Κάθε μέρα αυξάνονται οι καταναλωτές που προσυπογράφουν τις συλλογικές αγωγές που ετοιμάζουν οι δικηγόροι του ΙΝΚΑ-Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας και οι Οργανώσεις-Μέλη του κατά των 18 προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος και οι υπογράφοντες ήδη ξεπερνούν τους 400.

Όπως αναφέρει στο mononews.gr,  ο Γιώργος Λεχουρίτης  Πρόεδρος του ΙΝΚΑ, το θέμα χειρίζονται πέντε δικηγόροι οι οποίοι  και συντάσσουν διαφορετικές αγωγές ομαδοποιώντας τις καταγγελίες, οι οποίες και θα κατατεθούν από τα τέλη Απριλίου ως τις αρχές Μαρτίου.

1

“Έχουν σπάσει τα τηλέφωνα, κάθε μέρα όλο και περισσότεροι καταναλωτές, ενημερώνονται και αποστέλλουν τα δικαιολογητικά που χρειάζεται για τη συμμετοχή τους στις συλλογικές αγωγές που θα αρχίσουν να κατατίθενται από τα τέλη του μήνα. Ταυτόχρονα με τις αγωγές που ζητούν κατάργηση της ρήτρας και αποζημιώσεις για τα ποσά που έχουν καταβληθεί ήδη,  λόγω της καταχρηστικής ρήτρας, θα καταθέσουμε και ασφαλιστικά μέτρα ώστε να μην μπορεί να διακοπεί η ηλεκτροδότηση στα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν μέχρι να ολοκληρωθεί η εκδίκαση των αγωγών “, σημειώνει ο κ. Λεχουρίτης.

Καταγγελίες για ρήτρα αναπροσαρμογής και διακανονισμούς

Τα βασικά επιχειρήματα αφορούν καταγγελίες για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και τους διακανονισμούς για όσες εταιρείες δε δέχονται να κάνουν. Σημειώνεται ότι από τους 18 προμηθευτές ρεύματος μόνο η ΔΕΗ δίνει στους πελάτες της τη δυνατότητα διακανονισμών.

Για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, θα αναφέρεται στις αγωγές, ότι είναι ότι είναι παράνομη και καταχρηστική, ότι δεν είχαν ενημερωθεί οι καταναλωτές όταν υπέγραφαν σύμβαση με την εταιρεία- προμηθευτή για την ύπαρξή της, ότι δεν τους γνωστοποιήθηκε τι είναι και πώς λειτουργεί και ότι ούτε στα συμβόλαια που υπέγραψαν η αναφορά στη ρήτρα ήταν με ψιλά γράμματα και χωρίς να εξασφαλίζεται η κατανόηση και η συναίνεσή τους. Ζητούν την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος και των παράνομων χρεώσεων που αυτή συνεπάγεται και αποζημιώσεις για τα ποσά που έχουν καταβάλει.

Άλλο θέμα που αφορά τις καταγγελίες που συσσωρεύονται αφορά τους διακανονισμούς. “Με εξαίρεση τη ΔΕΗ οι άλλες εταιρείες προμηθευτών ρεύματος δεν δέχεται ρυθμίσεις με αποτέλεσμα οι καταναλωτές που δεν μπορούν να πληρώσουν τα υπέρογκα ποσά που τους χρεώνουν να απειλούνται άμεσα με διακοπή ρεύματος. Με αγωγή ζητούν να επιτραπεί σε όλους τους καταναλωτές να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με διακανονισμούς, τους οποίους πρέπει να υποχρεωθούν να προβλέπουν όλες οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος. Για να συμμετέχουν οι καταναλωτές ως ενάγοντες καταναλωτές στη δικαστική διεκδίκηση μπορούν να απευθυνθούν στον ιστότοπο syllogiki-inka.gr και inka.gr.”

Σχετικά με το θέμα αυτό σε ανακοίνωση του ΙΝΚΑ αναφέρεται: “Η ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ρεύματος, που επιβλήθηκε με αδιαφάνεια από τον Αύγουστο του 2021, συνθλίβει όλους τους καταναλωτές, ιδιώτες και επαγγελματίες, χωρίς εξαίρεση, αφού τους επιβαρύνει με εξωφρενικές χρεώσεις και τους οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο.

Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη ρήτρα επιβαρύνει το κόστος του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, καθώς αυξάνει σε δυσθεώρητα επίπεδα το κόστος παραγωγής και διανομής όλων των αγαθών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, υπονομεύει αδιακρίτως το εισόδημα των πολιτών και ναρκοθετεί κάθε προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη, σε μία χώρα που αγωνίζεται να απαλλαγεί από την επώδυνη κληρονομιά της βαρύτερης οικονομικής ύφεσης της πρόσφατης ιστορίας της.

Με στόχο όχι μόνο την προστασία του εισοδήματος των πολιτών και του μέλλοντος της χώρας, αλλά και την προάσπιση της νομιμότητας το ΙΝΚΑ-Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας και οι Οργανώσεις-Μέλη του καλούν όλους τους πολίτες, πέρα από κάθε κομματική ή πολιτική ένταξη, σε συλλογική δράση”.

Τι πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές για συμμετοχή στη συλλογική αγωγή

Το πρώτο βήμα πρώτο είναι να εγγραφούν μέλη του ΙΝΚΑ,  συμπληρώνοντας την Αίτηση εγγραφής και  καταβάλλοντας εφάπαξ το ποσό των 20 ευρώ και για τη συμμετοχή σε κάθε φάση της δικαστικής διαδικασίας θα χρειαστεί να καταβάλουν επιπλέον, για κάθε βαθμό δικαιοδοσίας, δηλαδή για την άσκηση της αγωγής στο Πρωτοδικείο, για την εισαγωγή της υπόθεσης στο Εφετείο και τέλος, για την αναιρετική δίκη ενώπιον του Αρείου Πάγου το ποσό των 50 ευρώ ανά συμμετέχοντα και ανά βαθμό δικαιοδοσίας.

Το δεύτερο βήμα είναι να συγκεντρώσουν τα έγγραφα που χρειάζονται, δηλαδή

Αντίγραφο της σύμβασης που έχουν υπογράψει με το δικό τους πάροχο
Αντίγραφα εκκαθαριστικών λογαριασμών Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2021.
Αντίγραφα εκκαθαριστικών λογαριασμών Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2022.
Μια έγγραφη εξουσιοδότηση να αναθέσουν την εκπροσώπησή τους, στους δικηγόρους που έχουν αναλάβει τη σύνταξη, κατάθεση και εκδίκαση της Αγωγής.

Έρευνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις των τιμών ρεύματος, είναι, κατά πληροφορίες,  υπό διερεύνηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ενώ παρακολουθείται στενά και το ζήτημα της ρήτρας αναπροσαρμογής χρεώσεων προμήθειας από τη ΔΕΗ χωρίς να αποκλείεται εξέτασή του.

Η Επιτροπή έχει συστήσει ομάδα εργασίας με αντικείμενο τη διεξαγωγή έρευνας στον συγκεκριμένο τομέα που απαρτίζεται από στελέχη της σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες που προέρχονται από κορυφαία πανεπιστήμια της αλλοδαπής και της ημεδαπής, όπως το Cambridge University, το University of East Anglia και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) παρακολουθεί την πορεία των τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τόσο σε επίπεδο χονδρικής όσο και σε επίπεδο λιανικής.

Ως προς τη ρήτρα αναπροσαρμογής που εφαρμόζει και η ΔΕΗ (από 5.8.2021) η Επιτροπή παραπέμπει μεν στη σχετική απόφαση της ΡΑΕ, όμως, όπως τονίζει, δεν είναι δυνατό να αποκλειστεί να εξεταστούν τυχόν πρακτικές ex post (εκ των υστέρων) υπό την έννοια της καταχρηστικής εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης (βάσει του άρθρου 2 του Ν. 3959/2011) που αποτελεί αποκλειστική της αρμοδιότητα.

Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζει ότι περίπτωση υπερβολικής ή καταχρηστικής υπερτιμολόγησης συντρέχει όταν η επιχείρηση με δεσπόζουσα θέση προβαίνει στη χρέωση υπερβολικής τιμής, δυσανάλογης προς την οικονομική αξία της προσφερόμενης παροχής. Στην έννοια της υπερβολικής τιμολόγησης εμπίπτουν περιπτώσεις άδικης (μη δίκαιης) και όχι απλώς υψηλής τιμής…

Συνεχίζονται τα ρεκόρ στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται τα ρεκόρ της χονδρεμπορικής τιμής στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, με την Ελλάδα να είναι και για αύριο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με την υψηλότερη τιμή ρεύματος. Η τιμή επόμενης μέρας για σήμερα Τρίτη είναι στα 278,08 ευρώ στην Ελλάδα και την Ιταλία, με ακριβότερη τιμή σητν Ελβετία τα 310,21 ευρώ και τη Γαλλία στα 308,3 ευρώ/ Mwh.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη 1η Νοεμβρίου έως και σήμερα η μέση χονδρεμπορική τιμή (τιμή εκκαθάρισης αγοράς), που αποτελεί και την τιμή αναφοράς για τη διαμόρφωση των ρητρών στη λιανική, φτάνει στα 209,5 ευρώ/μεγαβατώρα.

Το κόστος ενέργειας το μήνα Μάρτιο ήταν 383 ευρώ/MWh κάτι που θα ενσωματωθεί στα τιμολόγια Απριλίου, ενώ   το μέσο κόστος του 2022 στα 310,55 ευρώ/ΜWh, από 176,4 ευρώ/ΜWh που ήταν το 2021.