ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
To Βατερλώ των Ιταλών με την Πειραιώς, το January Effect στις μετοχές, το «κακό αίμα» Ντίμον με Καρώνη, η επένδυση 80 εκατ. του Στάσση, τι λένε για Χρυσοχοΐδη και ΠτΔ και η νέα ζωή της πλατινομαλλούσας
Η χθεσινή ανακοίνωση ότι το ιταλικό Helikon Long Short Equity Fund της Helikon Investments έχει το 5,01% των μετοχών της ΔΕΗ δεν εξέπληξε όσους γνωρίζουν τη δουλειά που έχει κάνει ο Πρόεδρος της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης, τους τελευταίους μήνες.
Το ιταλικό fund εξάλλου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, αγοράζει τη μετοχή της ΔΕΗ εδώ και πάρα πολλούς μήνες, ενώ γενικά είναι στα ραντάρ του η ελληνική αγορά. Υπενθυμίζεται ότι προ μηνών είχε γραφτεί, χωρίς ποτέ να διαψευστεί, ότι το ίδιο fund είχε ενδιαφερθεί να αγοράσει και ένα μικρό ποσοστό των μετοχών της Lamda Development που πούλησε η Μαριάννα Λάτση.
Όσον αφορά στη ΔΕΗ, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το ιταλικό fund ήρθε… για να μείνει, καθώς βλέπει μεγάλες μελλοντικές αποδόσεις στη μετοχή της εταιρείας, λόγω των σημαντικών της προοπτικών, που προκύπτουν από το μετασχηματισμό της εταιρείας που είναι σε εξέλιξη. Οι εκτιμήσεις αυτές, βασίζονται στις προοπτικές της εταιρείας, με βάση ενημέρωση που έχει από πρώτο χέρι, καθώς το τελευταίο διάστημα οι επικεφαλής του fund έχουν συναντήσει 2 φορές τον Γιώργο Στάσση, χτίζοντας μαζί του μια σχέση εμπιστοσύνης, που τους οδήγησε να… χτίσουν και θέση στη μετοχή.
Οι ιταλοί ιδρυτές του fund Federico Riggio, Michele Fiumara, David Grazzini, Vittorio Villa και Flavio Russo, γρήγορα εκτίμησαν τις ικανότητες του Προέδρου της ΔΕΗ και τη συνέπειά του στην υλοποίηση της στρατηγικής και αντιλήφθηκαν τις μεγάλες προοπτικές της εταιρείας, η οποία… αν το 2020 πάτησε στα πόδια της, το 2021 θα είναι η χρονιά που θα απογειωθεί.
Το Helikon, που έχει κεφάλαια υπό διαχείριση (AUM) 500 εκατ. δολάρια και έδρα στο Μιλάνο και στο Λονδίνο, ιδρύθηκε από μια ομάδα έμπειρων managers που έως το 2019 ήταν στελέχη του Kairos L/S, ενός fund της ελβετικής τράπεζας Julius Baer.
Από το χθες στο αύριο: Πώς ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ δημιουργεί υπεραξίες
Το νέο τριετές business plan της εταιρείας αντιμετωπίζεται πολύ θετικά από την αγορά είπε πρόσφατα ο επικεφαλής της εταιρείας Γιώργος Στάσσης και σημείωσε «σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα της επιχείρησης προσαρμόζοντας τους στόχους και τις προτεραιότητές μας στις διεθνείς τάσεις της αγοράς ενέργειας». «Βάζουμε τη ΔΕΗ στις ράγες του ενεργειακού μετασχηματισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά. Στο νέο επιχειρηματικό σχέδιο περιγράφονται οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης της ΔΕΗ, προκειμένου την τριετία 2021-2023 η εταιρεία να αποδίδει 900 εκατ. λειτουργικά/έτος.
Τα βασικά σημεία που κάνουν ελκυστικό το νέο επιχειρηματικό σχεδιασμό αφορούν την ενίσχυση και επέκταση της εταιρείας και ξεκινά το 2021. Αφορά, στην αύξηση της ρευστότητάς της, στην έξοδο στις αγορές, στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, στις μεγάλες επενδύσεις στις ΑΠΕ και τη στόχευση στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Το Green Deal της ΔΕΗ
Στόχος της εταιρείας στις ΑΠΕ είναι να πραγματοποιήσει επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ συνολικά στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης σχεδιάζει επενδύσεις 2,2 δισ. ευρώ.
Στα σχέδια της ΔΕΗ είναι και η παραγωγή υδρογόνου και η αποθήκευση ενέργειας. Στον τομέα της αποθήκευσης η ΔΕΗ σχεδιάζει, εκτός από συστήματα μπαταριών, τη δημιουργία συστημάτων αντλησιοταμίευσης με αξιοποίηση της μορφολογίας που έχει προκύψει στα εξαντλημένα λιγνιτικά πεδία, όπου είναι εύκολο να δημιουργηθούν ταμιευτήρες για μικρά αντλησιοταμιευτικά.
Σχεδιάζει επίσης έργα παραγωγής υδρογόνου, η πορεία των οποίων θα κριθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το μείγμα καυσίμου που θα καίει μετά το 2028 η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 και από το κατά πόσον αυτό θα συμπεριλάβει και το υδρογόνο.
Η μονάδα με αξιοποίηση βιομάζας είναι πάντα στα σχέδια της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία, ενώ μια ακόμα ενδιαφέρουσα πρόταση που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο η εταιρεία είναι η αξιοποίηση μηχανολογικού εξοπλισμού των λιγνιτικών μονάδων που έχουν ήδη κλείσει ή είναι προγραμματισμένο να κλείσουν.
Σχεδιάζει ταχύτερη επίτευξη του στόχου για 2.000-3.000 μεγαβάτ από ΑΠΕ, άμεση εισαγωγή των ψηφιακών προϊόντων και επέκταση των υπηρεσιών στην λιανική, τολμηρά βήματα στην ηλεκτροκίνηση με 1.000 σταθμούς άμεσα και 10.000 μεσοπρόθεσμα και μνημόνια συνεργασίας με επιχειρήσεις που διαθέτουν μεγάλους χώρους στάθμευσης.
Όπως ενημέρωσε η εταιρεία τους επενδυτές πλέον πρόκειται κάθε χρόνο να ανανεώνει το τριετές επιχειρησιακό της σχέδιο καθώς οι αλλαγές στην ενέργεια τρέχουν με τέτοιες ταχύτητες, ώστε τα business plan χρειάζονται συνεχείς επικαιροποιήσεις.
Έξοδος στις αγορές-ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ
Ταυτόχρονα, επίκειται η έξοδος της εταιρείας στις αγορές, με την έκδοση ομολόγου, όταν ο χρόνος είναι κατάλληλος, ενώ προχωρά με γρήγορα βήματα η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.
Σύμβουλοι είναι η Goldman Sachs και η Eurobank, το Νοέμβριο αναμένεται να δημοσιευτεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος, με στόχο στο πρώτο δίμηνο του 2021 να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Η μερική ιδιωτικοποίηση αυτή που προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη του 2021, θα ενισχύσει κεφαλαιακά τη ΔΕΗ ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα στις ΑΠΕ αλλά και να μειώσει το δανεισμό της εξυγιαίνοντας τον ισολογισμό της και αυξάνοντας την αξία της. Η τροπολογία που κατατέθηκε, άρει ένα εμπόδιο, καθώς παρέχει η δυνατότητα στη ΡΑΕ να εκδώσει άμεσα την απόφαση για το ρυθμιζόμενο έσοδο του διαχειριστή για την περίοδο 2021 – 2024, απαραίτητο δεδομένο για τους υποψήφιους επενδυτές.
Όταν ολοκληρωθεί το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, θα παρουσιαστεί και το business plan του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει αύξηση των επενδύσεων στα 350 με 400 εκατ. ευρώ ετησίως από τα επίπεδα των 150 εκατ., καθώς και τη διενέργεια 1.000 προσλήψεων για την κάλυψη των αναγκών σε τεχνικό προσωπικό.
Το 2020 μπήκαν οι βάσεις, το 2021 ανοίγει φτερά
ΤΟ 2020 αποδείχθηκε χρονιά σταθμός για την εταιρεία, καθώς κατάφερε να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες από το παρελθόν (ληξιπρόθεσμες οφειλές, λιγνιτικά εργοστάσια, ΝΟΜΕ) και να ανοίξει νέα κεφάλαια με θετική προοπτική (επέκταση στις ΑΠΕ, στρατηγικές συνεργασίες, ΔΕΔΔΗΕ, νέες επενδύσεις, επανατοποποθέτηση της σχέσης με τον πελάτη).
Καταλύτης στη ρευστότητα της ΔΕΗ και η πορεία των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, σχετικά με το αίτημα για ετήσια αποζημίωση 200 εκατ. ευρώ για την τριετία 2021-2023 για τη λειτουργία των ζημιογόνων λιγνιτικών μονάδων.
Ελεύθερη βαρών και μπροστά σε ένα 2021 γεμάτο προοπτική, από την ανάπτυξη των ΑΠΕ, την έξοδο στις αγορές, από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ακόμη και από την ενδεχόμενη επιτυχία της στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, δεν είναι καθόλου παράξενο που η μετοχή της εταιρείας αποτελεί στόχο μεγάλων θεσμικών επενδυτών και hedge funds, και άλλων εκτός από την Helikon, όπως οι Allianz Global Investors, οι αμερικανικές Bell Rock Capital και Helm Investment Partners, οι βρετανικές Bluecrest Capital Management και Polygon, η καναδική Fiera Capital, η γερμανική Zenon ή η Prince Street Capital.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί