ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ξένισε την αγορά το… ξεχείλωμα του χρονοδιαγράμματος πώλησης της Άκτωρ κατασκευαστικής. Η αρχική εντύπωση που είχε δοθεί ήταν ότι η περίοδος των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον μητρικό Όμιλο της Ελλάκτωρ και το ενδιαφερόμενο σχήμα των αγοραστών (Wade Adams και Adamas, συμφερόντων αντίστοιχα των Κύπρου Τσέντα και Δημήτρη Κούτρα) θα είχε ορίζοντα ολοκλήρωσης σε τρείς βδομάδες. Ή και κάτι περισσότερο αν απαιτούσαν οι περιστάσεις.
Ωστόσο, όπως δημοσιοποιήθηκε από την πλευρά της Ελλάκτωρ, οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με φόντο την επιδιωκόμενη συμφωνία θα διαρκέσουν έως και τις 31 Μαρτίου. Δηλαδή σχεδόν…8,5 βδομάδες, καθώς ξεκίνησαν ήδη οι επαφές.
Τι άραγε μπορεί να συνέβη; Γιατί επιμηκύνθηκε ο χρόνος; Και προς τι η παρατεταμένη διαπραγμάτευση, αφού μάλιστα δεν προβλέπεται να γίνει due diligence στην Άκτωρ, αλλά ο έλεγχος να βασιστεί στις λογιστικές καταστάσεις του 9μηνου του 2022;
Πηγές που είναι κοντά στο δρομολογούμενο deal δίνουν τις δικές τους απαντήσεις στα ερωτήματα. Αναφέροντας ότι: Η πρόταση εξαγοράς έχει μεν την αρχική σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών, αλλά η συνέχεια δεν είναι μια απλή διαδικασία. Καθώς η Άκτωρ έχει ένα σύνθετο εταιρικό πλέγμα δραστηριοτήτων, χρειάζεται η μελέτη και η νομική τους αποτύπωση σε μια μεγάλη σειρά παραρτημάτων, στη βάση των όσων συμφωνηθούν.
Είναι χαρακτηριστικό πώς η Άκτωρ ως όμιλος ενοποιεί πλήρως 40 εταιρείες, εντός και εκτός συνόρων, άλλες 6 τις ενοποιεί με τη μέθοδο της καθαρής θέσης, ενώ υπάρχουν και 107 συμμετοχές σε διάφορες κατασκευαστικού χαρακτήρα κοινοπραξίες. Σε κάθε περίπτωση οι διαπραγματεύσεις και τα νομικά κείμενα, που θα αποτυπώνουν τη συμφωνία επί των όρων της σύμβασης αγοραπωλησίας και της παροχής εγγυήσεων με όρους αμοιβαία αποδεκτούς, πιστεύεται ότι πιθανότατα θα ολοκληρωθούν στα τέλη Φεβρουαρίου.
Παράλληλα με όλα αυτά θα τρέξει και η πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου από την Ελλάκτωρ, προκειμένου ο επιχειρηματικός Όμιλος να έχει στα χέρια του και την αιτιολογημένη γνώμη για το εύλογο και δίκαιο του τιμήματος και των όρων της συναλλαγής.
Χρονικός «αέρας» και αστάθμητοι παράγοντες
Κάτω από αυτές τις συνθήκες και λόγω του ότι μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία, ακόμη και από αστάθμητους παράγοντες, κρίθηκε ότι η περίοδος των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να έχει και κάποιον χρονικό «αέρα». Μια άνεση χρόνου δηλαδή. Εξ ου και το οριοθετημένο διάστημα μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Χωρίς να αποκλείεται να κλείσει εν τέλει νωρίτερα το deal.
Εάν έως τότε όλα κυλήσουν ομαλά και δεν υπάρξει κάποιου είδους ανατροπή (αφού τίποτε δεν είναι θέσφατο αν δεν υπάρξουν οι δεσμευτικές υπογραφές) τότε το Δ.Σ της Ελλάκτωρ θα κληθεί να δώσει τη έγκρισή του για την πώληση της Άκτωρ. Ενώ μετέπειτα θα ζητηθεί και το «πράσινο φως» από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων. Άλλωστε τα ίδια έγιναν και με την πώληση του 75% του κλάδου των ΑΠΕ στην Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη.
Στην περίπτωση της Άκτωρ το σχήμα των Τσέντα-Κούτρα έχει κάνει προσφορά ύψους 160 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων περίπου τα μισά αφορούν την ανάληψη μέρους των χρηματοδοτήσεων που έχει προσφέρει η Ελλάκτωρ στη θυγατρική της κατασκευαστική. Το υπόλοιπο μισό του τιμήματος είναι η καταβολή σε μετρητά, ενδεχομένως σε δόσεις, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες.
Στο χρηματιστηριακό «ταμπλό» η μετοχή της Ελλάκτωρ έκλεισε χθες στα 2,10 ευρώ. Δηλαδή 20% πάνω από την αρχή της εφετινής χρονιάς. Σε σχέση όμως με το προ οκτώ συνεδριάσεων υψηλό των 2,30 ευρώ, η μετοχή έχει οπισθοχωρήσει κατά 8,7%. Καθώς ορισμένοι από τους γρήγορους «παίκτες» που αγόρασαν στη φήμη, έσπευσαν να πουλήσουν στο γεγονός…
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία 6μηνων εντόκων τη Δευτέρα 23/12
- INTERCARS: Περισσότεροι από 1.500 μηχανικοί εκπαιδεύτηκαν δωρεάν το 2024 στο IC Truck Show της εταιρείας
- Αλλαγή επαγγέλματος: 7+1 συμβουλές για τη μετάβαση και την επιτυχία του νέου σας εγχειρήματος
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας – Η συνάντηση με τον Σέρβο ΥΠΕΞ