Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Γιατί ο Μάριος Ηλιόπουλος αγόρασε το 3,5% των μετοχών της Γιουβέντους

Μάριο Ηλιόπουλος και το σήμα της Juventus

Μάριος Ηλιόπουλος

Ποσοστό της τάξης του 3,5% των μετοχών της «Μεγάλης Κυρίας» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, της Γιουβέντους, αγόρασε ο Μάριος Ηλιόπουλος. Επιβεβαιώνονται σύμφωνα με πληροφορίες του mononews οι φήμες ότι ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ και γνωστός εφοπλιστής στο χώρο της ακτοπλοίας, έχει κάνει το μεγάλο βήμα στην Ιταλία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ηλιόπουλος τις προηγούμενες ημέρες διέθεσε περί τα 32-34 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει, μέσω του Χρηματιστηρίου του Μιλάνου, ένα σημαντικό ποσοστό της «Βέκια Σινιόρα». Και δεν πρόκειται για μια επιθετική κίνηση προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο της μεγάλης αυτής ομάδας, αλλά για μια καθαρά επενδυτική επιλογή.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο Μάριος Ηλιόπουλος, έχοντας προφανώς συμβουλευτεί έμπιστους ανθρώπους του που γνωρίζουν τόσο το ιταλικό χρηματιστήριο, όσο και την Γιουβέντους ως εισηγμένη εταιρεία, απέκτησε το 3,5% βλέποντας ότι μπορεί να αποκομίσει κέρδος, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ισως όχι μέσω της ανόδου της τιμής της μετοχής στο Χρηματιστήριο, αλλά πουλώντας σε υψηλότερες τιμές.

Οι φήμες από την Ιταλία αναφέρουν ότι ο βασικός μέτοχος της Γιουβέντους, η οικογένεια Ανιέλι, που ελέγχει το 65% της Γιουβέντους μέσω της Exor NV, εταιρείας χαρτοφυλακίου που είναι εισηγμένη στο Euronext Amsterdam, προτίθεται να καταθέσει δημόσια πρόταση και να βγάλει τη μετοχή από το Χρηματιστήριο.

Η δημόσια πρόταση όταν γίνει θα έχει ένα σημαντικό premium και αυτό θέλει να καρπωθεί ο Μάριος Ηλιόπουλος. «Κινείται με την στρατηγική που ακολούθησε και στην περίπτωση της MIG. Αγόρασε φθηνά για να πωλήσει σε υψηλότερες τιμές», λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τις κινήσεις του.

Πρόκειται επομένως για μια καθαρά επενδυτική – επιχειρηματική κίνηση σε μια εταιρεία – ομάδα που μπορεί να του δώσει σημαντικό κέρδος.

Από την άλλη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ έχει σημαντική ρευστότητα που του επιτρέπει να προχωρά σε τέτοιες επενδυτικές κινήσεις.

Την περίοδο της πανδημίας αγόρασε σε χαμηλή τιμή 10 κρουαζιερόπλοια και πούλησε τα έξι από αυτά.

Αυτή την περίοδο η εταιρεία του Ηλιόπουλου, η Sea Jets, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση του Costa Magica, ένα κρουαζιερόπλοιο με 1.358 καμπίνες και χωρητικότητα έως 4.000 επιβάτες, το οποίο απέκτησε τον Φεβρουάριο του 2023.

Πληροφορίες από το χώρο της κρουαζιέρας αναφέρουν ότι ο εφοπλιστής διαπραγματεύεται την πώληση του κοντά στα 100 εκατ. δολάρια.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το 2022 είχε πουλήσει αντί 30 εκατ. δολάρια το Aegean Myth το οποίο είχε αγοράσει δύο χρόνια νωρίτερα προς 10 εκατ. δολάρια.

Το μετοχικό κεφάλαιο της Γιουβέντους

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της Γιουβέντους οι θεσμικοί επενδυτές βρίσκονται με ποσοστό 76% και το υπόλοιπο είναι free float και σε άγνωστους «παίκτες».

Η αξία της μετοχής σήμερα φτάνει τα 938 εκατ. ευρώ με την τιμή χθες να σημειώνει πτώση 0,77% και να κινείται στα 2,46 ευρώ. Το υψηλό των τελευταίων 52 εβδομάδων είναι τα 2,86 ευρώ και το χαμηλότερο τα 1,67 ευρώ.

Ο προβληματισμός που επικρατεί για την μετοχή της Γιουβέντους έγκειται στο γεγονός ότι δεν μπορεί να «πάρει τα πάνω της», η αξία της είναι κάτω από 1 δις όταν άλλες μετοχές όπως της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι 2,8 δις ευρώ.

Εκτός από την Exor, ποσοστό 10% έχει η εταιρεία Lindsell Train ενώ οι υπόλοιπο μέτοχοι έχουν χαμηλές συμμετοχές.

Να σημειωθεί ότι η Exor ιδρύθηκε το 1927 από τον Τζιοβάνι Ανιέλι κι έχει συμμετοχές σε κλάδους όπως τους κατασκευαστές αυτοκινήτων και φορτηγών Stellantis, Ferrari και Iveco, την γεωργική και κατασκευαστική εταιρεία CNH Industrial, την εταιρεία τεχνολογίας υγείας Philips, τον ποδοσφαιρικό σύλλογο Juventus FC, την εφημερίδα The Economist και την ιταλική εταιρεία μέσων ενημέρωσης GEDI Gruppo Editoriale. Το 2023 η καθαρή αξία ενεργητικού ανερχόταν σε 35,5 δις ευρώ.

Η κίνηση του Ηλιόπουλου

Πέρα από το καθαρά επιχειρηματικό ενδιαφέρον της κίνησης του Μάριου Ηλιόπουλου, «το οποίο μπορεί να μετουσιωθεί και σε μια ακόμη εξαγορά μετοχών ιταλικής ομάδας της πρώτης κατηγορίας, με φήμες να λένε ότι είναι η Ρώμα) φαίνεται ότι υπάρχει και μια πιο ποδοσφαιρική στρατηγική.

Ο κ. Ηλιόπουλος μόλις πριν από μερικούς μήνες μπήκε στην ΑΕΚ την οποία θέλει να καταστήσει κραταιά και γι’ αυτό προχώρησε σε σημαντικές μεταγραφές.

Με την είσοδό του στα ιταλικά ποδοσφαιρικά πράγματα, και κυρίως στο μετοχικό κεφάλαιο της πιο μεγάλης και πιο δημοφιλούς ομάδας της Ιταλίας, επιδιώκει και συνέργειες σε όλα τα επίπεδα. Ανταλλαγές και πωλήσεις παικτών, συνεργασία σε όλα τα επίπεδα με τη Γιουβέντους. Ταυτόχρονα δεν είναι καθόλου λίγο ότι το όνομα του Μάριου Ηλιόπουλου ακούγεται στα «μεγάλα σαλόνια» του ιταλικού και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί Αλίκη και Νόρα Μπενρουμπή πούλησαν τώρα την εταιρεία τους στον Θεόδωρο Φέσσα
Attica Bank: Το fund Fiera Capital μπαίνει στην ΑΜΚ με 12 εκατ. ευρώ
Με οδηγό την Goldman Sachs ποιο είναι τώρα το απόλυτο play και τι συμβαίνει σε ΕΛΠΕ και Motor Oil