Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργός Οικονομικών
Η Ελλάδα θα περιμένει την κατάλληλη στιγμή ώστε να βγει στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων, μιας και οι ανάγκες της χώρας βρίσκονται υπό έλεγχο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, βάζοντας έτσι φρένο στα σενάρια που ήθελαν σύντομα την επιστροφή, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι αυτό θα συμβεί όταν οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν και όταν το κρίνει ο ΟΔΔΗΧ.
Η μεταβλητότητα στα ιταλικά ομόλογα έχει καταστήσει δυσκολότερη την επιστροφή της Αθήνας στις αγορές, επισημαίνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο Reuters, αναφέροντας ωστόσο ότι δεν έχει πρόβλημα να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για άντληση κεφαλαίων.
Το πρόσφατο selloff στην Ιταλία έχει ωθήσει υψηλότερα το κόστος δανεισμού και άλλων χωρών της Νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Ωστόσο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι υπό έλεγχο.
«Νομίζω ότι οι αγορές τώρα κατανοούν καλύτερα ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμά της, έχει πραγματοποιήσει τεράστιες μεταρρυθμίσεις, διαθέτει ένα «μαξιλάρι» ώστε οι χρηματοδοτικές της ανάγκες να είναι υπό έλεγχο για τουλάχιστον δύο με δυόμιση χρόνια», είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι «επίσης, έχουμε μια συμφωνία χρέους που σημαίνει ότι η χρηματοδότηση του χρέους μας είναι ευκολότερη από ό, τι στην Πορτογαλία και την Ιταλία».
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα επιχειρήσει την πώληση ομολόγων ο Τσακαλώτος είπε ότι θα αφήσει το χρονοδιάγραμμα στον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ.
«Έχει οδηγίες από την κυβέρνηση ότι όταν οι αγορές είναι κατάλληλες, θα θέλαμε να βγούμε. Αλλά είναι δουλειά του ΟΔΔΗΧ να κάνει την έρευνα και να μας πει πότε είναι ο βέλτιστος χρόνος», είπε.
«Μπορούμε να περιμένουμε από τη στιγμή που έχουμε το «μαξιλάρι», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βγούμε όταν είναι σωστός ο καιρός και νομίζω ότι ο χρόνος θα είναι σωστός μεσοπρόθεσμα», συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Σε ερώτηση για το αν θα πρέπει η Ιταλία να αναζητήσει έναν εναλλακτικό δρόμο υποστήριξε ότι είναι σημαντικό η χώρα να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Είμαι φιλοευρωπαίος για πολλούς λόγους αλλά ο κύριος είναι ότι πάντα φοβόμουν ότι αν η Ευρώπη διαλυθεί θα έχει ως αποτέλεσμα τις κακές δεξιές λαϊκιστικές πολιτικές της δεκαετίας του 1930 με ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και εθνικισμούς», είπε χαρακτηριστικά.