Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα και πλέον είναι επιτακτική η ανάγκη να το διαφυλάξουμε μετριάζοντας τις επιπτώσεις από τη λειτουργία μας. Η μείωση των εκπομπών ρύπων και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κτηρίων είναι μια μεγάλη πρόκληση για κάθε μεγαλούπολη.
Η Noval Property με σοβαρότητα και συνέπεια υλοποίει το επενδυτικό της πρόγραμμα αναβαθμίζοντας την ποιότητα των ακινήτων στην πόλη και πιστοποιώντας τις επιδόσεις τους.
Ο Γιώργος Καραπαναγιώτης, Chief Risk and Compliance Officer της Noval Property, μας μιλά για τη στρατηγική της εταιρίας και τα σχέδιά της για το 2024 αλλά και τη σημασία που δίνει η Noval Propertyστις δεσμεύσεις βιώσιμης ανάπτυξης.
Ποια είναι η στρατηγική της Noval Property για τη δημιουργία βιώσιμων κτηρίων;
Η Noval Property ΑΕΑΑΠ διαθέτει ένα ευρύ, διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιό με 62 ακίνητα από τα οποία τα 33 είναι ακίνητα εισοδήματος και κυρίως αφορούν εμπορικά ακίνητα, κτήρια γραφείων και logistic centers.
Για τη Noval Property είναι προτεραιότητα η ανάπτυξη βιοκλιματικών, περιβαλλοντικά βιώσιμων, σύγχρονων και υψηλών προδιαγραφών, επαγγελματικών ακινήτων τα οποία προσφέρουν στους χρήστες εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση του λειτουργικού κόστους, παράλληλα µε τη θετική συμβολή ευεξία των εργαζομένων και των χρηστών. Στόχος μας είναι να μειώσουμε όσο μπορούμε τόσο το αποτύπωμα του χαρτοφυλακίου μας όσο και τον εκλυόμενο άνθρακα από τη λειτουργία των κτηρίων μας.
Εδώ πρέπει να αναφερθεί και το μείζον θέμα του υφιστάμενου κτηριακού αποθέματος των πόλεων. H Αθήνα έχει παλιά ενεργοβόρα κτήρια με μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά τη λειτουργία τους κάτι που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη και κατά το δυνατό να βρούμε λύσεις και πόρους για να βελτιώσουμε την υφιστάμενη κατάσταση.
Ανακαινίζοντας ένα παλιό κτήριο βελτιώνεται η ενεργειακή αποδοτικότητα του και το αποτύπωμά του γίνεται μικρότερο. Ένα νέο κτήριο, ακόμη και αν κατασκευαστεί με τα ιδανικά υλικά και τους πλέον βιώσιμους τρόπους, προσθέτει κατά τη διαδικασία της κατασκευής και λειτουργίας του άνθρακα στο περιβάλλον. Γι αυτό και θα πρέπει πρώτα να επιλέγουμε, όπου είναι εφικτό, την ανακατασκευή υφιστάμενων παλιών κτηρίων καθιστώντας τα έτσι πιο φιλικά προς αυτό.
Ποιες ήταν οι δεσμεύσεις βιωσιμότητας της Noval Property για το 2023 και τι τελικά επετεύχθη;
Η βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκεται στο επίκεντρο της επενδυτικής στρατηγικής της Noval Property και δεν είναι απλώς μια επιλογή, αλλά μια συνειδητή στρατηγική απόφαση για το πως επιλέγουμε να λειτουργούμε και να επενδύουμε.
Κάθε χρόνο θέτουμε στόχους και αναλαμβάνουμε δεσμεύσεις που με την υλοποίηση τους βελτιώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας μας. Και κατά το 2023 παραμείναμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και καταφέραμε να πέτυχουμε τους στόχους που είχε θέσει η εταιρεία το 2022.
Εμπλουτίσαμε το κοινωνικό μας έργο, πιστοποιήσαμε την Noval Property κατά ISO 14001 & 9001, και 14064-1, εκπονήσαμε και δημοσιοποιήσαμε τον Δεκέμβριο την πρώτη, από ΑΕΕΑΠ στην Ελλάδα, έκθεση κινδύνου βάση των συστάσεων για τη δημοσιοποίηση χρηματοοικονομικών πληροφοριών σχετικών με το κλίμα του Task Force on Climate- Related Financial Disclosures (TCFD). Επίσης παραμένοντας πιστοί στη δέσμευση που είχαμε πάρει το 2021, τα υπό κατασκευή ακίνητα μας στοχεύουμε να πιστοποιηθούν κατ’ ελάχιστον με LEED Gold.
Είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύουμε ότι θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη πρόοδο τα επόμενα χρόνια προχωρώντας με σταθερά βήματα και θέτοντας ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους.
Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την εξοικονόμηση ενέργειας και πώς θα τους πετύχετε;
Τις αρχές του 2021, ένα χρόνο περίπου μετά τη σύσταση της εταιρείας μας, ξεκινήσαμε την καταγραφή της ενεργειακής κατανάλωσης στα επαγγελματικά ακίνητα του χαρτοφυλακίου μας.
Εκείνη η περίοδος ήταν η περίοδος της πανδημίας και της τηλεργασίας. Τα δεδομένα που συλλέξαμε εκείνη τη χρονιά δεν ήταν αντιπροσωπευτικά. Έχοντας πλέον επαρκή δεδομένα τα οποία έχουν συλλεχθεί το 2022 και το 2023, θα έχουμε την δυνατότητα να θέσουμε συγκεκριμένους στόχους οι οποίοι θα αφορούν στο σύνολο των ακινήτων εισοδήματος του χαρτοφυλακίου μας για την κατάρτιση της στοχοθεσίας για την εξοικονόμηση ενέργειας.. Ενδεικτικά, η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια σειρά αναβαθμίσεων του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος χαρτοφυλακίου μας αντικαθιστώντας τα υφιστάμενα συστήματα ψύξης / θέρμανσης με σύγχρονα ενεργειακά αποδοτικά συστήματα, εγκαθιστώντας λαμπτήρες τύπου led, αξιοποιώντας την εφαρμογή νέων τεχνολογιών όπως το Internet Of Things (ΙοΤ) και Artificial Intelligence (ΑΙ) στα συστήματα διαχείρισης κτηρίων κάτι που θα μας επιτρέψει να έχουμε πληρέστερη και αμεσότερη πληροφόρηση της κατανάλωσης ενέργειας των κτηρίων και να εντοπίζουμε ευκαιρίες ενεργειακής βελτίωσης.
Τι αλλάζει η εφαρμογή της CSRD στους απολογισμούς βιωσιμότητας;
Όπως η εφαρμογή των IFRS έκανε συγκρίσιμη την χρηματοοικονομική πληροφόρηση έτσι και η Οδηγία CSRD σηματοδοτεί ένα νέο βήμα αλλαγής στο πλαίσιο των εταιρικών δημοσιεύσεων και εκθέσεων και στη διασφάλιση της ορθότητας των μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών καθιστώντας αυτές συγκρίσιμες και συνεπείς με τους κανονισμούς της ΕΕ.
Η Οδηγία CSRD αναθεωρεί την Οδηγία για τη δημοσιοποίηση Μη Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (NFRD), με στόχο να διασφαλίσει τη διαφάνεια, συγκρισιμότητα και αξιοπιστία των δεδομένων αυτών. Απαιτεί από τις ευρωπαϊκές εταιρείες να υποβάλλουν πληροφορίες βιωσιμότητας, οι οποίες θα προσδιορίζονται, για πρώτη φορά, μέσω των ευρωπαϊκών προτύπων υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας (ESRS). Τα πρότυπα αυτά έχουν ως στόχο να απεικονίσουν, τόσο τον αντίκτυπο των εταιρειών σε θέματα βιωσιμότητας (impact materiality), όσο και τον τρόπο με τον οποίο τα θέματα βιωσιμότητας επηρεάζουν τη χρηματοοικονομική κατάσταση των εταιρειών (financial materiality).
Τι σημαίνει «πράσινο» κτήριο; Πόσα είναι «πράσινα» κτήρια από το σύνολο των ακινήτων του χαρτοφυλακίου σας;
Ο όρος «πράσινο» κτήριο ταυτίστηκε τα τελευταία χρόνια με την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά είναι ασαφής και παραπλανητικός. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει η δυνατότητα προμήθειας υλικών δόμησης συμβατά με το όριο αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5ο C σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή. Στη Noval Property, εστιάζουμε στην ανάπτυξη σύγχρονων, υψηλής ποιότητας, περιβαλλοντικά βιώσιμων και ενεργειακά αποδοτικών ακινήτων, με τη όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρήση υλικών δόμησης χαμηλού άνθρακα και πιστοποιούμε τα κτήριά μας για τις επιδόσεις τους.
Εφαρμόζουμε τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, ενσωματώνοντας ανακυκλώσιμα υλικά, εγκαθιστώντας τεχνολογικά προηγμένα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, και δημιουργώντας «πράσινες» στέγες και τοίχους, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο αναβαθμισμένες συνθήκες διαβίωσης και παράλληλα βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κτιρίων μας.
Επιχειρούμε με σεβασμό προς το περιβάλλον και την κοινωνία και δημιουργούμε πολλαπλασιαστική αξία για τους ανθρώπους μας, τους μετόχους, τους συνεργάτες μας, την κοινωνία και την ελληνική οικονομία συνολικά.
Στο χαρτοφυλάκιο της Noval Property, είναι πιστοποιημένα με LEED κτήρια μας, το κτήριο γραφείων «The Orbit» πιστοποιημένο κατά LEED στο επίπεδο platinum, ένα κτήριο το οποίο αποτελεί πλέον τοπόσημο για την περιοχή των Αμπελοκήπων αλλά και για την πόλη συνολικά. Το κτήριο «Butterfly» στο Χαλάνδρι πιστοποιημένο κατά LEED στο επίπεδο gold. Τα κτήρια αυτά είναι τα πρώτα κτήρια γραφείων στην Ελλάδα που βραβεύτηκαν με την πιστοποίηση WiredScore για βέλτιστες λύσεις σχετικά με την έξυπνη τεχνολογία και την ψηφιακή τους συνδεσιμότητα.
Επίσης, δεν πρέπει να παραλείψουμε το εμπορικό πάρκο Mare West στην Κόρινθο, το πρώτο στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε με την περιβαλλοντική αξιολόγηση BREAAM In-Use για τη βιώσιμη διαχείρισή του.
Τα κτήρια αυτά συνιστούν το 20% της Ακαθάριστης Αξίας του Ενεργητικού (GAV) της εταιρείας.
Παραγωγή «πράσινης» ενέργειας: Πού βρίσκεστε σήμερα και ποιοι είναι οι στόχοι σας ως το 2030;
Είναι νομίζω ξεκάθαρο ότι η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πήγες (ΑΠΕ) είναι προϋπόθεση για τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Ο νέος κλιματικός νόμος ορίζει την υποχρέωση σε νέα κτήρια με κάλυψη μεγαλύτερη των πεντακοσίων (500) τ.μ., να τοποθετούν συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά ή θερμικά ηλιακά συστήματα σε ποσοστό που αντιστοιχεί στο τριάντα τοις εκατό (30%) τουλάχιστον της κάλυψης τους.
Συνεπώς στα νέα κτήρια που κατασκευάζουμε έχει ήδη γίνει πρόβλεψη για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ. Επίσης, έχουμε ολοκληρώσει την εγκατάσταση στο εμπορικό πάρκο Mare West στην Κόρινθο φωτοβολταϊκών πάνελ ισχύος 200 kW. Ευελπιστούμε με την πάροδο του χρόνου να επεκτείνουμε και άλλο την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας στα κτήρια μας. Δυστυχώς στην Ελλάδα το ισχύον νομικό πλαίσιο των ΑΕΕΑΠ δεν επιτρέπει ακόμα να επενδύσει σε ΑΠΕ και να αποκομίσει τα οφέλη από τέτοιου είδους επενδύσεις.
Τι σημαίνει κτήριο μηδενικών εκπομπών; Μπορεί να επιτευχθεί;
Η αλήθεια είναι πως σήμερα με τη διαθέσιμη τεχνολογία δεν υφίσταται κτήριο μηδενικών εκπομπών κυριολεκτικά.
Αυτό όμως που υπάρχει δυνατότητα να επιτευχθεί είναι κτήρια σχεδόν μηδενικών εκπομπών άνθρακα κατά τη λειτουργία τους τα οποία θα έχουν υψηλή ενεργειακή απόδοση. Οι σχεδόν μηδενικές εκπομπές προϋποθέτουν την κάλυψη του συνόλου των ενεργειακών αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, περιλαμβανομένης της ενέργειας που παράγεται επιτόπου ή πλησίον του κτηρίου.
Η δημιουργία ενός νέου κτηρίου ή η αναβάθμιση ενός υπάρχοντος κτηρίου σε κτήριο σχεδόν μηδενικών εκπομπών άνθρακα δεν αποτελεί απλή υπόθεση παρέμβασης σε έναν μόνο τομέα της κατασκευής, αλλά μια συνισταμένη μέτρων αναβάθμισης στο κτήριο, από τα οποία δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε κανένα.
Είναι αναποτελεσματικό να επενδύουμε απλώς και μόνο στην παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ σε ένα κτήριο εάν τα συστήματα θέρμανσης, κλιματισμού και εξαερισμού και οι ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε δεν είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης και χαμηλής κατανάλωσης και δεν παρακολουθείται διαρκώς η σωστή λειτουργία τους.
Η Noval Property έχει ήδη ξεκινήσει εργασίες ανακαίνισης ενός κτηρίου γραφείων στην Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι, ώστε εντός του 2024 να έχουμε το πρώτο κτήριο γραφείων στην Ελλάδα το οποίο θα είναι λειτουργικά απεξαρτημένο από τον άνθρακα, σύγχρονο, βιώσιμο και με στοχευόμενες πιστοποιήσεις Leed Gold, Fitwel και πιστοποιήσεις σχετιζόμενες με τον άνθρακα.
Εκπομπές Scope3: Ποια είναι η πολιτική σας για τη μείωση των εκπομπών στην εφοδιαστική αλυσίδα
Στην περίπτωση της Noval Property οι άλλες έμμεσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (κατηγορία 3) προέρχονται από 15 διαφορετικές κατηγορίες με ένα ποσοστό αυτών να παράγονται από τους μισθωτές μας. Είναι δύσκολα μετρήσιμες και διαχειρίσιμες. Επομένως καταλαβαίνει κανείς πως θα πρέπει να συνεργαστούμε στενά με τους μισθωτές μας για να επιτευχθεί μείωση των Scope 3 εκπομπών.
Η εταιρεία στοχεύει στη δημιουργία ενός σταθερού δίαυλου επικοινωνίας με τους μισθωτές για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Το εγχείρημα αυτό αποτελεί έναν από τους μακροπροθέσμους στόχους μας.
- Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE: €500.000 σε 30 πρωτοετείς φοιτητές με οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες
- Βρετανία: Σε υψηλό 8μήνου ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
- Συρία:«Η μεταβατική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αποκλείσει κανένα» λέει ο ηγέτης της εξόριστης αντιπολίτευσης
- Κικίλιας: Αναβαθμίζουμε το 112 για πρώτη φορά μετά το 2014