ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Είναι διατεθειμένος να τις αλλάξει στο νέο μεγάλο διαγωνισμό για ψηφιακούς μετρητές των 850 εκατ. ευρώ; Ψηφιακοί μετρητές υπάρχουν και παλιών και νέων προδιαγραφών, όμως το τί θα ζητήσει ο ΔΕΔΔΗΕ θα καθορίσει τις δυνατότητες της ενεργειακής αγοράς που σήμερα διαμορφώνεται”.
Αυτό τονίζει, ο Γιώργος Κορωνιάς, συνιδρυτής της Meazon, στο παραπέντε της διαμόρφωσης των νέων διαγωνισμών για ψηφιακούς μετρητές, μιλώντας στο mononews. Προειδοποιεί για τη σημασία των προδιαγραφών που θα τεθούν για τους ενεργειακούς ψηφιακούς μετρητές, τονίζοντας ότι από αυτούς εξαρτάται αν θα ανοίξει το μέλλον στην ψηφιοποίηση της ενέργειας.
Ο Γιώργος Κορωνιάς πρωτοπόρος της αγοράς τεχνολογίας, εδώ και 30 χρόνια, από το 2001 είχε πει “το μέλλον είναι ασύρματο”, και έβαλε τα θεμέλια στην επανάσταση της αγοράς κινητής τηλεφωνίας. Σήμερα έχει στραφεί στην ψηφιοποίηση και στις τεχνολογίες Internet of Things,με τη Meazon που ίδρυσε το 2013 μαζί με τον Γιάννη Γιωνά και τον Στέλιο Κουτρουμπίνα.
Οι συνιδρυτές της Meazon, Γιώργος Κορωνιάς και Γιάννης Γιωνάς, μίλησαν αποκλειστικά στο mononews.gr εξηγώντας γιατί είναι κρίσιμο για το μέλλον της αγοράς ενέργειας, να μπουν οι σωστές προδιαγραφές, ώστε οι μετρήσεις να γίνονται real time και να εξασφαλίζονται πολύτιμα δεδομένα για την πορεία της κατανάλωσης την κάθε στιγμή.
Ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ, που αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου θα ανέρχεται σε 850 εκατ. ευρώ και αποτελεί μέρος του επενδυτικού του προγράμματος ύψους 2 δισ. ευρώ. Το ενδιαφέρον των τεχνολογικών εταιρειών που κατασκευάζουν ψηφιακούς μετρητές είναι μεγάλο και όλοι αναμένουν με αγωνία τις προδιαγραφές που θα τεθούν καθώς από αυτές εξαρτάται όχι μόνο ποιες εταιρείες θα συμμετάσχουν αλλά και οι δυνατότητες που θα δοθούν στο δίκτυο για την καλύτερη λειτουργία του, σε μια κρίσιμη εποχή μετασχηματισμού της αγοράς ενέργειας.
Να γίνει διαβούλευση επί των προδιαγραφών
“Πρέπει να γίνει διαβούλευση επί των προδιαγραφών γιατί πρέπει να μπουν τέτοιες προδιαγραφές επιλογής ψηφιακών μετρητών, ώστε να ανοίξουν το μέλλον για την ψηφιοποίηση της ενέργειας. Πρέπει να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση των προδιαγραφών, αυτοί που ξέρουν. Θα αποφασίσει ο ιδιοκτήτης των προδιαγραφών με τη συμμετοχή ίσως και της ΡΑΕ ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη ψηφιοποίηση της ενέργειας” σημειώνει ο κ. Κορωνιάς.
“Αυτό που δείχνουν τα δεδομένα μέχρι σήμερα είναι ότι ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά τις παλιές προδιαγραφές. Με βάση της προμήθειες ψηφιακών μετρητών που κάνει ακόμη και σήμερα ο ΔΕΔΔΗΕ οι προδιαγραφές δεν έχουν αλλάξει τα τελευταία 13 χρόνια, τονίζει ο κ. Γιωνάς και επισημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι να μην αλλάξουν ούτε στο μεγάλο διαγωνισμό που ετοιμάζεται.
“Ίσως λόγω κεκτημένης ταχύτητας επειδή ο διαγωνισμός αυτός ετοιμάζεται από το 2007, δεν ζητήσουν σημερινές προδιαγραφές. Και η διαφορά είναι μεγάλη, γιατί οι συμβατικοί μετρητές δεν μεταδίδουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο”, αναφέρει ο κ. Γιωνάς.
