Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Το μανιφέστο του Νίκου Καραμούζη. Γιατί ο τραπεζίτης αποφάσισε τώρα να μιλήσει περί κατεστημένων

eurobank

Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος Eurobank

Κάτι σαν… πολιτικοοικονομικό μανιφέστο ήταν αυτό που παρουσίασε ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης σε ομιλία του για τις προοπτικές της Ελλάδας στην εκδήλωση του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης διαΝΕΟσις με θέμα «Χάρτης εξόδου από την κρίση: Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα». Αυτό που προκάλεσε αίσθηση από όσα είπε ο Νίκος Καραμούζης ήταν η αναφορά του σε μία «ισχυρή τεχνοκρατική ομάδα» που κατά τον ίδιο θα πρέπει να πλαισιώνει μία πολιτική ηγεσία με ισχυρές πεποιθήσεις και άποψη για το μέλλον, τα βασικά χαρακτηριστικά της οποίας θα είναι τα εξής:

– θα πιστεύει απόλυτα ότι η χώρα έχει προοπτική,
– θα καλλιεργεί και θα προβάλλει μία νέα Εθνική αυτοπεποίθηση,
– θα καλεί όλους, εντός και εκτός Ελλάδας, σε ένα νέο πατριωτισμό ευθύνης, επενδύσεων, προσφοράς,
– θα πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις, στις ανοικτές αγορές, στην οικονομία της αγοράς, στην επιχειρηματικότητα, στην κοινωνική προστασία με σύγχρονα μέσα,
– θα είναι έτοιμη να συγκρουστεί με κατεστημένα και συμφέροντα που κρατούν τον τόπο δέσμιο των συμφερόντων τους για χρόνια.

Το παλαιό έχει πεθάνει 

Ειδικά αυτή η αναφορά στη σύγκρουση με το κατεστημένο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι κάτι το οποίο επαναλαμβάνει τακτικά τους τελευταίους μήνες ο Νίκος Καραμούζης: ότι δηλαδή το παλιό έχει πια πεθάνει και οι εποχές έχουν αλλάξει δραματικά, όμως πολλοί είναι αυτοί που δεν το έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει και πορεύονται με την παρωχημένη, χρεοκοπημένη λογική του παλιού.

Ο Κ. Καραμούζης είναι ένας ευφυής άνθρωπος και αντιλαμβάνεται τις αλλαγές πολύ γρήγορα. Είναι από τους λίγους που λέει συχνά σε συνομιλητές του ότι, η ελληνική οικονομική ελίτ έχει ηθική υποχρέωση και ιστορικό καθήκον να ηγηθεί της μάχης για την ανάκαμψη, την ανάπτυξη και την αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας. Να ξαναγράψει και να προωθήσει επιτυχώς το ελληνικό αφήγημα στο εξωτερικό.

Χρειάζεται, όπως λέει συχνά (το επεσήμανε και χθες στην ομιλία του) να διαμορφώσουμε μία ευρύτατη πολιτική και κοινωνική συμμαχία όλων των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν να επωφεληθούν από τις μεταρρυθμίσεις και τους γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, π.χ. τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τα στελέχη επιχειρήσεων, τους έντιμους και συνεπείς φορολογούμενους, ιδιώτες και επιχειρήσεις, τους ανέργους, τις δυναμικές ιδιωτικές επιχειρήσεις, τους έντιμους και εργατικούς δημοσίους υπαλλήλους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που δημιούργησαν ανταγωνιστικές επιχειρήσεις χωρίς κρατικά δεκανίκια και προστασίες και φοροδιαφυγή.

Το ζήτημα είναι εάν ο ίδιος επιθυμεί να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Η εναλλακτικά να αποτελέσει μέλος αυτής της “ισχυρής τεχνοκρατικής ομάδας”. Σε κάθε περίπτωση πολλοί θεωρούν ότι ο Νίκος Καραμουζης έχει τις ικανότητες , τις γνώσεις , την εμπειρία την υπομονή και την επιμονή για να βάλει τις βάσεις και να χτιστεί μια ένα Ελλάδα. Ιδωμεν…

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μνημόνιο: “Σβήνουν” οι συνταξιούχοι, τελειώνει το ΕΚΑΣ – Μειώσεις χωρίς όριο το 2017

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: Νέες ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Στουρνάρας: Σε νέα αναπτυξιακή φάση η ελληνική οικονομία!