Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Γιατί ο Λιβανοβρετανός Nadim Nsouli μπήκε στον Κωστέα – Γείτονα

Χρήστος X. Γείτονας, Διευθύνων Σύμβουλος του CGS, Nadim Nsouli, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Inspired

Χρήστος X. Γείτονας, Διευθύνων Σύμβουλος του CGS, Nadim Nsouli, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Inspired

Σε μια επιχειρηματική κίνηση – ματ, προχώρησε ο Λιβανοβρετανός Nadim M. Nsouli, Ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Inspired, του οργανισμού που δραστηριοποιείται στην ιδιωτική εκπαίδευση σε όλο τον κόσμο.

Μετά τη συνεργασία με τη Σχολή Μωραϊτη, μπήκε και στα εκπαιδευτήρια Κωστέα – Γείτονα, αλλά αυτή τη φορά με μια σημαντική προοπτική στο άμεσο μέλλον: Την κατασκευή μεγάλου ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου στο χώρο του Ελληνικού, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς του 2027.

Παρά το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκαν ποσοστά εξαγοράς του Κωστέα Γείτονα, θεωρείται δεδομένο ότι ο Nsouli εισέρχεται ως στρατηγικός επενδυτής που θα βοηθήσει το ελληνικό ιδιωτικό σχολείο να κατασκευάσει το δεύτερο «CGS» στο Ελληνικό.

Για το λόγο αυτό η χθεσινή ανακοίνωση της συνεργασίας Inspired με Κωστέα Γείτονα, περιελάμβανε και δήλωση του επικεφαλής της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου, ο οποίος καλωσόριζε στο Ελληνική «αυτή την εμβληματική συνεργασία».

Αλλωστε, μόλις τον περασμένο Μάιο η Lamda προχώρησε στην υπογραφή Μακροχρόνιας Σύμβασης Μίσθωσης με το CGS (Costeas-Geitonas School).

Το CGS αναλαμβάνει την ανάπτυξη και τη λειτουργία του CGS at The Ellinikon, ενός νέου, υπερσύγχρονου εκπαιδευτικού ιδρύματος πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το οποίο αναμένεται να υποδεχτεί τους πρώτους του μαθητές το Σεπτέμβριο του 2027.

Η συνεργασία με τον Λιβανοβρετανό επιχειρηματία δίνει ουσιαστικά το σήμα για να ξεκινήσει μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία του σχολείου στο Ελληνικό.

Κι έρχεται η ανακοίνωση αυτή λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία της Lamda με τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου για επένδυση της τάξης των 500 εκατ. ευρώ για αγορά οικοπέδων και ανάπτυξη ιδιωτικού σχολείου πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και μεταπτυχιακά προγράμματα.

Το Ελληνικό δηλαδή αποκτά ένα διπλό εκπαιδευτικό πόλο που θα μπορεί να υποδεχθεί τα παιδιά, τόσο των νέων ιδιοκτητών ακινήτων εντός του πρώην αεροδρομίου, όσο και των Νοτίων Προαστίων που δεν διαθέτουν μεγάλα ιδιωτικά σχολεία.

Στο ερώτημα γιατί ο Nadim M. Nsouli μπαίνει στην ιδιωτική εκπαίδευση της Ελλάδας, πολλώ δε μάλλον με την εμπλοκή του σε μια μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό, η απάντηση είναι ότι «βλέπει» μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, και προφανώς και μεγάλα κέρδη τα επόμενα χρόνια.

Αλλωστε, ο οργανισμός Inspired, διαθέτει ήδη ένα ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο, το οποίο επενδύει σε premium σχολεία σε όλο τον κόσμο.

Είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ξεκίνησε πριν 11 χρόνια να χτίζει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο από σχολεία κορυφαίας ποιότητας, μεταξύ αυτών το exclusive σχολείο Wetherby Prep στο Notting Hill του Λονδίνου, στο οποίο φοίτησαν οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι.

Εχει πάνω από 115 σχολεία στο χαρτοφυλάκιό του, με περισσότερους από 90.000 μαθητές σε όλο τον κόσμο και η διπλή διείσδυση στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα (με Μωραϊτη και Κωστέα Γείτονα) δείχνει ότι θέλει να βάλει γερές βάσεις και στην Ελλάδα.

Από την άλλη, ο Κωστέας – Γείτονας αποκτά έναν ισχυρό σύμμαχο που μπορεί να επενδύσει εκατομμύρια ευρώ για να υλοποιηθεί το μεγάλο project στο Ελληνικό.

Η ιστορία του εκπαιδευτηρίου

Τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα – Γείτονα μετρούν 51 χρόνια ζωής και ξεκίνησαν στο Μαρούσι με 330 μαθητές το 1973. Το 1981 πήγαν στις εγκαταστάσεις στην Παλλήνη σε ένα campus 67.000 τ.μ. ενώ απασχολεί περισσότερους από 500 εργαζόμενους με τις κτιριακές εγκαταστάσεις να είναι 14.200 τ.μ.

Η διοίκηση της εταιρείας από τον Ιούλιο του 2004 ασκείται από πενταµελές ∆ιοικητικό Συµβούλιο του οποίου µέλη είναι: Χρήστος Ε. Γείτονας, Πρόεδρος,

Χρήστος Χ. Γείτονας, ∆ιευθύνων Σύµβουλος, Ζωή Γείτονα, Αντιπρόεδρος, Μαρία Γείτονα, Μέλος, Ελευθέριος Βλαχογιάννης, Μέλος.

 

Με βάση την ιστοσελίδα του σχολείου, οι κυριότεροι σταθμοί είναι:

Σεπτέμβριος 1973 – Ίδρυση
Ξεκινά στο Μαρούσι η λειτουργία των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα-Γείτονα µε 330 µαθητές. Στο σχολείο εφαρµόζονται καινοτόµα προγράµµατα όπως η λειτουργία του ολοήµερου σχολείου µε πολλές δραστηριότητες. Τα προγράµµατα αυτά ανέβασαν την ποιότητα της εκπαίδευσης σε πολύ υψηλά επίπεδα για την περίοδο εκείνη και συνέβαλαν στην ταχύτατη αύξηση των µαθητών – το 1980 ο αριθµός των µαθητών έφτασε τους 880.

Σεπτέμβριος 1981 – Νέες εγκαταστάσεις
Εγκαινιάζονται οι νέες εγκαταστάσεις στην Παλλήνη. Είναι οι πλέον σύγχρονες για τα ελληνικά δεδοµένα. Τα εκπαιδευτικά προγράµµατα και οι αθλητικές δραστηριότητες αυξήθηκαν λόγω των συνεχιζόµενων νεωτεριστικών δραστηριοτήτων.

Σεπτέμβριος 1992
Το 1992 ο αριθµός των µαθητών ξεπέρασε τους 2100. Λόγω της αυξανόµενης ζήτησης εγγραφών νέων µαθητών και της µη δυνατότητας ικανοποίησης της ζήτησης, η ∆ιοίκηση των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα-Γείτονα αποφάσισε την ίδρυση και λειτουργία νέων εγκαταστάσεων στα νότια προάστια.

Αύγουστος 1993 – Εξεταστικό Κέντρο
Το Σχολείο γίνεται Εξεταστικό Κέντρο GCE του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και ακολούθως το 1995 Εξεταστικό Κέντρο του Γαλλικού Ινστιτούτου (Institut Francais) και του Πανεπιστημίου του Cambridge για τα διπλώματα της γαλλικής και της αγγλικής γλώσσας.

Στο εκπαιδευτικό τους πρόγραµµα Το CGS δίνουν διαχρονικά έµφαση στην εκµάθηση ξένων γλωσσών όπου διδάσκονται υποχρεωτικά δύο ξένες γλώσσες (αγγλικά και γαλλικά ή γερµανικά) και προαιρετικά ιταλικά και κινέζικα (mandarin). Γι αυτό το λόγο διοργανώνονται εκπαιδευτικές εκδροµές, επισκέψεις, camps και συνεργασίες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Σεπτέμβριος 1994 – Λειτουργία Προγράμματος ΙΒ DP
Αρχίζει η λειτουργία του Τμήματος International Baccalaureate Diploma Programme. Το Diploma Programme είναι ένα διεθνώς αναγνωρισµένο προ-πανεπιστηµιακό πρόγραµµα διετούς διάρκειας, το οποίο βασίζεται, στο Πλαίσιο Σπουδών του International Baccalaureate. Το Πρόγραµµα διδάσκεται στην Αγγλική γλώσσα.

Σεπτέμβριος 1995 – Εγκαταστάσεις στα Ν. Προάστια
Το 1995-6 άρχισε η λειτουργία των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα στη Βάρη με συνέπεια τη μετακίνηση 600 περίπου μαθητών κατοικούντων στα νότια προάστια.

Σεπτέμβριος 2005 – Λειτουργία Τμήματος Pre-IB
Λειτουργεί το Τµήµα Pre-IB στην Α΄ Λυκείου για µαθητές/τριες οι οποίοι ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν αργότερα το πρόγραµµα του ΙΒ. Το πρόγραµµα Pre-IΒ δηµιουργήθηκε για να προσφέρει έγκαιρα, τη γνωστική υποδοµή και µεθοδολογία που απαιτείται, για εκείνους τους µαθητές/τριες που ενδέχεται να παρακολουθήσουν το πρόγραµµα του ΙΒ στη Β’ Λυκείου και να αναζητήσουν αργότερα την εισαγωγή τους σε Πανεπιστήµια του εξωτερικού. Πρόκειται για ένα Πρόγραµµα της Α’ Λυκείου που λειτουργεί ως ξεχωριστό τµήµα.

Σεπτέμβριος 2008 – Λειτουργία Προγράμματος IB PYP
Έναρξη λειτουργίας του International Baccalaureate Primary Years Programme για παιδιά 3-12 ετών, με βασική γλώσσα διδασκαλίας την ελληνική και δεύτερη την αγγλική.

Ιανουάριος 2009 – Πιστοποίηση από το Educational Testing Service
Τα ΕΚΓ πιστοποιούνται από το Educational Testing Service (ETS) ως επίσημο εξεταστικό κέντρο για την απόκτηση Διπλωμάτων Γλωσσομάθειας Αγγλικής και Γαλλικής Γλώσσας, επίσημο κέντρο προετοιμασίας και απόκτησης του ΙΒ Diploma, των General Certificates of English (GCE A’ Levels), SAT I, TOEFL και IELTS και διπλωμάτων πιστοποίησης Η/Υ (ECDL) τόσο για μαθητές των Εκπαιδευτηρίων μας όσο και για μαθητές άλλων σχολείων.

Σεπτέμβριος 2010 – Λειτουργία Προγράμματος ΙΒ MYP
Έναρξη λειτουργίας του International Baccalaureate Middle Years Programme (Middle Years Programme)- Candidate School. Το CGS προσφέρει το Πρόγραµµα ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης (Middle Years Programme), ένα ισορροπηµένο πρόγραµµα φοίτησης και αγωγής για µαθητές/τριες 12-15 ετών, το οποίο βασίζεται στο Πρόγραµµα Σπουδών Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, ∆ια Βίου Μάθησης και Θρησκευµάτων και στο Middle Years Programme του International Baccalaureate.

Νοέμβριος 2011 – Πιστοποίηση Προγράμματος IB PYP
Τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα μετά από την έκθεση αξιολόγησης του ΙΒΟ (International Baccalaureate Organization) ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη φάση της τελικής πιστοποίησης (authorization) του Primary Years Program (PYP). Ετσι, είναι το πρώτο πιστοποιημένο από τον Οργανισμό ΙΒ Σχολείο στην Ελλάδα, το οποίο εφαρμόζει το IB Primary Years Programme για το Προνηπιαγωγείο, το Νηπιαγωγείο & το ∆ηµοτικό, για παιδιά ηλικίας 3-12 ετών, στην Ελληνική Γλώσσα.

Ιούνιος 2012 – Ιδρυση HAEd / Συνεργασία με University of Dundee
Tα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα με υπερηφάνεια εγκαινιάζουν μια καινοτόμο, πρωτοποριακή συνεργασία με έναν από τους πιο διακεκριμένους εκπαιδευτικούς οργανισμούς της Ευρώπης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το Πανεπιστήμιο του Dundee, προσφέροντας το πρώτο διεθνές Πτυχίο Παιδαγωγικών στην Ελλάδα, με την ίδρυση τoυ Hellenic Association for Education (HAEd).

Νοέμβριος 2013 – Πιστοποίηση Προγράμματος IB MYP
Τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα μετά από την έκθεση αξιολόγησης του ΙΒΟ (International Baccalaureate Organization) ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη φάση της τελικής πιστοποίησης (authorization) του Middle Years Program (ΜYP).

Ιανουάριος 2014 – 20 years IB  Celebration
Τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα είναι το μοναδικό σχολείο στην Ελλάδα που γιορτάζει 20 χρόνια στην οικογένεια του IB (παρέχει το ΙΒDP από το 1994) και σήμερα προσφέρει πιστοποιημένα και τα τρια ΙΒ προγράμματα, για παιδιά ηλικίας 3-18 ετών.

 

Ιούνιος 2015 – Συνεργασία με το BROWN University
Tα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα εγκαινίασαν μια πολύ σημαντική συνεργασία με το Brown University, ένα από τα κορυφαία διεθνή πανεπιστήμια στο χώρο των επιστημών.
Πραγματοποίησαν μαζί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το διεθνές καλοκαιρινό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα SPARK Summer Science Courses, προσφέροντας σε μαθητές, ηλικίας 12 έως και 17 ετών, τη δυνατότητα να έρθουν σε άμεση επαφή με δύο επιστημονικούς-επαγγελματικούς προσανατολισμούς αιχμής, την επιστήμη της βιολογίας και την επιστήμη της μηχανικής.
Η τεράστια επιτυχία του προγράμματος επιβεβαίωσε την εκπαιδευτική αποστολή των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα-Γείτονα στην παροχή εκπαίδευσης υψηλoύ επιπέδου, ενώ στο πλαίσιο της πάγιας πολιτικής τους να συνδράμουν κάθε μαθητή που έχει τη διάθεση και την τάση να αναπτύξει τις ικανότητές του, ανεξάρτητα από τις οικονομικές του δυνατότητες, προσέφεραν πάνω από είκοσι υποτροφίες σε αριστούχους Πρότυπων Πειραματικών σχολείων της Αττικής που παρακολούθησαν τα μαθήματα εντελώς δωρεάν.

Μάιος 2016 –Νέα Εταιρική Ταυτότητα
Τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γετονα, διανύοντας την πέμπτη δεκαετία τους ως ένας από τους σημαντικότερους εκπαιδευτικούς οργανισμούς στη χώρα μας, επαναπροσδιορίζονται ως CGS.
Κρατάμε ακέραιες τις στέρεες βάσεις πάνω στις οποίες στηριχτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια και προβάλλουμε τη δυναμική και αναπτυξιακή μας πορεία με τη νέα μας ταυτότητα. Το CGS παραμένει ένα ελληνικό σχολείο με διεθνή προοπτική, με στόχο να εκπαιδεύσει τους μελλοντικούς ενεργούς πολίτες του κόσμου.

Ιούνιος 2017 – Συνεργασία του CGS με την Ιατρική Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Τo  τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης του CGS συνεργάζεται με την Ά’ ΩΡΛ Κλινική της Ιατρικής Σχολής Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και προσφέρουν το  CGS Biomedical Engineering  Summer Programme,  ένα καλοκαιρινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα βιοϊατρικής τεχνολογίας για μαθητές Γυμνασίου & Λυκείου.

Ιούνιος 2022

Το CGS, η PRODEA Investments («PRODEA») και η Lamda Development S.A., μέσω της θυγατρικής της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Μ.Α.Ε. («LAMDA») ανακοινώνουν τη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας (M.o.U.) με σκοπό την ίδρυση ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού οργανισμού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Ελληνικό («CGS Ellinikon»).

Το CGS Ellinikon θα αποτελέσει ένα εκπαιδευτικό και αρχιτεκτονικό ορόσημο, αξιοποιώντας την ιστορία, τις αξίες και την τεχνογνωσία του CGS και εμπλουτίζοντας τα εκπαιδευτικά προγράμματα με επιλογή μεταξύ εθνικού και διεθνούς πιστοποιημένου προγράμματος σπουδών, και της ελληνικής ή αγγλικής ως γλώσσα διδασκαλίας.

Noέμβριος 2022
Μulti-Programme Εvaluation Visit |Αξιολόγηση Προγραμμάτων International Baccalaureate (PYP, MYP, DP)
Το CGS, συμπληρώνοντας 28 χρόνια εφαρμογής του IB Diploma Programme, 14 χρόνια εφαρμογής του IB Primary Years Programme και 11 χρόνια εφαρμογής του IB Middle Years Programme, γιορτάζει τη σύνδεση και συνέχεια μεταξύ των 3 προγραμμάτων (IB Continuum) μέσω μιας συνολικής επίσημης διαδικασίας ανατροφοδότησης (Multi-Programme Visit) από το διεθνή οργανισμό Ιnternational Βaccalaureate (IBO). Η ταυτόχρονη αξιολόγηση στο σύνολο των προγραμμάτων του σχολείου τέθηκε ως αίτημα προς τον οργανισμό του ΙΒΟ εκ μέρους του CGS με στόχο την περαιτέρω βελτίωση και συνέχεια των προγραμμάτων μας ανά επίπεδο.

Mάιος 2024

Στις 15 Μαΐου 2024 η LAMDA Development, μέσω της θυγατρικής της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., προχώρησε στην υπογραφή Μακροχρόνιας Σύμβασης Μίσθωσης με το CGS (Costeas-Geitonas School).

Το CGS αναλαμβάνει την ανάπτυξη και τη λειτουργία του CGS at The Ellinikon, ενός νέου, υπερσύγχρονου εκπαιδευτικού ιδρύματος πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία, την ιστορία και την τεχνογνωσία του, ως κορυφαίος εκπαιδευτικός οργανισμός στην Ελλάδα.

Το νέο σχολείο CGS at The Ellinikon θα αποτελέσει ορόσημο εκπαιδευτικής και αρχιτεκτονικής καινοτομίας στον εγχώριο και ευρωπαϊκό χάρτη. Θα προσφέρει καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, με δυνατότητα επιλογής μεταξύ εθνικού και διεθνούς προγράμματος σπουδών.

Το CGS at The Ellinikon στοχεύει στη δημιουργία μιας ευρείας εκπαιδευτικής κοινότητας με άμεση διασύνδεση και αλληλεπίδραση με την κοινωνία. Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του θα εναρμονίζονται με τις αρχές της νέας «πόλης» του The Ellinikon, της πιο «έξυπνης» και πράσινης «πόλης» στην Ευρώπη.

Το CGS at The Ellinikon θα είναι φιλικό τόσο προς τον άνθρωπο όσο και προς το περιβάλλον και θα μπορεί να φιλοξενεί εκπαιδευτικές βιωματικές δράσεις στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους εκπαίδευσης, πολιτισμού και αθλητισμού.

Το CGS at The Ellinikon αναμένεται να υποδεχτεί τους πρώτους του μαθητές το Σεπτέμβριο του 2027.

Διαβάστε επίσης:

Nadim Nsouli: Ποιος είναι Λιβανοβρετανός επιχειρηματίας που επενδύει στην Σχολή Μωραΐτη
Σχολή Μωραΐτη: Ανακοινώνει τη συνεργασία της με την Inspired
Σχολή Μωραΐτη: Τι σημαίνει η συνεργασία με την Inspired – Η επιστολή προς τους γονείς