“Όλοι οι μεγάλοι πάροχοι στο εξωτερικό, προβληματίζονται για να δώσουν λύσεις με ψηφιακούς μετρητές σε πραγματικό χρόνο ώστε να μπορεί να ανασχεδιάζονται οι ανάγκες της αγοράς ενέργειας σε πραγματικό χρόνο. Πρέπει και η Ελλάδα να μπει σε αυτή την εποχή.
Συμβατικοί μετρητές ή έξυπνοι μετρητές για μετάδοση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο;
“Η τεχνολογία και οι προδιαγραφές που υπάρχουν σήμερα, μετρούν την κατανάλωση ενέργειας, την τάση και την ένταση ανά 15 λεπτά, αποθηκεύουν τα δεδομένα και τα στέλνουν μια φορά την ημέρα στο ΔΕΔΔΗΕ. Δηλαδή τα ρολόγια του ΔΕΔΔΗΕ, μεταδίδουν τα δεδομένα στο κέντρο και τα αξιοποιεί για ακριβέστερες χρεώσεις και για να έχεις μια εκ των υστέρων εικόνα των καταναλώσεων.
Όμως μέχρι εκεί. Και αυτό, το να έχεις μετρητές συμβατικούς, που απλά σου δίνουν τα παραπάνω, δεν μας φτάνει. Δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να σχεδιάσουμε την ενεργειακή αγορά του μέλλοντος” εξηγεί ο κ. Γιωνάς.
Αντίθετα, οι νέοι real time έξυπνοι μετρητές, δίνουν τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και τα μεταδίδουν στο κέντρο. Επίσης επεξεργάζονται τα δεδομένα, διαβάζουν τις ταυτότητες των συσκευών και δίνοντας νέες πληροφορίες για τις συσκευές, διαχωρίζοντας τα δεδομένα ανά συσκευή ( energy desaggregation), μετρώντας την απόδοσή τους βάσει της ενεργειακής τους συμπεριφοράς και κάνοντας προληπτική συντήρηση, με βάση τις αλλαγές στις μετρήσεις τους. Η τρίτη υπηρεσία του έξυπνου μετρητή είναι να δείχνει σε πραγματικό χρόνο τη διαθέσιμη ισχύ, ώστε να δίνει την δυνατότητα για κεντρικό ενεργειακό σχεδιασμό.
Η νέα ψηφιακή εποχή για τη ενέργεια
“Η δυνατότητα να επικοινωνούνται τα δεδομένα των αισθητήρων σε ένα ασύρματο δίκτυο θα δεσπόζει στο μέλλον. Η ψηφιοποίηση θα εξασφαλίσει ότι τα δεδομένα θα πακετάρονται και θα ταξιδεύουν. Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε τα δίκτυα, τις ταχύτητες, τις χωρητικότητες και το προϊόν, τα ψηφιακά δεδομένα που παρέχει η ψηφιοποίηση των πάντων” τόνισε ο κ. Κορωνιάς και θυμάται την εποχή που ένας τέτοιος μεγάλος μετασχηματισμός γινόταν στις τηλεπικοινωνίες..
“Το 1992 όταν ξεκίνησα την Panafon υπήρχε η επιλογή ανάμεσα στο να επιλέξουμε το αναλογικό ή το GSM το ψηφιακό σύστημα. Τότε επηρεάσαμε την κυβέρνηση και την ΕΕ σε ρυθμιστικό επίπεδο ώστε να περάσουμε στο ψηφιακό σύστημα. Επειδή μπήκαμε νωρίς στο ψηφιακό σύστημα, Ελλάδα και η Ευρώπη για πολλά χρόνια ήταν μπροστά στις εξελίξεις, γιατί ο Ρυθμιστής το εισήγαγε εγκαίρως.
Σήμερα, στην ενέργεια ζούμε κάτι ανάλογο. Η ψηφιοποίηση είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να απελευθερώσει τις ενεργειακές αγορές και τις δυνατότητες. Στον τομέα της ενέργειας πρέπει να γίνουν κάποια απλά πράγματα στις προδιαγραφές και την προσέγγιση, ώστε η ενέργεια να είναι προσβάσιμη με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα αναπτυχθούν πάρα πολλά πράγματα.
Οι δυνατότητες που θα δώσει η ψηφιοποίηση της ενέργειας είναι τεράστιες. Εκτιμώ ότι θα δημιουργηθούν 150 διαφορετικές εφαρμογές ενώ θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός ψηφιακού περιβάλλοντος, που θα μπορεί να προσφέρει ασφάλεια και ευκολία, αλλά και εξοικονόμηση κόστους.
Η ενέργεια είναι το σημαντικότερο αγαθό, σήμερα και στο μέλλον, γιατί τα πάντα θα γίνονται ηλεκτρικά -γιατί η τεχνολογία χρειάζεται ενέργεια. Είναι η κινητήριος δύναμη της τεχνολογίας. Δεν έχουμε βρει άλλου είδους ενέργεια να τροφοδοτεί τις μηχανές, που συνεχώς αυξάνονται. Σήμερα, ζούμε την εποχή του τεράστιου μετασχηματισμού στην ενέργεια αφού το πέρασμα από τα στερεά καύσιμα στις πράσινες ενέργειες είναι μονόδρομος”.
Η στροφή στην πράσινη ενέργεια απαιτεί παρακολούθηση και σχεδιασμό της αγοράς real time
Η ψηφιοποίηση και παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της παραγωγής και της κατανάλωσης ενέργειας είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει μια πράσινη αγορά ενέργειας. Όπως εξηγεί ο κ. Γιωνάς, “σήμερα η αστάθεια των ΑΠΕ κάνουν απαραίτητο ένα φορτίο βάσης, που μπορούν να το εξασφαλίσουν είτε οι λιγνιτικές μονάδες, είτε οι μονάδες από φυσικό αέριο. Αν έχουμε στόχο όμως, η διείσδυση των ΑΠΕ να είναι πάνω από 60-70% στο σύστημα, που προς τα εκεί πάμε, πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να έχεις σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα της κατανάλωσης και της παραγωγής του δικτύου. Θα πρέπει να βλέπεις που έχεις περίσσειας ενέργειας και ανάλογα να προγραμματίζεις τις ανάγκες, ή να τις περιορίζεις. Χρειάζεται ένας κεντρικός σχεδιασμός κατανάλωσης και παραγωγής ενέργειας σε πραγματικό χρόνο. Σε κάποιες χώρες όπως η Γερμανία ή η Σουηδία αυτό ήδη γίνεται.
Όταν όμως δεν έχεις τρόπο να δεις σε πραγματικό χρόνο τις ανάγκες του δικτύου, και την κατάσταση της παραγωγής δεν μπορείς να κάνεις ενέργειες εξισορρόπησης σε πραγματικό χρόνο. Για να το κάνεις αυτό χρειάζεσαι σε όλο το δίκτυο να έχεις έξυπνους ψηφιακούς μετρητές που μετρούν real time.
Εμείς λοιπόν λέμε, ότι έχουμε περάσει πια επίπεδο, και οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Πρέπει να ετοιμαστούμε από τώρα για να μπορούμε να αφήσουμε τις ΑΠΕ να μπουν με 80% στο σύστημα και για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε real time μετρήσεις.
Η πράσινη ατζέντα απαιτεί και σχεδιασμό της αγοράς
“Το Υπουργείο Ενέργειας”, ανέφερε ο κ. Γιωνάς, “θέλει να να μετασχηματίσει την αγορά ενέργειας, να εισάγει την πράσινη ενέργεια, τις ΑΠΕ και την ηλεκτροκίνηση. Αυτά όμως δεν μπορούν να γίνουν στην τύχη και θα πρέπει να δώσει έμφαση στα έξυπνα ψηφιακά δίκτυα. Προϋποθέτουν ότι θα υπάρχει η δυνατότητα της μέτρησης της ισχύος της ενέργειας που παράγεται και καταναλώνεται κάθε στιγμή.
Γιατί αν όλοι αποκτήσουμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, χωρίς να υπάρχει κεντρικά η ορατότητα σε πραγματικό χρόνο, για την πορεία της προσφοράς και της ζήτησης ενέργειας, το δίκτυο δεν θα μπορεί να σταθεί. Αν αντίθετα δοθεί έμφαση στην ψηφιακή μέτρησης της κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο, θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί και να καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς με ένα κεντρικό σχεδιασμό.
ΑΠΕ, μικροπαραγωγοί, ηλεκτροκίνηση, δεν μπορούν να εφαρμοστούν αν συνεχίσουμε με το σημερινό σύστημα, χρειάζονται ψηφιακοί μετρητές σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μπορεί να προβλεφθεί και να σχεδιαστεί η ενεργειακή κατανάλωση. Ο παραγωγός και ο διανομέας ενέργειας χρειάζεται ψηφιακά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για να ξέρουν τί σηκώνει το σύστημα σε κάθε περιοχή και σε κάθε στιγμή”.
Η Meazon είναι μια εταιρεία τεχνολογίας που σχεδιάζει και παράγει ενσωματωμένα μικροηλεκτρονικά συστήματα και software που τα βοηθάει στο να διαχειρίζονται την ενέργεια που καταναλώνεται σε κτίρια και άλλου είδους ενεργειακούς κόμβους όπως π.χ. στον οδοφωτισμό, οι μετρητές ύδρευσης, φορτιστές αυτοκινήτου, κλπ.
Δραστηριοποιείται σε τεχνολογίες για έξυπνες πόλεις, κατασκευάζοντας τον ελεγκτή οδοφωτισμού, που μετράει την ενέργεια που καταναλώνεται, ανοιγοκλείνει το φως, ρυθμίζοντας την ένταση του φωτός, και παρακολουθεί την ποιοτική κατάσταση της λάμπας. Όλη η πληροφορία αυτή συγκεντρώνεται και επεξεργάζεται στην παλτφόρμα ΙΟΤ, που προσφέρει smart city υπηρεσίες, που απευθύνεται είτε στους Δήμους, είτε σε εταιρείες που έχουν αναλάβει έργα οδοφωτισμού.
Την εταιρεία ίδρυσαν το 2013 στην Πάτρα οι Γιώργος Κορωνιάς (πρώην επικεφαλής της Vodafone), Στέλιος Κουτρουμπίνας και Γιάννης Γιωνάς και τον Αύγουστο του 2013, εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο η Alpha Ventures, με 1,8 εκατ. ευρώ.
Η Maizon έχει καταφέρει να αναλάβει πιλοτικά έργα ενεργειακής εξοικονόμησης και έξυπνων πόλεων με εταιρείες διαχείρισης δικτύων (utilities), δημοτικές επιχειρήσεις και εταιρείες ενεργειακής εξοικονόμησης σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Hong Kong και Αυστραλία. Αξίζει να σημειώσουμε πως η τεχνολογία της Meazon χρησιμοποιήθηκε από την Endesa και την Indra για την υπηρεσία ενεργειακής πληροφόρησης και Smart Home που ονομάζεται Nexo, την Honeywell για παροχή ενεργειακών υπηρεσιών σε μεγάλους επιχειρησιακούς πελάτες της, την TNB στην Μαλαισία (Utility Μαλαισίας) για την παροχή υπηρεσιών ενεργειακής παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο Maevi, ενώ έχει ήδη αναπτύξει 2 εξουσιοδοτημένους διανομείς στις ΗΠΑ (Madison Electric και ΕSD Global) και έναν στην Αυστραλία (Solutions Soft). Επίσης, η Meazon επιλέχτηκε από to hub:raum της T-Mobile (του ομίλου Deutsche Telekom) για συνεργασία στην ανάπτυξη τεχνολογίας NB-IoT στους μετρητές της, ενώ βραβεύτηκε με το Seal of Excellence από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τεχνολογίας της.
Η εταιρεία, στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξή της στην Ελλάδα, εστιάζοντας πρώτα σε συνεργασίες με τους δήμους. Ήδη, έχουν ολοκληρώσει ένα πιλοτικό έργο στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπου έχουν εγκαταστήσει σε 14 δημόσια κτήρια «έξυπνους μετρητές» για την παρακολούθηση της ενεργειακής κατανάλωσης τους.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελένη Πατάκη: «Ο κόσμος γνωρίζει πόσο καλό κάνει το βιβλίο»
- Χάνονται 700 θέσεις εργασίας από απόσυρση 100 ρυμουλκών! – Ο παραλογισμός ενός ΠΔ που ευνόησε τους Τούρκους
- Ανατροπή στον ΣΚΑΙ από Αλαφούζο: Η «σφραγίδα» Ζούλα και οι φήμες για τον Τούρκο Ατζούν
- Schneider Electric: Στο 7% η ανάπτυξη εξοπλισμών για κτήρια το 2025