ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Σαν τα βεγγαλικά σε φιέστες αναμμένα… Η παραστατική αυτή εικόνα φαίνεται να «ταιριάζει γάντι» στην αδρή καταγραφή των όσων διαδραματίζονται με φόντο την πεντάχρονη επενδυτική παρουσία του Γιώργου Λογοθέτη στην Ελλάδα. Τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του, αφού αρχικά φωταγώγησαν με θορυβώδη τρόπο το επιχειρηματικό σκηνικό της χώρας, τώρα «σβήνουν» αφήνοντας πίσω τους μόνο καπνούς. Eνώ συνάμα η περιρρέουσα ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι…
Ο 42χρονος ηγέτης του Libra Group μπορεί μεν να διαθέτει μια εξαιρετικά σημαντική και διεθνοποιημένη εμβέλεια, αλλά στον τόπο καταγωγής του βρίσκεται σε κλοιό προβλημάτων και αμφισβήτησης. Δεν είναι μόνο τα «ασημικά» του ομίλου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που εκποιούνται εξ ανάγκης. Φράζει επίσης και ο δρόμος για την είσοδο που επεδίωκε ο όμιλος Λογοθέτη στην ελληνική αγορά της διαχείρισης «κόκκινων» δανείων… Ένα από τα μεγαλύτερα project του είδους, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που αποτελεί βεβαίως ισχυρό πόλο έλξης για δεκάδες διεθνή funds.
Το σχήμα LXM
Πριν από μήνες, το ενδιαφέρον της πλευράς Λογοθέτη για τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών μορφοποιήθηκε με την κατάθεση αίτησης αδειοδότησης, στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το σχήμα LXM που αποτελεί τον χρηματοοικονομικό βραχίονα του Libra Group ήταν εκείνο το οποίο ζήτησε να λάβει την άδεια διαχείρισης. Όντας ήδη ένας από τους μεγάλους «παίκτες» στη συγκεκριμένη αγορά, στη δυτική Ευρώπη, όπου την περίοδο 2104-2016 έκανε δουλειές με «χτυπημένα» δάνεια, ονομαστικής αξίας περίπου 2,5 δισ. ευρώ.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει βάλει στην «κατάψυξη» το αίτημα Λογοθέτη και είναι άγνωστο αν θα το ξεπαγώσει ποτέ. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι, τυπικά και ουσιαστικά, πρόκειται για «κόκκινη κάρτα» και οριστική αποβολή. Η οποία ήρθε ταυτόχρονα με το πόρισμα της κεντρικής τράπεζας, για μια σειρά από επίμαχες κινήσεις του Γιώργου Λογοθέτη σε δανειακά ζητήματα και όχι μόνο. Μένει βεβαίως να αποδειχθεί αν όντως όλα αυτά συνιστούν μια ιδιότυπη περίπτωση persona non grata (ανεπιθύμητου προσώπου) ή αν αποτυπώνουν καταστάσεις με συγκυριακή χροιά.
Το τρία αρχικά γράμματα του χρηματοοικονομικό σχήματος LXM προέρχονται κατά σειράν από το επώνυμο Λογοθέτης, το νησί της Χίου που είναι ο τόπος καταγωγής της μητέρας του και τον Ματθαίο Μαυριδόγλου o οποίος είναι κορυφαίο επιτελικό στέλεχος. Σε κάθε περίπτωση, το LXM είναι μια αξιοσημείωτη δύναμη στις διεθνείς αγορές, με γραφεία σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, έχοντας επίσης παρουσία και στη Αθήνα.
Μάλιστα στο πελατολόγιό του, συγκαταλέγονται και αρκετοί από τους κορυφαίους διεθνείς επενδυτικούς οίκους. Το LXM είχε ρόλο συμβούλου στο deal της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Exin (που ακόμη όμως δεν έχει ολοκληρωθεί), ενώ μετείχε και στην πρόσφατη διαδικασία του placement μετοχών της Τέρνα Ενεργειακής.
Στην πρώτη περίπτωση ίσως να μέτρησαν οι καλές σχέσεις του Λογοθέτη με τον Τζον Κάλαμος, ενώ στη δεύτερη το York Capital είναι στο πελατολόγιο του LXM.
Πέραν τούτων και σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά «ασημικά» του ομίλου Libra, το πρώτο κομμάτι των πωλήσεων θεωρείται «κλειδωμένο».
Τα φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής ισχύος περίπου 150 MW, έχουν ουσιαστικά καταλήξει στην κινεζική Sumec (θυγατρική του ομίλου Sinomach) η οποία από πέρσι το καλοκαίρι έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες».
Ισχυρό Fund
Για τα αιολικά πάρκα οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και το προβάδισμα δείχνει να το έχει ισχυρό fund, με παρουσία στην Ελλάδα και ζωηρό ενδιαφέρον για τη διαχείριση προβληματικών δανείων.
Και τα δύο πωλητήρια γίνονται με όρους συνολικής αξίας (enterprise value) που σημαίνει ότι οι αγοραστές… κληρονομούν τα δάνεια. Περί τα 280 εκατ. ευρώ για τα αιολικά και γύρω στα 150 εκατ. για τα φωτοβολταϊκά. Τα συνολικά τιμήματα και για τις δυο περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν στη «ζώνη» των 100 εκατ. ευρώ.
Χωρίς όμως να τα δει καθόλου ο Γιώργος Λογοθέτης, αφού μέσω της Euroenergy θα πάνε για να κλείσουν δανειακά ανοίγματά του. Προκειμένου, όπως λέγεται, να αποφύγει να έχει ο ίδιος και δικαστικές περιπέτειες…
Με τα παραπάνω νούμερα, μάλλον τακτοποιούνται όλες οι υποχρεώσεις και σχεδόν ολοκληρώνεται η επενδυτική του Οδύσσεια στην Ελλάδα. Γιατί υπάρχει και η μετοχική του θέση στην Πειραιώς, που μένει να διαπιστωθεί στο εγγύς μέλλον αν θα τη διατηρήσει ή όχι.