ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Warren Buffett σχεδιάζει να παραδώσει την περιουσία του στα τρία του παιδιά για να διαχειριστούν φιλανθρωπικά τα κεφάλαιά του, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία και τη διαγενεακή κοινωνική ευθύνη, απομακρύνοντας ταυτόχρονα τη στήριξή του από το Gates Foundation λόγω ανησυχιών για τη γραφειοκρατία και τις πρόσφατες αποκαλύψεις.
Το καλοκαίρι του 2023, σε μια πολυσυζητημένη συνέντευξη με την εφημερίδα Wall Street Journal, ο 94χρονος μεγιστάνας και επενδυτής Warren Buffett αποκάλυψε τα σχέδιά του για το μέλλον της τεράστιας περιουσίας του μετά τον θάνατό του, επιβεβαιώνοντας φήμες που κυκλοφορούσαν στον φιλανθρωπικό τομέα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τα περίπου 140 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Berkshire Hathaway θα μεταφερθούν σε ένα φιλανθρωπικό ταμείο, το οποίο θα διαχειρίζονται τα τρία του παιδιά, η Susie, ο Howard και ο Peter. Οι κληρονόμοι του θα κληθούν να διοικήσουν το ταμείο με ομόφωνη απόφαση και να κατανείμουν τα χρήματα σε φιλανθρωπικά έργα μέσα σε δέκα χρόνια από τον θάνατό του, επιλέγοντας αυτοί τους σκοπούς και τα έργα που θα εξυπηρετήσουν τα κεφάλαια. Ωστόσο, ο Buffett ήταν ξεκάθαρος: κανένα από αυτά τα χρήματα δεν θα κατευθυνθεί προς το Gates Foundation, το οποίο έχει λάβει μέχρι στιγμής άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Buffett κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αυτή η ιστορική ανακοίνωση υπόσχεται να φέρει στο φως έναν από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς πόρους παγκοσμίως, επηρεάζοντας την παγκόσμια φιλανθρωπία με έναν νέο τρόπο.
Η διαχρονική επιρροή του Buffett στον φιλανθρωπικό τομέα
Η πρόσφατη απόφαση του Buffett να αφήσει την περιουσία του στα παιδιά του έρχεται σε συνέχεια μιας δήλωσης που έκανε πριν από 18 χρόνια, η οποία επίσης είχε προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον. Το 2006, ο Buffett είχε την επιλογή να διοχετεύσει τον πλούτο του μέσω του ιδρύματος της συζύγου του, Susan, που είχε πρόσφατα αποβιώσει, καθώς και των νεοσύστατων ιδρυμάτων των παιδιών του. Ωστόσο, σε μια ομιλία στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να δωρίσει την πλειοψηφία της περιουσίας του στο Bill & Melinda Gates Foundation, το οποίο ήδη θεωρούνταν το μεγαλύτερο ίδρυμα στις Η.Π.Α. Με τη νέα υποστήριξη από τον Buffett, το Gates Foundation απέκτησε μια γιγαντιαία θέση στον φιλανθρωπικό τομέα, με έργα που επεκτάθηκαν σε παγκόσμια κλίμακα και επικεντρώθηκαν σε ζωτικής σημασίας τομείς, όπως η παγκόσμια υγεία, η εκπαίδευση και η μείωση της φτώχειας.
Μια επαναστατική φιλανθρωπική στρατηγική
Η απόφαση του Buffett να στηρίξει το Gates Foundation αποτέλεσε μια πρωτοποριακή κίνηση, καθώς αμφισβήτησε μια από τις καθιερωμένες παραδόσεις στον κόσμο της φιλανθρωπίας: την ιδέα ότι η φιλανθρωπία πρέπει να εκφράζει τα προσωπικά ενδιαφέροντα και τις προτεραιότητες του δωρητή. Η κίνηση αυτή του Buffett ήταν αμφιλεγόμενη. Από τη μία πλευρά, οι επικριτές της επισήμαιναν πως η συγκέντρωση τεράστιων πόρων σε ένα μόνο ίδρυμα υπονομεύει την ιδέα του πλουραλισμού, δηλαδή της ανάγκης για μια ποικιλία απόψεων και φιλανθρωπικών προσεγγίσεων. Από την άλλη πλευρά, η προσέγγιση αυτή ήταν επαναστατική, καθώς αναγνώριζε πως η φιλανθρωπία δεν χρειάζεται να εξυπηρετεί τις επιθυμίες του ατόμου, αλλά το ευρύτερο κοινωνικό καλό. Η κίνηση του Buffett αναγνωρίστηκε ως προσπάθεια αποδοτικότερης διάθεσης των πόρων για την επίτευξη των μέγιστων δυνατών αποτελεσμάτων, κάτι που συχνά εξυπηρετεί καλύτερα τις κοινωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μια νέα προσέγγιση στη διαχείριση του πλούτου
Ο Buffett επέλεξε να παραδώσει την πλειονότητα της περιουσίας του στο Gates Foundation με την ίδια μεθοδικότητα και αποστασιοποίηση που χαρακτηρίζει τις επενδυτικές του αποφάσεις. Δρώντας με το βλέμμα στραμμένο στην αποτελεσματικότητα, αναγνώρισε πως ένας οργανισμός όπως το Gates Foundation, που διευθύνεται από το φίλο του, Bill Gates, ήταν ο ιδανικός αποδέκτης των πόρων του για να επιτύχει τη μέγιστη φιλανθρωπική αξία. Όπως ο ίδιος δήλωσε τότε: «Δεν είναι λογικό να εμπιστευτείς τη θέση σου σε ένα παιχνίδι γκολφ υψηλού κινδύνου στον Tiger Woods; Έτσι αισθάνομαι και για τα χρήματά μου». Παράλληλα, ο Buffett ανέφερε πως τα παιδιά του δεν ήταν ακόμα έτοιμα το 2006 για να αναλάβουν αυτή την ευθύνη, μια απόφαση που υποστήριξε μέχρι πρόσφατα.
Επανεξέταση της στρατηγικής και οι προκλήσεις του Gates Foundation
Η νέα δήλωση του Buffett, όμως, δείχνει μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης του. Κατά τα τελευταία χρόνια, έχουν κυκλοφορήσει φήμες ότι ο Buffett ήταν απογοητευμένος με την αυξανόμενη γραφειοκρατία και τα διοικητικά έξοδα του Gates Foundation, το οποίο πλέον απασχολεί περισσότερους από 2.000 υπαλλήλους και διατηρεί εννέα γραφεία παγκοσμίως. Επίσης, η προσωπική ζωή του Gates, και συγκεκριμένα οι αποκαλύψεις σχετικά με τη φιλία του με τον Jeffrey Epstein, καθώς και οι αναφορές της Melinda Gates για τη διαταραγμένη σχέση τους, ενίσχυσαν την αίσθηση του Buffett ότι ίσως χρειάζεται να επανεξετάσει την απόφασή του. Αυτά τα γεγονότα τον οδήγησαν στο να εξετάσει εναλλακτικές για τη διαχείριση της φιλανθρωπικής του κληρονομιάς.
Ο ρόλος της νέας γενιάς Buffett και οι διαφορετικές προσεγγίσεις της
Το να παραδώσει ο Buffett την περιουσία του στα τρία του παιδιά ανοίγει νέες προοπτικές στη φιλανθρωπία. Η Susie, μέσω του Sherwood Foundation που εδρεύει στο Όμαχα, προωθεί κοινωνικά δίκαιες δράσεις και ενισχύει τη Νεμπράσκα σε θέματα ισότητας. Ως πρόεδρος του Susan Thompson Buffett Foundation, συνδράμει οικονομικά σε προγράμματα αναπαραγωγικής υγείας στις Η.Π.Α., κατακτώντας ηγετική θέση σε αυτό τον τομέα. Ο Howard, από την πλευρά του, εστιάζει σε θέματα ασφάλειας τροφίμων και γεωργίας στην Αφρική, ενώ παράλληλα εμπλέκεται στη δημόσια ασφάλεια και στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Ο νεότερος αδελφός, Peter, που είναι συνθέτης με βραβείο Emmy, διευθύνει το NoVo Foundation, το οποίο υποστηρίζει προοδευτικά κοινωνικά προγράμματα και πρόσφατα στράφηκε στη χρηματοδότηση έργων στην κοιλάδα του Χάντσον, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής κοινότητας.
Προκλήσεις και προοπτικές της συνδιαχείρισης
Παρά τις διαφορές τους, τα τρία αδέλφια καλούνται να λειτουργούν με ομοφωνία για τη διαχείριση των κεφαλαίων. Αυτή η συνδιαχείριση εγείρει ερωτήματα για το αν θα επιτύχουν να βρουν κοινό έδαφος, ενώ οι επικριτές πιστεύουν πως η διαφωνία μπορεί να αποτρέψει την αποτελεσματική διάθεση των κεφαλαίων. Από την άλλη πλευρά, όσοι στηρίζουν αυτή την προσέγγιση θεωρούν πως οι διαφορετικές απόψεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του φιλανθρωπικού τομέα. Η προσέγγιση αυτή δίνει στα παιδιά του Buffett την ευκαιρία να διατηρήσουν τη φιλανθρωπική κληρονομιά του πατέρα τους ενώ προσθέτουν τις δικές τους οπτικές και εμπειρίες στη διαχείριση.
Οραματισμοί για το μέλλον της φιλανθρωπίας και κοινωνική αναδιανομή
Η στροφή του Warren Buffett από το Gates Foundation στη διαχείριση του φιλανθρωπικού έργου της οικογενείας από τα παιδιά του ανοίγει μια νέα εποχή στον τομέα. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το πώς οι δισεκατομμυριούχοι συμμετέχουν στη φιλανθρωπία και στις κοινωνικές αλλαγές στο μέλλον, διευρύνοντας τις δυνατότητες προσέγγισης και χρηματοδότησης προγραμμάτων και αιτίων. Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική για την κοινωνία, καθώς οι επιλογές τους θα ενδέχεται να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην αναδιανομή του πλούτου και στην υποστήριξη των κοινωνικών αιτίων.
Διαβάστε επίσης:
Warren Buffett: 5 μυστικά για να αυξήσετε γρήγορα την περιουσία σας
Warren Buffett: 10 τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι χάνουν χρήματα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πούτιν: Η Σλοβακία προσφέρθηκε να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
- Μαρούσι: Συλλήψεις ανηλίκων και γονιών για την επίθεση έξω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ
- ΕΕ: Εξετάζει νέες κυρώσεις κατά του σκιώδους στόλου της Ρωσίας, μετά τη δολιοφθορά σε καλώδιο στη Βαλτική Θάλασσα.
- Πυροσβεστική: 111 κλήσεις στην Αττική για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων