι πρακτικές που ακολουθεί παραβιάζουν συμβόλαια, συμβάσεις δανείων, απαιτήσεις εγγυήσεων, καθώς και τραπεζικούς κανονισμούς.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο κ. Μπρουκς, ο Γιώργος Λογοθέτης είναι εκείνος που ελέγχει την κίνηση κεφαλαίων μεταξύ των εταιρειών του Ομίλου Libra.
Δεν υπάρχει χρηματικό ποσό που να αλλάζει χέρια εντός του οργανισμού του Ομίλου χωρίς να έχει πάρει απευθείας έγκριση από τον ίδιο τον Λογοθέτη.
Ο Όμιλος Libra είναι επίσης χορηγός διαφόρων φιλανθρωπικών και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων. Και τα χρήματα πάνε και έρχονται ανάμεσα στα κοινωνικά προγράμματα και τις κερδοσκοπικές δραστηριότητες της Libra.
Ο Τσίπρας βοήθησε τον Λογοθέτη;
Επιπλέον, o Μπρουκς καταγγέλει ότι η Libra χρησιμοποιεί τα κοινωνικά προγράμματά της για να σφυρηλατεί πολιτικές διασυνδέσεις και να πουλά επιρροή.
Για παράδειγμα, αναφέρει, η Libra, μέσω μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που δημιούργησε η οικογένεια Λογοθέτη, της Concordia, σπονσοράρει για χρόνια διάφορες συνόδους κορυφής παγκοσμίων ηγετών.
Η Libra, υποστηρίζει ο κ. Μπρουκς, πληρώνει πολιτικούς και άλλες ηγετικές προσωπικότητες, π.χ. του επιχειρείν, για να ταξιδεύουν και να μιλούν στις συνόδους κορυφής και να δικτυώνονται με άλλους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες και εκμεταλλεύται την ευκαιρία για να αναπτύσσει δεσμούς με παγκόσμιους ηγέτες και να επηρεάζει πολιτικά αποτελέσματα.
Το 2016, για παράδειγμα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, ο όμιλος Libra προσκάλεσε τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, να μιλήσει σε μια σύνοδο της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Concordia.
Σύμφωνα με τον κ. Μπρουκς, “ο εφοπλιστής είχε πει τότε στον ίδιο, αλλά και σε άλλους, ότι το να δώσει μια ευκαιρία στον Τσίπρα να μιλήσει ήταν κρίσιμο για να αποκτήσει νομική κάλυψη για τη Libra στην Ελλάδα”. (Τα έγγραφα βρίσκονται στην διάθεση του mononews.gr)
Και λίγο μετά τη σύνοδο, σύμφωνα με τον κ. Μπρουκς, “σταμάτησε μια ποινική έρευνα στην Ελλάδα για τη Libra και τον Λογοθέτη”.
Εαν πράγματι συνέβη κάτι τέτοιο προφανώς πρέπει να επέμβουν οι εισαγγελικές αρχές της χώρας.
Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Μπρουκς, το χρήμα δεν ρέει ελεύθερα μόνο ανάμεσα στις κερδοσκοπικές δραστηριότητες του Ομίλου, αλλά και ανάμεσα στις φιλανθρωπικές και επιχειρηματικές δραστηριότητές του.
Επιπλέον, όπως λέει, ο Λογοθέτης και η Libra δεν ενδιαφέρονται και πολύ για το ποιος δίνει το χρήμα που χρειάζεται κάθε φορά, αλλά δανείζεται συχνά χρήματα ή δέχεται επενδύσεις από υπαλλήλους της Libra Capital και άλλα στελέχη της Libra.
Μάλιστα, όπως σημειώνει, οι συναλλαγές αυτές αποτελούν κοινή πρακτική στον Όμιλο και φαίνεται να προτιμώνται επειδή οι επενδυτές και οι δανειστές που έχουν ήδη σχέση με αυτόν είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν ερωτήσεις.
Αυτό που περιγράφει ο κ. Μπρουκς είναι, ούτε λίγο ούτε πολύ, ένα «γαϊτανάκι» συναλλαγών και «εμβασμάτων» από τη μία εταιρεία στην άλλη, με τα στελέχη του ομίλου να καλούνται να συμμετάσχουν ενίοτε άμεσα στην κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών του Ομίλου, δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες οικοδόμημα, όπου χάνεται το ποιος έκανε τι και ποιος οφείλει σε ποιον και τι ακριβώς είναι αυτό που οφείλει. Αρμόδια για τη διαλεύκανση κάθε υπόθεσης είναι, όπως προελέχθη, μόνον οι δικαστικές Αρχές.
Είναι άξιον απορίας, ωστόσο, πώς είναι δυνατόν ένας επιχειρηματίας του μεγέθους του κ. Γιώργου Λογοθέτη να έχει πέσει τόσες φορές θύμα πρώην στελεχών του.
Σύμπτωση, ατυχία, λάθος επιλογές, πολλαπλές προδοσίες/συνωμοσίες ή κάτι παραπάνω; Ατσίδας η θύμα;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί