ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Οσοι δεν γνώριζαν το πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χθες στην Αθήνα, εξεπλάγησαν από μια συνάντηση που είχε το μεσημέρι. Ηταν ένας Ελληνας επιχειρηματίας, ο μοναδικός Ελληνας που ζήτησε ο Ερντογάν να συναντήσει κατά την ολιγόωρη επίσκεψή του στη χώρα μας.
Ο λόγος για τον Κωνσταντινοπολίτη στην καταγωγή, αυτοδημιούργητο επιχειρηματία, Βύρωνα Νικολαΐδη, τον ιδρυτή του πρώτου ελληνικού «μονόκερου», δηλαδή μιας επιχείρησης με αποτίμηση πάνω από 1 δισ. δολάρια, που χάρη στις επιδόσεις της αυξάνει κάθε χρόνο την αποτίμησή της.
Ο κ. Νικολαΐδης «χώρεσε» στο πυκνό πρόγραμμα του Ταγίπ Ερντογάν και οι δύο τους συναντήθηκαν και σίγουρα είπαν πολλά για την Κωνσταντινούπολη, την πατρίδα του πρώτου, αλλά και την πόλη που ανέδειξε τον τούρκο πρόεδρο καθώς ήταν δήμαρχος για πολλά χρόνια, αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα εποχή των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Οι πληροφορίες από τη συνάντηση βγήκαν με το… σταγονόμετρο, ωστόσο, όπως πληροφορείται το mononews από πηγές που γνωρίζουν τα σχετικά με τη συνάντηση, ο Ταγίπ Ερντογάν τρέφει μεγάλη εκτίμηση στον επιχειρηματία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντιούνται Ερντογάν και Νικολαΐδης καθώς ο έλληνας επιχειρηματίας συνδυάζει χαρακτηριστικά που τον κάνουν ένα πρόσωπο γέφυρα και τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών την επόμενη περίοδο.
Οι τρεις ιδιότητες
Ο κ. Νικολαΐδης πήγε στη συνάντηση αυτή με τρεις ιδιότητες. Κατ’ αρχάς ως επιτυχημένος επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της PeopleCert, του ελληνικού «μονόκερου», μιας διεθνούς εταιρείας που το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της προέρχεται από το εξωτερικό. Και για το λόγο αυτό ως ένας άνθρωπος που έχει παγκόσμια εμβέλεια, ειδικά στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Δεύτερη ιδιότητά του, αυτή του προέδρου των Ευρωπαίων Πληροφορικών –του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS)– που απαρτίζεται από 33 ενώσεις πληροφορικής οι οποίες προέρχονται από 32 ευρωπαϊκές χώρες και ο αριθμός των μελών του ξεπερνά το μισό εκατομμύριο.
Και τρίτον ως Κωνσταντινοπολίτης, μιλάει τουρκικά και έχει τουρκικό διαβατήριο αλλά και στενούς δεσμούς με την Πόλη και με ένα όραμα που έχει περιγράψει για την ιδιαίτερη πατρίδα του.
Με δεδομένο μάλιστα τα νέα μνημόνια και τις συμφωνίες που υπεγράφησαν χθες μεταξύ των δύο χωρών, ο ρόλος του Βύρων Νικολαΐδη στην εκπαίδευση, τις επενδύσεις, τον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και την επιχειρηματικότητα δίνουν πολλά περιθώρια να συμβάλει με τις επιχειρηματικές δεξιότητες, την εμπειρία και το όνομά του ως γέφυρα για τις δύο χώρες.
Το όραμα για την Πόλη
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Νικολαΐδης πρόσφατα περιέγραψε το σχέδιό του για την Πόλη: Υποτροφίες σε αριστούχους, παιδικός σταθμός για τα παιδιά της κοινότητας και η αναστήλωση της βυζαντινής εκκλησίας Παναγίας του Μπαλίνου είναι κάποιες από τις πρωτοβουλίες του για τη στήριξη της ελληνικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη.
Όνειρό του να γεμίσουν και πάλι τα ελληνικά σχολεία της Πόλης και να ζωντανέψει η ελληνική κοινότητα, κάνοντας την Κωνσταντινούπολη πόλο έλξης για Έλληνες εργαζόμενους και είναι έτοιμος να κινητοποιήσει κεφάλαια 5 δισ. για το σκοπό αυτό.
«Η Πολίτικη Ρωμιοσύνη σήμερα είναι 2.500 άτομα εκ των οποίων το 70% είναι πάνω από 70 ετών, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Τη δεκαετία του ’70, οι Έλληνες ήταν πάνω από 20.000 στην Κωνσταντινούπολη και από τα δεκάδες δημοτικά αποφοιτούσαν εκατοντάδες παιδιά.
Υπήρχαν τρία αρρεναγωγεία και τρία παρθεναγωγεία στην Πόλη το Ζωγράφειο, η Μεγάλη του Γένους Σχολή και η Θεολογική Σχολή αλλά και το Ζάππειο το Κεντρικό και το Ιωακείμιο ενώ σε όλα τα σχολεία μαζί ήταν 2.000 παιδιά. Σήμερα όλα τα παιδιά είναι 250 πολλά από τα οποία δεν ξέρουν ελληνικά καθώς είναι Χριστιανοί από την Αντιόχεια (Συροχαλδαίοι).
Ο πληθυσμός της Πόλης το 1970 ήταν 3 εκατ. άνθρωποι και διπλασιάστηκαν το 1976 ενώ το 1981 ήταν 10 εκ. ενώ σήμερα ο πληθυσμός της Κωνσταντινούπολης είναι 20-25 εκ. Μπορούμε να ξαναγίνουμε 20.000 οι Έλληνες, εδώ. Γίνεται. Αυτός είναι ο στόχος, και πρέπει να βρούμε τις κινήσεις, τον σωστό τρόπο», είχε τονίσει.
«Πρέπει να ξαναγίνουμε 20.000 Έλληνες με σωστή διαστρωμάτωση, για να ζωντανέψει η ζωή εδώ, να γεμίσουν οι εκκλησίες, να δουλεύει η οικονομία, να πυκνώσει ο ελληνικός κοινωνικός ιστός. Το ζήτημα είναι το πώς.»
«Για να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, χρειάζεται η πολιτική βούληση και των δύο κυβερνήσεων και κεφάλαια για να χρηματοδοτηθεί αυτό το σχέδιο», κατέληγε.
Διαβάστε επίσης:
Ερντογάν στην Ελλάδα: 8 συμφωνίες και 7 διακηρύξεις υπέγραψαν Ελλάδα και Τουρκία
Ερντογάν: Ποιος ήταν ο μοναδικός Ελληνας επιχειρηματίας που συνάντησε ο Τούρκος πρόεδρος στην Αθήνα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Άλμα 3% έφερε η άδεια Μπάιντεν στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί πυραύλους ATACMS βαθύτερα στη Ρωσία
- Μπορέλ: Οι πύραυλοι που πήραν την άδεια Μπάιντεν να χρησιμοποιηθούν κατά της Ρωσίας δεν έχουν πολύ μεγάλο βεληνεκές
- Νάπολη: Τουλάχιστον 3 νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο κατασκευής πυροτεχνημάτων – Αναζητούνται εγκλωβισμένοι
- Mercedes GLA 250e χωρίς εταιρικό φόρο!