Επενδύσεις ύψους 3,5 έως 4 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει προγραμματίσει η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, η οποία ανακοινώνει προσεχώς την αλλαγή επωνυμίας και εταιρικής ταυτότητας.

«Το όραμά μας έχει στόχο την ενεργειακή μετάβαση. Θα μειώσουμε το ενεργειακό αποτύπωμα έως 50% έως το 2030 και θα είμαστε ενεργειακά ουδέτεροι έως το 2050», ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 26ο συνέδριο του Economist ο Γιώργος Αλεξόπουλος, διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης των ΕΛΠΕ, προσθέτοντας ότι από το ποσοστό του 50%, το 20% της μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα προέλθει από επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες επενδύει έως 4 δισ. ευρώ, με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικής της θέσης, ενώ ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει αφορούν σε νέα διυλιστήρια, μείωση 600.000 τόνων εκπομπών κατ’ έτος, στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου από το διυλιστήριο της Ελευσίνας, στην παραγωγή diesel από ΑΠΕ από το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης, ενώ στο στόχαστρο της εταιρείας μπαίνει και η χημική ανακύκλωση πλαστικών.

Θυμίζουμε ότι τα ΕΛΠΕ έχουν επενδύσει στο μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Κοζάνη, η ισχύς του οποίου ανέρχεται στα 204 MW, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε τη συνέργεια με την RWE για τη θέση σε λειτουργία 2 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος μέχρι το 2030, τόσο με έργα σταθερής έδρασης, όσο και με πλωτά αιολικά.

«Να μη δημιουργήσουμε το επόμενο μονοπώλιο»

«Πιστεύω ότι η ρωσική εισβολή μας υπενθύμισε το πόσο σημαντική είναι η διασφάλιση των προμηθειών. Την ίδια ώρα, η περιβαλλοντική προστασία παραμένει στην προμετωπίδα και η ενεργειακή μετάβαση επιταχύνεται. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι συμβαίνει με τρόπο που δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της προμήθειας», είπε ο κ. Αλεξόπουλος.

Παράλληλα, εξήγησε πως πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία νέων συγκεντρώσεων ισχύος στην αγορά και να διασφαλιστεί ότι η ενεργειακή επάρκεια δεν επαφίεται σε έναν παραγωγό πρώτων υλών. Ως παράδειγμα ανέφερε την Κίνα, η οποία είναι παραγωγός πρώτων υλών στις μπαταρίες για φωτοβολταϊκά, τονίζοντας πως «αυτό το παράδειγμα θα πρέπει να ακολουθήσουν οι χώρες του ΟΠΕΚ. Ας μη δημιουργήσουμε την επόμενη εξάρτηση από τις χώρες του ΟΠΕΚ, ούτε το επόμενο μονοπώλιο από μία χώρα φυσικού αερίου».