ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Η εμβληματική βίλα, που βρίσκεται στο Σούνιο απέναντι από τον Ναό του Ποσειδώνα και ανήκει στον Νικόλαο Μεταξά, πολύ δύσκολα θα βρει αγοραστή…
Ο ένας μετά τον άλλο, οι πλειστηριασμοί στους οποίους βγαίνει τα τελευταία χρόνια έχουν άδοξη κατάληξη. Στις 30 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί νέος πλειστηριασμός με επισπεύδουσα την Intrum Hellas και στις 21 Οκτωβρίου με επισπεύδοντα τον ιδιώτη Κ. Αβραμίδη.
Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει πλέον υποχωρήσει στα 6 εκατ. ευρώ, από 11 εκατ. ευρώ το 2017.
Ο λόγος της ανυπαρξίας αγοραστών φαίνεται πως είναι ένας και μοναδικός. Πρόκειται για ένα πολυτελέστατο και καλαίσθητο ομολογουμένως αυθαίρετο, το οποίο όμως δεν θα είχε ανεγερθεί αν οι δημόσιες υπηρεσίες είχαν αντιδράσει εγκαίρως και τηρούσαν το γράμμα του νόμου.
Η εμβληματική βίλα, που βρίσκεται στην περιοχή Κάβο Κολώνες, έχει μπροστά της κάδρο τον Ναό του Ποσειδώνα και το απέραντο γαλάζιο. Και συνορεύει με ιδιοκτησία του Γ. Εμπειρίκου (πρώην ιδιοκτησία Αγγέλου Καμπά), προϋπάρχουσα δεκαετίες ολόκληρες, αλλά και με οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται κτήριο του Λιμεναρχείου.
Η βίλα, λοιπόν, κουβαλάει, όπως λένε πηγές του mononews.gr, μία «αμαρτωλή» ιστορία.
Από τα 500 και πλέον τετραγωνικά του οικοδομήματος, που «σπάει» σε διάφορα κτήρια, ελάχιστα είναι νόμιμα. Στο αγροτεμάχιο των 7,2 στρεμμάτων κανονικά θα έπρεπε να δεσπόζει μόνο ένα παλαιό οίκημα, που εκτιμάται ότι είχε ανεγερθεί περί τα τέλη του 19ου αιώνα και το οποίο αναφέρεται στο δελτίο του πλειστηριασμού ως εμβαδού 93 τ.μ. (οίκημα το οποίο, όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και όπως φαίνεται στη φωτογραφία που έχει στην κατοχή του το mononews.gr, ήταν αρχικά επίσης πολύ μικρότερο).
Το αγροτεμάχιο περιήλθε στην ιδιοκτησία του αρχιτέκτονα μηχανικού Νικολάου Μεταξά το έτος 1990.
Και αμέσως ξεκίνησε τις κατασκευές, παρά το γεγονός ότι η έκταση βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου του Σουνίου, όπως είχε κηρυχθεί ήδη από το 1957 (ΥΑ 74913/3118/15-7-1957 – ΦΕΚ 216/Β/5-8-1957). Για τον ίδιο χώρο ισχύουν άλλωστε και τα προβλεπόμενα στον Νόμο 3028/2002: Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (βλ. άρθρο 66 κ.ά.)
Όμως, όπως καταγγέλλουν άνθρωποι που γνωρίζουν την υπόθεση στο mononews.gr, η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν αντέδρασε όσο γρήγορα έπρεπε, ενώ το τοπικό γραφείο Πολεοδομίας ουδέποτε ανέλαβε δράση και «σφύριζε» αδιάφορα στις καταγγελίες για αυθαίρετα κτίσματα. Σε αυτό είναι πιθανό να συνέβαλε και το γεγονός ότι τα σχέδια υποβάλλονταν σταδιακά και μάλιστα, όπως λέγεται, για υπόγειες εργασίες, βοηθούσας και της κλίσης του οικοπέδου.
Και έτσι ξεπήδησαν μέσα στο μοναδικής ομορφιάς οικόπεδο μία σειρά από αυθαίρετα κτήρια, κτίσματα με αίθουσες μπιλιάρδου και home cinema και μία πισίνα εμβαδού 175 τμ.
