ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τίτλοι τέλους για τον Γιώργο Μπόμπολα, τον τελευταίο της «παλιάς φρουράς» των Ελλήνων εκδοτών.
Πέθανε σε ηλικία 94 χρόνων τη Μεγάλη Τρίτη στο «ΙΑΣΩ Γενική Κλινική» στο Μαρούσι, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες.
Ο πάλαι ποτέ ισχυρός επιχειρηματίας και εκδότης Γιώργος Μπόμπολας κατέληξε νωρίς το πρωί, παρόλο που μόλις είχε πάρει εξιτήριο από τη ΜΕΘ.
Ένα πέσιμο και ένα χτύπημα στο πόδι πριν από μία εβδομάδα ήταν η αιτία, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, καθώς οι θεράποντες γιατροί έκριναν ότι χρειάζεται να χειρουργηθεί, προκειμένου να παραμείνει λειτουργικός, παρά την προχωρημένη ηλικία του.
Γιατί παρόλο που είχε διάφορα προβλήματα υγείας λόγω γήρατος, δεν έπασχε από κάτι τόσο σοβαρό, που να τον αναγκάζει να παραμένει καθηλωμένος σε ένα κρεβάτι ή να είναι απειλητικό για τη ζωή του.
Η κηδεία του θα γίνει τη Μεγάλη Πέμπτη στις 13:00 μ.μ. στο Α΄νεκροταφείο.
H ανακοίνωση του ΙΑΣΩ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
Σε ηλικία 94 ετών απεβίωσε σήμερα το πρωί ο Γιώργος Μπόμπολας μετά από νοσηλεία 8 ημερών στην Γενική Κλινική του ΙΑΣΩ. Ο Γιώργος Μπόμπολας νοσηλεύτηκε μετά από κάταγμα ισχίου για το οποίο υπεβλήθηκε σε χειρουργείο την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023.
Λόγω των πολλαπλών οργανικών προβλημάτων, ο ασθενής νοσηλεύτηκε και στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου.
Ζωή για μυθιστόρημα
Άνθρωπος δυναμικός, με ισχυρή προσωπικότητα, δεν δίσταζε να «τα σπάσει» ακόμη και με τα παιδιά του, Λεωνίδα, Φώτη και Μαρία, όταν έκρινε ότι χρειάζεται.
Ο Γιώργος Μπόμπολας πέρασε πολλά στη ζωή του. Ευτύχησε να απολαύσει τους καρπούς των κόπων του, να βγάλει πολλά χρήματα από τις δραστηριότητές του, να συναναστραφεί την αφρόκρεμα της εγχώριας πολιτικής και επιχειρηματικής σκηνής, να ταξιδέψει και να γνωρίσει τον κόσμο, αλλά και να βιώσει τον απόλυτο έρωτα στο πρόσωπο της Άννας, της επί 58 χρόνια συζύγου του.
Επίσης βίωσε τη φθορά, την ίντριγκα, πολλές συγκρούσεις και, τελικά, την αποκαθήλωση…
Τη μαχητικότητά του και την τόλμη του την είχε δείξει από μικρός. Είναι γνωστή η ιστορία σύλληψής του από τους Γερμανούς σε ηλικία 14 ετών – τον πιάσανε γιατί τον είδαν να γράφει υπέρ της Αντίστασης σε τοίχους στην Καστέλα. Φυλακίστηκε. Μαζί με καμιά δεκαριά άλλους συνομηλίκους του περίμεναν κάθε ξημέρωμα, να ακούσουν τα βήματα εκείνων, που θα τους οδηγούσαν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Ωστόσο κατάφερε και γλίτωσε.
«Ο θάνατος με είχε πιάσει από το χέρι», θα πει πολλά χρόνια μετά ο εκλιπών, όταν του ζητούσαν ξανά και ξανά να διηγηθεί εκείνη την περιπέτειά του.
Γεννήθηκε το 1928 στον Πειραιά και είχε καταγωγή από τη Μάδαινα του Δήμου Μεσσήνης. Ήταν το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά του Φώτη Μπόμπολα και της Μαρίτσας Κουβαρά. Ο πατέρας του, δημόσιος υπάλληλος, βγήκε στο βουνό και συμμετείχε ως αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Εθνική Αντίσταση κατά της ναζιστικής κατοχής.
Με την απελευθέρωση ο πατέρας του εξορίζεται στο βρετανικό στρατόπεδο της Ελ Ντάμπα στην αιγυπτιακή έρημο, ως κομμουνιστής και επικίνδυνος για την παγκόσμια τάξη της εποχής τότε. Η ζωή της οικογένειας δυσκόλεψε πολύ. Το φαγητό λιγοστό, οριακά τα στοιχειώδη, πού λόγος για παιχνίδια, παπούτσια και ρούχα…
Όλα αυτά «γράφουν» εντός του Γιώργου Μπόμπολα, που αποφασίζει, όταν μεγαλώσει να καταφέρει πολλά στη ζωή του και να αφήσει πίσω του την ένδεια. Παρόλα αυτά πάντα έλεγε πόσο θετικά τον επηρέασαν αυτές οι δοκιμασίες, πώς έφτιαξαν τον χαρακτήρα του και του έδωσαν δύναμη να κυνηγήσει τα όνειρά του.
Τελειώνει με άριστα την Ιωνίδειο Σχολή λίγο προτού μετονομαστεί σε Α’ Πρότυπο Γυμνάσιο Αρρένων Πειραιώς και σπουδάζει πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στόχος του είναι να πιάσει δουλειά στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων, κάτι που δεν έγινε ποτέ, μιας και ήταν «φακελωμένος».
Η μοίρα είχε άλλα σχέδια για εκείνον. Ίδρυσε την κατασκευαστική εταιρεία «Τεχνοδομή» με βασικό συνέταιρο τον μετέπειτα υπουργό Δημοσίων Έργων Ευάγγελο Κουλουμπή. Το 1977 ίδρυσε την κατασκευαστική εταιρεία «Άκτωρ». Το 1999 ίδρυσε την Ελλάκτωρ, που προέκυψε μετά από τη συγχώνευση των Άκτωρ ΑΤΕ και Ελληνική Τεχνοδομική ΑΕ.
Το 1977 εξέδωσε μαζί με τον Γιάννη Γιαννίκο τη Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια. Ίδρυσε την Πήγασος Εκδοτική, στην οποία ανήκαν ο τηλεοπτικός σταθμός Mega Channel (κατά 25%, έως τον Νοέμβριο του 2019, έπειτα από την εξαγορά του σταθμού εξ’ ολοκλήρου από την Alter Ego Mass Media Α.Ε.), οι εφημερίδες Έθνος και Ημερησία (έως το 2017), πολλά περιοδικά και πολλές ιστοσελίδες. Επιπλέον κατείχε ποσοστά της εκτυπωτικής εταιρείας Ίριδα και του πρακτορείου Ευρώπη.
Η παντοδυναμία και η πτώση
Ο Γιώργος Μπόμπολας θεωρείται θρύλος. Άνθρωπος αυτοδημιούργητος, που έζησε πολλές στερήσεις και κατάφερε να αναδυθεί στα ανώτερα στρώματα της κοινωνίας, περιβαλλόμενος από άλλους ισχυρούς παράγοντες της χώρας.
Κατάφερε να φτιάξει μια αυτοκρατορία, που έμελλε να ζήσει για να τη δει να… «αποσυντίθεται». Λάθος χειρισμοί; Κακή τύχη; Λάθος timing; Όσοι δούλεψαν δίπλα του και τον έζησαν από κοντά, μπορούν να πουν πολλά επ’ αυτού. Πολλά μπορούν να πουν και για τον χαρακτήρα του, που «συνδύαζε επιχειρηματικό πνεύμα, τόλμη και σκληρότητα, όταν το απαιτούσαν οι συνθήκες, αλλά και στοργή και τρυφερότητα όταν εκτιμούσε και αγαπούσε», όπως μας μετέφεραν.
Εργαζόμενοι στο παλιό ΕΘΝΟΣ τον θυμούνται να χαϊδεύει και να ταΐζει αδέσποτα, που ζούσαν, πλέον, «βασιλικά». Συνήθισε να λέει πόσο κρίμα είναι να κυκλοφορούν αδέσποτα ζώα και ότι είναι χρέος όλων να τα φροντίζουν.
Πολλοί του αναγνωρίζουν ότι άλλαξε το τοπίο στα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά λένε ότι ήταν και «πολύ σκληρός εργοδότης, που όταν έκλεισε το ΕΘΝΟΣ δε νοιάστηκε για τα δεδουλευμένα και για τις αποζημιώσεις του προσωπικού».
Ο Γιώργος Μπόμπολας έζησε την κατάρρευση των επιχειρήσεών του, την οποία ακολούθησαν χρέη σε τράπεζες, συλλήψεις, πλειστηριασμοί, όλα βορά των κοινωνικών σχολιαστών, «βούτυρο στο ψωμί τους»…
Μια πανίσχυρη οικογένεια
Η απώλεια της αγαπημένης του συντρόφου, Άννας, τον πλήγωσε βαθιά και ανέδειξε την – καλά κρυμμένη – ευαισθησία και ευαλωτότητά του. Στην εξόδιο ακολουθία της, τον Οκτώβριο του 2013, τη χαρακτήρισε ως την καλύτερη σύζυγο και μητέρα και με ραγισμένη φωνή ανέφερε: «Εκεί, που θα πας, κράτησε μια θέση, όταν θα φύγω κι εγώ, για να έρθω κοντά σου και να είμαστε πάντα μαζί. Γλυκιά μου Άννα, καλό ταξίδι, καλή αντάμωση».
Ο θάνατός της ήταν αιφνίδιος και τον σόκαρε. Εκείνη «έφυγε» ξαφνικά από οξεία παγκρεατίτιδα στο Λονδίνο, όπου είχαν πάει οικογενειακώς, για να περάσουν την Πρωτοχρονιά. Η σορός της μεταφέρθηκε από το Λονδίνο στην Αθήνα, βυθίζοντας στο πένθος όλη την οικογένεια, όπως είναι φυσικό.
Ο πατριάρχης Γιώργος Μπόμπολας αγαπούσε τις παραδόσεις. Λατρεμένη του συνήθεια ήταν να τρώει όλη η οικογένεια μαζί τα μεσημέρια της Κυριακής, γονείς, παιδιά κι εγγόνια – όποτε ήταν εφικτό – και να συζητάνε για όλα. Ήταν σε εκείνα τα οικογενειακά τραπέζια, που του άρεσε να σχεδιάζει από κοινού με τα παιδιά του τις επόμενες επιχειρηματικές τους κινήσεις και να μοιράζει ρόλους και αρμοδιότητες.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί