ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Με νέα θέρετρα στην Κυανή Ακτή, τη Μύκονο και την υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα συνεχίζεται το επενδυτικό κρεσέντο του ομίλου Αρβανιτάκη, που φέρεται να πλήρωσε το τίμημα της εισαγωγής της ξενοδοχειακής στο δείκτη Euronext του Χρηματιστηρίου του Παρισίου, ακόμα και με προβλήματα που εμφάνισε η υγεία του.
Η εισηγμένη εδώ και ενάμιση χρόνο Azur Selection του 52χρονου επιχειρηματία έχει βάλει πλώρη για τη δημιουργία χαρτοφυλακίου 10 ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.400 δωματίων έως το 2024, στόχος που δύναται να ξεπεραστεί, όπως σημειώνει στο mononews ο Δημήτρης Χωματάς, CFO του ομίλου Αρβανιτάκη. «Αυτός είναι ο στόχος που τέθηκε παράλληλα με την εισαγωγή της Azur Selection στο Euronext και στο πλαίσιο αυτού πραγματοποιούνται επαφές με άλλους ομίλους για να χτιστούν περαιτέρω συνέργειες. Εκτός από τα σχέδια για τη γαλλική ριβιέρα και τη Μύκονο, στο ραντάρ μας είναι κι άλλοι δημοφιλείς προορισμοί της νησιωτικής Ελλάδας», προσθέτει ο ίδιος, χωρίς να αποκαλύπτει το συνολικό ύψος των επενδύσεων που δρομολογούνται, δεδομένου ότι τα deals δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.
Η στρατηγική του ομίλου επικεντρώνεται στην επέκταση με τρία θέρετρα ετησίως σε Ελλάδα και Γαλλία. Σήμερα, ο όμιλος λειτουργεί πέντε μονάδες 423 δωματίων σε Μύκονο και αθηναϊκή ριβιέρα. Επίσης, λειτουργεί ένα mini mall με 16 μισθωτές στο νησί των ανέμων και βάσει επενδυτικού σχεδίου, την επόμενη τριετία θα διαθέτει επιπλέον πέντε εμπορικά ακίνητα. Ο οικονομικός στόχος που έχει τεθεί αναφέρεται σε ανάπτυξη πωλήσεων της τάξης του 3,2% – βάσει της ανάκαμψης του τουρισμού μετά την πανδημία – και περιθώριο ΕΒΙΤ 28% από το 2029.
Από την Κύπρο στην Ελλάδα & εισαγωγή στον Euronext
Στρατηγική κίνησης της Azur Selection ήταν η εισαγωγή των μετοχών της στον Euronext, καθώς διαπραγματεύονται στο ταμπλό από τον Νοέμβριο του 2022. Το μετοχικό κεφάλαιο αυξήθηκε κατά 19,7 εκατ. ευρώ, ενώ η τιμή διάθεσης ορίστηκε στα 1,10 ευρώ και σήμερα μία μετοχή της Azur Selection έχει τιμή 6 ευρώ. Ο Γιώργος Αρβανιτάκης κατέχει το 83,95% του μετοχικού κεφαλαίου, βασικοί μέτοχοι είναι επίσης ο Κωνσταντίνος Μαριδάκης με 4,58% και ο Patrick O’Connor με 4,57%, ενώ μέτοχος με μικρό ποσοστό είναι η σύζυγος του ξενοδόχου, Chaza Zaza. Το εξάμηνο του 2022, η Azur Selection διέθετε χαρτοφυλάκιο 51,7 εκατ. ευρώ, είχε έσοδα 2 εκατομμύρια και καθαρά κέρδη 310 χιλιάδες. Πριν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύονταν στο Χρηματιστήριο της Κύπρου, από τον Οκτώβριο του 2020. Εκεί ήταν και η έδρα της, προτού ληφθεί η απόφαση να μεταφερθεί στην Ελλάδα, τον Μάιο του 2022, τέσσερις μήνες πριν εγκριθεί η εισαγωγή στον Euronext.
Ο κλάδος της διαχείρισης ξενοδοχείων και των ακινήτων απέφερε συνολικά έσοδα 1,7 εκατ. ευρώ το 2020. Από το 2016, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία της η ξενοδοχειακή εταιρεία, το ποσοστό πληρότητας στις μονάδες της Μυκόνου ξεπερνούσε το 79%, με εξαίρεση τη χρονιά της πανδημίας όταν ήταν 39%. Σε αυτό ποντάρει η εταιρεία και για τη νέα της επένδυση στο νησί, όπου σχεδιάζεται πεντάστερη μονάδα στον Άγιο Στέφανο, που θα κατασκευαστεί σε μισθωμένο ακίνητο 3.918 τ.μ.. Η θυγατρική αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει τη διαδικασία αδειοδότησης του έργου. Το θέρετρο θα αποτελείται από 47 δωμάτια/138 κρεβάτια, πισίνες, εστιατόριο υψηλής ποιότητας, γυμναστήριο και spa, ενώ από τη μονάδα θα παρέχονται υπηρεσίες VIP μεταφοράς (με γιοτ, ελικόπτερα, λιμουζίνες κ.λπ.). Η εταιρεία θα υποβάλει αίτηση για επιχορήγηση προκειμένου να χρηματοδοτήσει έως και το 28% του συνολικού κόστους του έργου (8 εκατ. ευρώ).
Το 2022 υπογράφηκε επιστολή ενδιαφέροντος για την απόκτηση γαλλικού ξενοδοχείου σε στρατηγική τοποθεσία στo Saint-Jean-Cap-Ferrat, ανάμεσα σε Μονακό και Νίκαια, ώστε η Azur Selection να διεκδικήσει μερίδιο από την πίτα των 11 εκατομμυρίων τουριστών και των 70 εκατομμυρίων διανυκτερεύσεων. Το project αφορά τη δημιουργία boutique ξενοδοχείο 4 αστέρων, από το οποίο θα πετυχαίνει έσοδα 3 εκατ. ευρώ το χρόνο. Το θέρετρο θα αποτελείται από 36 δωμάτια, πισίνα, εστιατόριο υψηλής ποιότητας, γυμναστήριο και spa και στοχεύει σε 285 ετήσιες ημέρες λειτουργίας. Η αρχική επένδυση κόστισε 22,5 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί με δάνειο και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Η επένδυση στο Club Med – Θέρετρο 12μηνης λειτουργίας
Η πιο πρόσφατη ανακοίνωση της εισηγμένης αφορά την αναβίωση του Club Med στην Αχαΐα, ένα έργο που πέρασε δια πυρός, μιας και η συμφωνία είχε μείνει μετέωρη εξαιτίας της πυρκαγιάς που έπληξε την περιοχή το καλοκαίρι του 2021. To Club Méditerranée ήταν το συγκρότημα που έκανε διάσημο το Λαμπίρι Αιγιαλείας, προσελκύοντας κυρίως Γάλλους παραθεριστές. Το παραθαλάσσιο ακίνητο ήταν κληροδότημα Μαρίας Παναγιωτόπουλου και ανήκει στον Φιλοπροοδευτικό Σύλλογο Λαμπιρίου Δήμου Αιγιαλείας. Από το 1993, όταν διέκοψε τη λειτουργία του, έχουν γίνει προσπάθειες ανασύστασής του, με σημαντικότερη αυτή της Azur Selection.
Ο όμιλος Αρβανιτάκη, στον οποίο εκμισθώθηκε για 40 συν οκτώ χρόνια, σχεδιάζει την ανάπτυξη πεντάστερου θερέτρου 300 δωματίων σε έκταση 75 στρεμμάτων, επενδύοντας 40 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τον κύριο Χωματά, το έργο θα δημιουργήσει κατά τη λειτουργία του περίπου 100 θέσεις εργασίας, ενώ σημαντικό είναι ότι θα λειτουργεί 12 μήνες το χρόνο. «Το θέρετρο θα απευθύνεται κυρίως σε επισκέπτες από την Ευρώπη και την Αμερική. Η περιοχή, ακόμη και τα προϊόντα που παράγονται εκεί θα γίνουν γνωστά στο εξωτερικό, χάρη στην επένδυση. Τώρα εργαζόμαστε για την υλοποίηση των σχεδίων και την ανάπλαση της περιοχής», τονίζει ο ίδιος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να λειτουργήσει το θέρετρο υπό την ομπρέλα διεθνούς brand.
Επιπλέον, σχεδιάζεται μία βίλα 400 τ.μ. στο Φανάρι Μυκόνου, οικιστική ανάπτυξη 9.000 τ.μ. σε οικόπεδο 37.000 τ.μ. στο Ras El Matn του Λιβάνου, η ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου επιφάνειας 2.000 τ.μ. στη Σύρο, η ανακαίνιση υπάρχοντος ξενοδοχείου στη μαρίνα του Βόλου και η κατασκευή συγκροτήματος πολυτελών διαμερισμάτων σε προάστιο του Βελιγραδίου.
Από τις κατασκευές στο real estate
Εκτός των τουριστικών αναπτύξεων, ο όμιλος Αρβανιτάκη έχει παρουσία στο Ντουμπάι, όπου έχει αγοράσει κι εκμεταλλεύεται πολυτελείς κατοικίες. Στη Μύκονο έχει αναπτύξει εμπορικό κατάστημα στο πρώην ξενοδοχείο Φιλίππη, όπου λειτουργεί κοσμηματοπωλείο Gofas. Στο real estate χαρτοφυλάκιο ανήκει επίσης κτίριο γραφείων στη Γλυφάδα, η cityrealty.gr, 1.200 τ.μ. logistics στο Βελιγράδι και μία κατασκευαστική εταιρεία που έχει ολοκληρώσει 140 έργα την τελευταία 20ετία.
Η ενασχόληση με τις κατασκευές αποτέλεσε και το βάπτισμα του πυρός για τον Γιώργο Αρβανιτάκη, αφού σπούδασε πολιτικός μηχανικός και στην αρχή της καριέρας του εργάστηκε σε ελληνικό κατασκευαστικό όμιλο για έξι χρόνια. Το 1999 ίδρυσε την Arvanitakis Constructions & Development, η οποία λειτουργεί μέχρι σήμερα και δραστηριοποιείται στην κατασκευή συγκροτημάτων και εξοχικών κατοικιών, ενώ η είσοδος στο real estate έγινε το 2005. Έως το 2011 ο επιχειρηματίας ασχολήθηκε με τη διαχείριση ακινήτων σε Κύπρο, Βουλγαρία και Ντουμπάι.
Διαβάστε επίσης
Συμφωνία ΟΣΕ-Hellenic Train: Ξεκινούν οι εμπορευματικές αμαξοστοιχίες (upd)
HelleniQ Energy: Συμμετοχή Π. Δαβέρου σε Ημερίδα του ΣΒΕ για τη Φορολογική Συμμόρφωση Επιχειρήσεων
Βαγγέλης Μαρινάκης (Capital Gas): Παρήγγειλε δύο πλοία LNG αξίας 519 εκατ. δολαρίων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στουρνάρας: Πολύ σημαντικό ένας πολίτης να είναι οικονομικά εγγράμματος – Παρουσιάστηκε το «Αλφαβητάρι της οικονομίας για εφήβους»
- Η Novo Nordisk επενδύει σε Νέα Υπερσύγχρονη Μονάδα Παραγωγής
- Σταϊκούρας: Ο αυτοκινητόδρομος Ιωάννινα – Κακαβιά θα συμβάλλει στην περιφερειακή και την εθνική ανάπτυξη
- Σε νέους ιδιοκτήτες από σήμερα τα ακίνητα της «Αλλατίνη» και της «Μαλαματίνα»