Με αρκετές κίτρινες κάρτες στην κομψή τσάντα της φθάνει σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα η σιδηρά κυρία που ελέγχει τις ευρωπαικές τράπεζες. Σε λιγότερες από 48 ώρες θα «ξεσκονίσει» τον εγχώριο κλάδο με βάση το feedback που έλαβε από τα στελέχη του SSM που βρέθηκαν στην Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες. Αλλά και οι επισκέψεις ελλήνων τραπεζιτών στην Φραγκφούρτη ήταν χρήσιμες αφού στην έδρα του SSM συζητήθηκαν όλα τα θέματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η «γερμανίδα» στη νοοτροπία, γαλλίδα στην καταγωγή Daniele Nouy θα πει όμως την τελευταία λέξη και για τις επόμενες ώρες οι έλληνες τραπεζίτες κρέμονται από τα χείλη της. H κυρία Νouy θεωρείται από πολλούς η δεύτερη πιο ισχυρή γυναίκα στην Ευρώπη μετά την Ανγκελα Μέρκελ, δηλώνει ότι δεν θέλει να είναι στο επίκεντρο αλλά τόσο η θητεία της στο τιμόνι της Επιτροπής της Βασιλείας όσο κυρίως η θέση της ως η πρώτη επικεφαλής του νεοσύστατου SSM την φέρνουν στο προσκήνιο.
Η 65χρονη Νouy έχασε την πρώτη της δουλειά τη δεκαετία του ΄70 όταν από την ιδιωτική τράπεζα στην οποία υπέβαλε το βιογραφικό της την ενημέρωσαν ότι δεν προσελάμβαναν γυναίκες. Σήμερα, την τρέμουν οι ευρωπαίοι τραπεζίτες παρά την μικροκαμωμένη σιλουέτα της και όπως η ίδια λέει «απλώς χρησιμοποιώ ουσιαστικά επιχειρήματα, τους λέω την άποψη και της προσδοκίες μου από αυτούς και ότι θα λάβουν τα σχόλιά μου και γραπτώς. Και αναμένω να ανταποκριθούν».
Εχοντας ως υπαρχηγό επίσης μια γυναίκα, την γερμανίδα Sabine Lautenschlager, η Nouy θεωρεί ως μεγαλύτερο πρόβλημα τα κόκκινα δάνεια και σε αυτό το κομμάτι της ελληνικής τραπεζικής αγοράς αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της επίσκεψης στην Αθήνα.
Η επικεφαλής του SSM αναμένεται κυρίως να μιλήσει και λιγότερο να ακούσει αφού, όπως παραδέχεται, δεν την αρέσει να απευθύνονται οι τραπεζίτες απευθείας στην ίδια αλλά να περνούν από τα τεχνικά κλιμάκια και μόνο όταν χρειάζεται μια τελική λύση να καταλήγει το θέμα σε αυτήν.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυρία Nouy δεν θα μπει σε λεπτομέρειες όσο αφορά τα κρίσιμα θέματα, αλλά θα δώσει στίγμα προθέσεων της ευρωπαικής εποπτικής αρχής όσο αφορά την κατεύθυνση που θα κληθεί να ακολουθήσει ο κλάδος. Για παράδειγμα, την επιτάχυνση των αναγκαίων κινήσεων για την ενεργότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ολοκλήρωση των δομών που απαιτούνται.
Τον SSM απασχολεί το μεγάλο ύψος των κόκκινων δανείων αλλά και το γεγονός ότι η προοπτική σταθεροποίησής τους συναρτάται από το μακροοικονομικό περιβάλλον, το οποίο δεν διαφαίνεται ευνοικό στη χώρα. Κάθε προσπάθεια αναδιάρρθωσης δανείων υπονομεύεται αν δεν υπάρχει τουλάχιστον σταθερή οικονομία και, σήμερα όχι μόνο δεν προδιαγράφονται προοπτικές ανάπτυξης αλλά αντιθέτως, ελλοχεύει και πάλι ο κίνδυνος περαιτέρω επιδείνωσης.
Το θέμα αυτό αναμένεται να θιγεί κατά τη συνάντηση της κυρίας Νouy με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όπως επίσης και η αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων από το οποίο ακόμη και σήμερα, λείπουν κάποιες σημαντικές ψηφίδες και η κυβέρνηση ακολουθεί και πάλι τη στρατηγική του κατενάτσιο.
Κρίσιμο θέμα για τον επόπτη είναι η προσαρμογή στις απαιτήσεις εταιρικής διακυβέρνησης που προβλέπει το μνημόνιο και ο νόμος της ανακεφαλαιοποίησης και οι έλληνες τραπεζίτες αναμένουν την άποψη της επικεφαλής του SSΜ επί του προβληματισμού που έχει διατυπώσει ο κλάδος για ορισμένα από τα τυπικά κριτήρια αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων.
Σε επαφές με τον SSΜ, οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναφέρει ότι τα τυπικά κριτήρια, όπως είναι σήμερα, καθιστούν δύσκολη τη στελέχωση των δ.σ. και προσδοκούν ότι θα επανεξεταστούν κάποια από αυτά ενώ είναι βέβαιο ότι η κυρία Nouy θα επαναλάβει και στον υπουργό Οικονομικών ότι το δημόσιο δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση στιςδιοικήσεις και τα πρόσωπα που διορίζονται.
Κρίσιμο θέμα για το εγχώριο σύστημα παραμένει αυτό της ρευστότητας. Παρά τη σταθεροποίηση των καταθέσεων, η ρευστότητα είναι ισχνή και τα βήματα απεξάρτησης από το ευρωσύστημα, ειδικά δε από τον ELA, είναι μάλλον αργά, ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην επιστροφή καταθέσεων. Η επικεφαλής του SSM αναμένεται να συζητήσει το πρόβλημα αυτό με την Τράπεζα της Ελλάδος και τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες επίσης ανησυχούν διαπιστώνοντας ότι το αβέβαιο χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης φέρνει τον κλάδο εκ νέου σε μια ευάλωτη θέση.
Η επικεφαλής του SSM φθάνει σήμερα το μεσημέρι και έχει σειρά συναντήσεων στην Τράπεζα της Ελλάδος με τον διοικητή Γιάννη Στουρνάρα, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών ενώ αύριο θα έχει συνάντηση με την διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα ενημερωθεί πιο αναλυτικά από την εποπτική αρχή για τα θέματα του κλάδου.