ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύγκρουση… μεγατόνων στην αγορά, αφού Χάρης Καρώνης της Viva και Πάνος Γερμανός, βασικός μέτοχος των Entersoft και Softone, επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες σε έναν πόλεμο εξωδίκων, με αφορμή τη διανομή λογισμικού για τη διασύνδεση των συστημάτων επιχειρηματικού λογισμικού (ERP) με POS.
Η πλευρά του Χάρη Καρώνη υποστηρίζει ότι οι SoftOne και Entersoft έχουν επιδοθεί σε καταχρηστικές ως προς τον ανταγωνισμό πρακτικές, καθώς όπως λέει, παρέχουν χωρίς χρέωση το λογισμικό τους στην E-Pay και Worldline, επιβάλλοντας παράλληλα πολύ υψηλές χρεώσεις στους πελάτες της Viva.
Από την άλλη, πηγές από τις δύο εταιρείες σχολιάζουν ότι οι αναφορές και τα εξώδικα από πλευράς Viva «είναι εκτός τόπου» καθώς οι Entersoft και η SoftOne απλώς παρείχαν το δικό τους λογισμικό. Και αν θα έπρεπε να υπάρχουν «αποδέκτες» των καταγγελιών (που δεν θεωρούν ότι είναι ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού), αυτές θα έπρεπε να είναι οι e-pay και Worldline, καθώς αυτές αποκόμισαν το κόστος και αποφάσισαν να μην μετακυλήσουν τη διαφορά.
Όπως αναφέρουν μάλιστα, όταν οι δύο εταιρείες είχαν έτοιμο το νέο λογισμικό, κάλεσαν και τη Viva ώστε να υπάρξει συνεργασία, αλλά αυτή αρνήθηκε.
Άλλες πηγές αναφέρουν ότι η Viva υπέγραψε αντίστοιχη συμφωνία με την Epsilon Net. Υποστηρίζοντας μάλιστα ότι θα μπορούσε ακόμα και η Epsilon Net να έχει κατά κάποιο τρόπο αναμιχθεί σε αυτό τον…πόλεμο, αφού πλέον, μετά την εξαγορά της Entersoft από τον Πάνο Γερμανό, έχουν δημιουργηθεί δύο μεγάλοι πόλοι στο business software (από την μία Entersoft-Softone και από την άλλη η Epsilon Net) και ο ανταγωνισμός έχει ήδη ενταθεί.
Όπως σχολιάζουν πηγές, «πρόκειται για μια δυναμική κατάσταση, που δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει μέχρι που μπορεί να φτάσει και ποια θα είναι η συνέχεια».
Το εξώδικο της Viva
Την αρχή στον πόλεμο εξωδίκων έκανε η Viva την 25η Σεπτεμβρίου 2024, κατηγορώντας εκτός από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού από μέρους των εταιρειών του ομίλου Olympia, αλλά και ότι εναρμονισμένα αποσπούν εκβιαστικά και αθέμιτα την πελατεία των λοιπών παρόχων ενεργώντας καταχρηστικά και κατά παράβαση των αρχών του αθέμιτου ανταγωνισμού.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την εξώδικη καταγγελία, θεωρεί ότι οι εταιρείες «παραβιάζουν τους κανόνες του εθνικού προγράμματος διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τερματικά POS, το οποίο χρηματοδοτείται από δημόσια κονδύλια, καταστρατηγώντας τον σκοπό της Δράσης, η οποία έχει σχεδιαστεί για να προάγει τη φορολογική συμμόρφωση των επαγγελματιών.
Η απάντηση των SoftOne και Entersoft
Την αμέσως επόμενη ημέρα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, η SoftOne και η Entersoft, απάντησαν η κάθε μία ξεχωριστά στο εξώδικο της Viva, κάνοντας λόγο για «παντελώς αόριστους και αβάσιμους ισχυρισμούς περί δήθεν εκ μέρους μας εκμετάλλευσης της προθεσμίας διασύνδεσης των εμπόρων με τα τερματικά POS».
Παράλληλα αναφέρουν ότι και η ίδια η Viva «επίσης παρέχει στους εμπόρους υπηρεσίες που επιβάλλονται από τη νομοθεσία (αποδοχή καρτών, διάθεση τερματικών pos) εξ όσων γνωρίζουμε χρεώνει για τις υπηρεσίες αυτές το τίμημα που η ίδια κρίνει εύλογο. Συνεπώς οι ισχυρισμοί σας περί δήθεν “μεγάλων χρεώσεων” είναι απολύτως ανακριβείς».
Ενώ αναφέρουν ότι «το σταθερό ετήσιο κόστος της τάξεως των 25-50 ευρώ ανά POS που χρεώνεται, επ’ ουδενί αποτελεί καθοριστικό και εκβιαστικό παράγοντα στην απόφαση μίας επιχείρησης για την επιλογή παρόχου πληρωμών.
Διαβάστε επίσης:
Τράπεζα Ελλάδος: Συνάντηση με Viva και JP Morgan μετά την δικαστική απόφαση
Πάνος Γερμανός (Olympia): O σχεδιασμός για την Entersoft μετά τη Δημόσια Πρόταση
Καρώνης VS Ντίμον: Παράλληλοι μονόλογοι μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τη Viva Wallet
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μπελέρης για Δυτ. Βαλκάνια: Η αναγκαία διεύρυνση της ΕΕ πρέπει να προχωρήσει με συγκεκριμένους όρους
- Ζαχαράκη: Δεν τίθεται θέμα καθολικής απαγόρευσης του διαδικτύου για τα παιδιά
- Σε τροχιά απαγόρευσης η πρόσβαση στα social media για τους κάτω των 15 ετών – Τα τρία στάδια του κυβερνητικού σχεδίου – mononewsTV
- Θα συνεχιστεί η επιδότηση για τα ηλεκτρικά οχήματα;