Το 1995 ο Μεταξάς άρχισε να κατασκευάζει το πρώτο αυθαίρετο (υπόγειο και ισόγειο) δίπλα στο υπάρχον (και μόνο νόμιμο καθόσον παλαιό) κτίσμα, παρά το γεγονός ότι στην περιοχή, λόγω των αρχαίων, απαγορευόταν η δόμηση.
Αν και Β΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων (πλέον Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής) ήταν ενήμερη, το όποιο «σήμα» της για να σταματήσουν οι αυθαίρετες κατασκευές έπεσε στο κενό. Έτσι για χρόνια συνεχίστηκε η ανέγερση κτισμάτων μέσα στο οικόπεδο. Και παρότι ένας δικηγόρος, κάτοικος της περιοχής, έκανε γραπτή παρέμβαση στην Εφορεία, πάλι ουδείς αντέδρασε, ενώ η αρμόδια Πολεοδομία Μαρκοπούλου δεν προχώρησε ποτέ στην προβλεπόμενη διαδικασία κήρυξης κατεδάφισης.
Και έτσι ολοκληρώθηκαν οι κατασκευές.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων κινητοποιήθηκε κατόπιν εορτής και η υπόθεση πήρε τελικά τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Υστερα από χρόνια βγήκε πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση, ακολούθησε 2η δίκη στο Εφετείο και πέρυσι εκδόθηκε τελεσίδικη απόφαση που καταδίκασε τον ιδιοκτήτη της βίλας σε φυλάκιση 1,5 έτους, μη εξαγοράσιμη, για αυθαίρετα κτίσματα κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.
Η έκθεση κατάσχεσης
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση κατάσχεσης:
Επί του ανωτέρου οικοπέδου υφίστατο κατά τον τίτλο κτήσεως η παλαιά οικία επιφάνειας 93 τ.μ., αποτελούμενη από 3 κύρια δωμάτια και βεράντα. Η ως άνω οικία ανακαινίστηκε σύμφωνα με την υπ’ αρ. 198/92 οικοδομική άδεια, ενώ σύμφωνα με την υπ’ αρ. 19.685/95 αίτηση του οφειλέτη (Νικ. Μεταξάς) έγινε νέα υποβολή σχεδίου, όπου φαίνεται η πλήρης διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Έτσι κατόπιν του ανωτέρω επί του οικοπέδου υπάρχει οικία που αποτελείται από ισόγειο και υπόγειο (101 τμ και 254τμ).
Πέραν αυτού υπάρχουν δύο ανεξάρτητα ισόγεια κτίσματα συνολικής επιφάνειας 120 τμ και πισίνα 175 τ,μ.
Όλα τα κτίσματα είναι κατασκευασμένα από φυσική πέτρα και με τέτοιο τρόπο ώστε να χάνονται οι όγκοι αυτών όσο απομακρύνεσαι απ’ αυτά.
Ο περιβάλλων χώρος είναι ιδιαίτερα προσεγμένος και πλήρως διαμορφωμένος με πέτρινους αναβαθμούς. Η είσοδος στο ακίνητο γίνεται από την παραλιακή Λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου και συγκεκριμένα από την διακλάδωση του δρόμου που οδηγεί προς το ξενοδοχείο ΑΙΓΑΙΟ, πριν το Ναό του Ποσειδώνα.
Μάλιστα στην έκθεση κατάσχεσης γίνεται λεπτομερής περιγραφή των κτισμάτων και συγκεκριμένα:
1) Το κτήριο Α, συνολικής επιφάνειας 95 τετραγωνικών μέτρων, όγκου σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου, που χωροθετείται στο κέντρο του ακινήτου, με ύψος που υπερβαίνει τα 4 μέτρα, καθώς αποτελείται από εμφανή στέγη με εμφανή δοκάρια. Τα τοιχία του είναι από φέρουσα λαξευτή λιθοδομή πάχους 60 εκατοστών, το δάπεδο ξύλινο και με κεραμικά πλακίδια από terracotta σε φυσική μορφή. Διαθέτει δε ιδιαίτερης κατασκευής ξύλινα κουφώματα που φέρουν διπλούς ή τριπλούς υαλοπίνακες υψηλής απόδοσης και στεγασμένη βεράντα επιφάνειας 120 τετραγωνικών μέτρων, η οποία είναι φυσική επέκταση του εσωτερικού χώρου και εξασφαλίζει απρόσκοπτη θέα προς το Ναό του Ποσειδώνα και τη θάλασσα. Εσωτερικά το ίδιο κτήριο αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο με χρήση καθιστικού και τραπεζαρίας και δύο μικρότερους που αποτελούν wc καλεσμένων και κουζινάκι σερβιρίσματος, ενώ ανατολικά του ίδιου κτηρίου υπάρχει εσωτερική σκάλα που οδηγεί στο ημιυπόγειο.
2) Το κτήριο Β, συνολικής επιφάνειας 250τ.μ., το οποίο έχει κατασκευαστεί ως υπόγεια προσθήκη του κτηρίου Α, βρίσκεται όμως σε στάθμη ισογείου λόγω υψομετρικής διαφοράς του εδάφους και της υπάρχουσας φυσικής κλίσης, αποτελείται δε από τέσσερα υπνοδωμάτια, εκ των οποίων το ένα είναι master bedroom, με εσωτερικό μπάνιο, καθιστικό με μπιλιάρδο και καθιστικό με home cinema και επικοινωνεί απευθείας με το κτήριο A μέσω εσωτερικής σκάλας.
3) Το κτήριο Β2, το οποίο είναι ισόγειος χώρος συνολικής επιφανείας 128 τετραγωνικών μέτρων και εξυπηρετεί το κτήριο Α, αποτελούμενο από δύο συνεχόμενους όγκους που δημιουργούν ένα νοητό σχήμα Γ δημιουργώντας μια εσωτερική αυλή μεταξύ των κτισμάτων. Στον έναν χώρο του κτηρίου αυτού βρίσκεται η βασική κουζίνα με ένα μπάνιο, ενώ στον άλλο χώρο αυτόνομος χώρος κατοικίας, αποτελούμενος από καθιστικό, τζάκι, υπνοδωμάτιο και μπάνιο.
Για την κατασκευή του έχουν χρησιμοποιηθεί πέτρα από την περιοχή και σκυρόδεμα σε απόχρωση ώχρας, με μεγάλα ανοίγματα προς τη θάλασσα και την πισίνα. Είναι εντελώς ανεξάρτητο από τα κτήρια Α και Β και έχει τη δυνατότητα ανεξάρτητης φιλοξενίας μέχρι και τεσσάρων ατόμων.
4) Το κτήριο Γ συνολικής επιφανείας 24 τετραγωνικών μέτρων, αποτελούμενο από υπνοδωμάτιο, καθιστικό και τουαλέτα, το οποίο χωροθετείται σε απόσταση από το υπόλοιπο σύμπλεγμα κτηρίων, καθώς βρίσκεται σε απόσταση από τα κτήρια A, Β και Β2 και σε άλλο επίπεδο, αυτό της πισίνας, προς την οποία παρουσιάζει χαρακτηριστική εγγύτητα, είναι αυτόνομο ως προς τα υπόλοιπα κτήρια και έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας δύο ατόμων.
5) Το κελάρι και αποθήκη, συνολικής επιφανείας 21 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του ακινήτου, στο ύψος της κεντρικής εισόδου. Ο χώρος του κτίσματος αυτού αποτελεί το κελάρι και αποθηκευτικό χώρο της ιδιοκτησίας, είναι διαμορφωμένος για χρήση κελαριού και στεγάζει ξύλινα βαρέλια και διάφορα κηπευτικά εργαλεία.
6) Το ημιϋπαίθριο Barbeque (BBQ), το οποίο βρίσκεται δίπλα στο κτήριο Β2 και ειδικότερα στο τμήμα του κτίσματος αυτού δίπλα στην κύρια κουζίνα, δημιουργεί ένα σχήμα Π από πέτρα και σκυρόδεμα σε γήινο χρώμα και περιλαμβάνει τον σχετικό απαραίτητο εξοπλισμό.
7) Πισίνα συνολικής επιφανείας 175 τετραγωνικών μέτρων και βάθους από 90 εκατοστά έως 2,20 μέτρα, η οποία είναι χωροθετημένη ελαφρώς δυτικά σε σχέση με το ακίνητο και βρίσκεται ένα επίπεδο χαμηλότερα από το κτήριο Α, σε σχήμα ημικυκλίου, με φωτισμό για τη νύχτα και μηχανισμό υπερχείλισης.
Η πρόσβαση στην πισίνα γίνεται από πλατιά σκαλοπάτια πλαγίως του κτηρίου Α, με θέα προς τον Ναό του Ποσειδώνα και τη θάλασσα.
Περαιτέρω το κατασχεθέν ακίνητο διαθέτει ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο, με περίτεχνη περίφραξη από πέτρινο μαντρότοιχο ύψους 1,70 έως 2 μέτρα, που καθορίζει σαφώς τα όρια του ακινήτου προς τις όμορες ιδιοκτησίες και το δρόμο και ιδιαίτερα επιβλητική είσοδο προς τον εσωτερικό χώρο και το δρόμο.
Το κτήμα είναι δεντροφυτεμένο με ελαιόδεντρα, πορτοκαλιές, ροδιές, κυδωνιές, συκιές, κυπαρίσσια, χαρουπιές, σκίνα, θυμάρι και 100 ρίζες ελληνικής αμπέλου.
Ο περιβάλλων χώρος οριοθετείται από χαμηλού ύψους πέτρινους τοιχίσκους ιδιαίτερης τεχνοτροπίας από πέτρα περιοχής χωρίς αλλοίωση του ανάγλυφου του εδάφους, δίκτυο μονοπατιών και επιφάνειες πρασίνου. Τα διάφορα επίπεδα του κτήματος είναι κατασκευασμένα από κεραμικά πλακίδια terracotta και πέτρινα σκαλοπάτια με πέτρινα πεζούλια.
Τέλος, η βίλα διαθέτει φωτισμό ανάδειξης των κτηρίων και του κτήματος, ο οποίος έχει τοποθετηθεί κατόπιν ειδικής αρχιτεκτονικής μελέτης φωτισμού, με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας, έτσι ώστε να αναδεικνύονται οι χώροι και διάδρομοι των κτηρίων και του κτήματος, χωρίς να επηρεάζεται η παρουσία του αρχαιολογικού Ναού του Ποσειδώνα.
Τα βάρη
Η εμβληματική βίλα του Σουνίου είναι «φορτωμένη» με βάρη πολλών εκατομμυρίων ευρώ, όπως οι δύο υποθήκες της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 3,75 εκατ. ευρώ το 2002 και 2,2 εκατ. ευρώ το 2005, αλλά και σειρά από διαταγές πληρωμής για οφειλές από 10.000 ευρώ μέχρι 500.000 ευρώ…
Σύμφωνα με το με ημερομηνία 10-04-2017 Πιστοποιητικό Βαρών του Υποθηκοφυλακείου Λαυρίου, υπάρχουν τα εξής βάρη:
1) Προσημείωση Υποθήκης, για € #3.750.000#, υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς εγγραφείσα στις 15/05/2002
2) Προσημείωση Υποθήκης, για € #2.200.000#, υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς εγγραφείσα στις 25/07/2006
3) Προσημείωση Υποθήκης, για € #145.000#, υπέρ ιδιώτη εγγραφείσα στις 26/04/2011
4) Προσημείωση Υποθήκης, για € #200.000#, υπέρ ιδιώτη εγγραφείσα στις 04/09/2015
5) Αναγγελία, για € #10.000#, υπερ του Κωνσταντίνου ΑΒΡΑΜΙΔΗ του Ιωάννη, εγγραφείσα στις 18/01/2017
6) Προσωρινή Διαταγή, περί απαγόρευσης κάθε νομής και πραγματικής μεταβολής του ακινήτου, για € #350.000#, υπερ ιδιώτη εγγραφείσα στις 29/11/2013
7) Προσωρινή Διαταγή, περί απαγόρευσης κάθε νομής και πραγματικής μεταβολής του ακινήτου, υπερ ιδιωτών, εγγραφείσα στις 25/09/2015
8) η υπ’ αρ. 2834/07-04-2017 έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης, για € #500.000#, υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς, εγγραφείσα στις 07/04/2017.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike