Μια μέρα μετά το κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, ένα από τα μεγαλύτερα fund του κόσμου που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 80 δισ. δολαρίων βάζει στην Ελλάδα 1,1 δισ. ευρώ!

Ένα αστρονομικό νούμερο δεδομένων των συνθηκών, ωστόσο ενδεικτικό της εμπιστοσύνης που δείχνει στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Ο λόγος για το αμερικάνικο επενδυτικό σχήμα CVC Capital, το οποίο μέσα σε 24 ώρες εμφανίζεται αποφασισμένο να καταστεί ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη χώρα μας, επενδύοντας σύμφωνα με εκτιμήσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ σε Vivartia και Εθνική Ασφαλιστική. Και όλα αυτά ενόψει του ευρωπαϊκού πακέτου των 72 δισ. ευρώ που πρόκειται να «πέσουν» στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το κολοσσιαίο fund που εδρεύει στο Λουξεμβούργο εκτιμάται πως έχει διαθέσει ήδη τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ τα τρία τελευταία χρόνια για να αποκτήσει μεταξύ άλλων τον έλεγχο τριών εκ των κορυφαίων ιδιωτικών νοσοκομείων της χώρας: το Metropolitan, το Υγεία (συμπεριλαμβανομένων των μαιευτικών κλινικών «Λητώ» και «Μητέρα») και το Ιασώ General.

Στο ίδιο διάστημα απέκτησε στρατηγική συμμετοχή στην εταιρεία Skroutz, η οποία θεωρείται η κορυφαία εγχώρια ηλεκτρονική πλατφόρμα σύγκρισης τιμών καταναλωτικών αγαθών και παράλληλα εξαγόρασε από την τουρκική D-Marin του ομίλου Dogus τις μαρίνες Φλοίσβου, Ζέας, Λευκάδας και Γουνιών Κέρκυρας.

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί και η πρόταση του για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, με τις πληροφορίες να ανεβάζουν το τίμημα στην περιοχή των περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Η έντονη κινητικότητα που επιδεικνύει το CVC επί ελληνικού εδάφους στέλνει πολλαπλά σήματα για τη δυναμική που έχει η ελληνική αγορά.

Παρά το γκρίζο τοπίο, το γεγονός πως ένα fund τέτοιου διαμετρήματος και ειδικούς βάρους αποτελεί κάτι περισσότερο από αχτίδα αισιοδοξίας για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Κάποιοι αναλυτές μάλιστα θεωρούν πως η επενδυτική ορμή από ένα τόσο σοβαρό fund δείχνει ξεκάθαρα πως η Ελλάδα μπορεί πολύ σύντομα να εξελιχθεί στο «απόλυτο επενδυτικό play».

Ψήφος εμπιστοσύνης

Η πρόταση που κατέθεσε προχθές το βράδυ για την πλήρη εξαγορά της Vivartia λογίζεται ως μια «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία αλλά και στην αξία της εταιρείας. Είναι μια πρόταση που έρχεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, την ώρα που η πανδημία συνεχίζει να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα διοικητικά κλιμάκια της MIG υπάρχει ικανοποίηση, κυρίως γιατί ένας πραγματικός επενδυτικός κολοσσός, με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω 80 δισ. ευρώ εκδηλώνει ενδιαφέρον για τον όμιλο ενώ παράλληλα επικρατεί αισιοδοξία για την τελική έκβαση.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως τηρουμένων των συνθηκών πρόκειται για μια πολύ καλή πρόταση και τονίζουν πως το χρονικό περιθώριο που δόθηκε για την ολοκλήρωση των συζητήσεων είναι αρκετό για να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι και να οριστικοποιηθεί η συμφωνία.

Αν και αποφεύγουν να δώσουν λεπτομέρειες αναφέρουν πως το τίμημα είναι υψηλό για τα δεδομένα της εποχής και σημειώνουν πως εξυπηρετεί την βασική προτεραιότητα της διοίκησης που δεν είναι άλλη από την μείωση του υπέρογκου δανεισμού, μεγάλο μέρος του οποίου λήγει στο τέλος του 2024.

Υπογραμμίζουν επίσης πως CVC προχώρησε σε έλεγχο των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2019 και του επιχειρησιακού σχεδίου (business plan) της Vivartia, προτού υποβάλει την προσφορά της.

Παράγοντες της αγοράς πάντως υπολογίζουν το καθαρό τίμημα στην περιοχή των 200 εκατ. ευρώ, με δεδομένο πως το fund θα αναλάβει και δανεισμό περίπου 420 εκατ. ευρώ (αθροιστικά το συνολικό τίμημα υπολογίζεται ότι κυμαίνεται στην περιοχή των 630 εκατ. ευρώ, όσο και ο τζίρος της εταιρείας). Επιπροσθετα διεθνώς τέτοιου είδους deal αποτιμώνται περίπου 1 φορά τον τζίρο της εταιρείας αφού βεβαίως αφαιρεθούν τα δάνεια.

Ο Donald MacKenzie, ιθύνων νους του CVC είχε εμπλακεί πριν μερικά χρόνια και στη Formula 1

Δεύτερες σκέψεις στις τράπεζες

Η παραπάνω εξέλιξη λέγεται πως δημιουργεί «δεύτερες σκέψεις» στα επιτελεία των πιστωτριών τραπεζών της MIG, και συγκεκριμένα της Εθνικής και της Eurobank, οι οποίες σχεδίαζαν την πώληση των δανείων που έχουν χορηγήσει στον όμιλο.

Πολλοί θεωρούν σίγουρο πως θα περιμένουν την έκβαση των διαπραγματεύσεων, προτού λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους ενώ σε περίπτωση που υπάρξει «λευκός καπνός» εκτιμούν πως θα επανεξετάσουν συνολικά τη στρατηγική τους απέναντι στον όμιλο, αφού πλέον θα έχουν απέναντί τους έναν «γίγαντα».

Όσον αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία πέρα από βασική πιστώτρια είναι και κάτοχος ποσοστό περίπου 8% στην MIG, πηγές αναφέρουν πως θα πρέπει να αισθάνεται ευχαριστημένη με το έμπρακτο ενδιαφέρον του CVC και επισημαίνουν πως η διοίκηση της τράπεζας είχε γνώση της πρότασης.

Η Vivartia διαθέτει ισχυρό αποτύπωμα στον εγχώριο επιχειρηματικό χάρτη. Πέρυσι εμφάνισε πωλήσεις 630 εκατ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία (ΕΒΙΤDA) 68,7 εκατ. ευρώ ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα της διαμορφώθηκαν σε 54,9 εκατ. ευρώ. Κάτω από την «ομπρέλα» της υπάρχουν ορισμένα από τα πιο γνωστά σήματα στον χώρο των τροφίμων: ΔΕΛΤΑ, Μπάρμπα Στάθης, Χρυσή Ζύμη, Goody’s, Everest, La Pasteria και Flocafe ενώ απασχολεί περίπου 5.500 εργαζόμενους.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση