Πλέον η εξυγίανση της ΓΕΔ μπαίνει στην τελική της ευθεία με τον νέο μέτοχο της Quest μετά και την έγκριση από τη γενική συνέλευση της αύξησης κεφαλαίου 5,2 εκατ. ευρώ, αλλά και των υπόλοιπων θεμάτων της ατζέντας. Η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Η ΓΕΔ θα συνενώσει μετοχές αυξάνοντας την ονομαστική αξία και στη συνέχεια θα τη μειώσει για να συμψηφίσει ζημιές.

1

Θα γίνει αύξηση κεφαλαίου 5,2 εκατ. ευρώ με περιορισμό του δικαιώματος μόνο στις 210 χιλ. ευρώ και η Quest, καλύπτοντας τα 5 εκατ. ευρώ, θα αποκτήσει ποσοστό μεταξύ 95,03% και 99,21%.

Η διοίκηση της Quest ενημέρωσε τη ΓΕΔ πως με το ποσοστό που θα έχει δεν επιθυμεί την εισαγωγή των νέων μετοχών στο Χ.Α και θα ζητήσει τη διαγραφή (squeeze out) των μετοχών μέσω των προβλεπόμενων διαδικασιών.

Να σημειωθεί πως η διοίκηση της Quest έχει αναφέρει πως για το 2022 το επενδυτικό πρόγραμμα αναμένεται να ανέλθει στα 60 εκατ. ευρώ και στη ΓΕΔ θα πάνε τα περισσότερα, ενώ περιμένει πωλήσεις 30-40 εκατ. ευρώ.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Aυτή λοιπόν είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι το πώς κατέρρευσε ένας όμιλος που από 75 εκατ. ευρώ πωλήσεις το 2009 και καθαρά κέρδη 3-5 εκατ. ευρώ, έφτασε να κάνει τζίρους 23 εκατ. ευρώ και να γράφει ζημιές. Ειδικά όταν στο οπλοστάσιό του είχε brands όπως τα Toyotomi, Izola, Kerosun, Singer. Η ΓΕ Δημητρίου ένιωσε την κρίση στο πετσί της όπως κάθε εμπορική εταιρεία.

Άλλωστε τα νέα της εταιρείας, αν επισκεφθεί κανείς τον ιστότοπο της, έχουν μείνει στο πάλαι ποτέ μνημονιακό 2017, όταν πραγματοποιήθηκε αναδιάρθρωση του Ομίλου με την ίδρυση δύο νέων θυγατρικών:

α) της DELTA DOMESTIC APPLIANCES A.E., ως Αποκλειστικός Αντιπρόσωπος & Διανομέας των μαρκών TOYOTOMI, KEROSUN, ΙΖΟΛΑ, καθώς επίσης Αποκλειστικός Διανομέας των προϊόντων οικιακού κλιματισμού DAIKIN στα καταστήματα λιανικής, β) της S.S.M. AE., ως Αποκλειστικός Αντιπρόσωπος & Διανομέας των προϊόντων SINGER. Ταυτόχρονα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση με τις τράπεζες για τη ρύθμιση των υποχρεώσεων. Ο Αυτοδημιούργητος Γιώργος Δημητρίου, μεγαλωμένος στον Πειραιά και χωρίς να ανήκει σε κάποιο τζάκι και με σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ήταν από τους λίγους που θεωρούσαν ότι το κλιματιστικό θα γίνει τρόπος ζωής στην Ελλάδα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά κυνήγησε το όνειρο της ελληνικής παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών, θεωρώντας ότι η κατασκευή των προϊόντων Ιζόλα, έπρεπε να γίνεται στην Ελλάδα.

Η οικονομική κρίση όμως, ήταν αδυσώπητη.

Ο ίδιος ο κ. Δημητρίου, μιλώντας προ διημέρου στη γενική συνέλευση των μετόχων που ενέκριναν την τελευταία πράξη του δράματος, αλλά και τη νέα εποχή για την εταιρεία, αφού περνάει στον όμιλο της Quest, έκανε λόγο για πτώση τζίρου 70%!

Πλέον, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, «ο όμιλος Quest θα καταβάλει 5 εκατ. ευρώ για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την επόμενη μέρα το πρωί θα πρέπει να προϋπολογίσει περίπου άλλα 25 εκατ. για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις και να παρέχει κεφάλαια κίνησης. Στην εταιρεία δεν υπάρχουν κεφάλαια αυτή την στιγμή…». Κάποια στιγμή, μέσα στο καλοκαίρι, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του 2021. Ο ίδιος λέγεται ότι έχει συμφωνήσει με τον κ. Φέσσα να παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο για τα επόμενα δύο χρόνια μέχρι να υπάρξει ομαλή μετάβαση από το ένα ιδιοκτησιακό καθεστώς στο άλλο. Απασχολεί, με βάση τα στοιχεία του 2020 55 εργαζόμενους, για τους οποίους, όπως είπε στη γενική συνέλευση πλήρωνε κανονικά στα πέτρινα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων.

Aλλά…

Από το 2016 μέχρι το 2020 ο κ. Δημητρίου που ήταν και το μοναδικό εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. έλαβε από την εταιρεία του 917.185 ευρώ. Δύο χρονιές μείωσε την αμοιβή του, το 2018 κατά 7% και το 2019 κατά 35,45%. Διότι το 2017 και το 2016 είχε αυξήσει τις ετήσιες αποδοχές του κατ’ έτος 93,95% και 14,85%. Αυτό, όταν η εταιρεία ήταν α) στις εποχές των μνημονίων που ο κ. Δημητρίου ισχυριζόταν στη γενική συνέλευση ότι η οικονομική κρίση συνέβαλε στο μέγιστο βαθμό στο να μην δύναται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και β) οι πωλήσεις είχαν μειωθεί πάνω από 70%.

Διαβάστε επίσης

ΕΚΤ: Το σενάριο για αύξηση 0,50 στα επιτόκια εκτόξευσε το ευρώ