• Business

    Γιατί ο Μπρουμίδης της Vodafone μένει πίσω στην οπτική ίνα

    Χάρης Μπρουμίδης, πρόεδρος και CEO της Vodafone Ελλάδος

    Χάρης Μπρουμίδης, Πρόεδρος και CEO της Vodafone Ελλάδος


    «Χιλιόμετρα πίσω» έχει μείνει το δίκτυο οπτικών ινών της Vodafone συγκριτικά με τους υπόλοιπους παίκτες της αγοράς και κυρίως τους ΟΤΕ και ΔΕΗ, καθώς όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς, «οι πόροι που έχουν υποσχεθεί για επενδύσεις δεν έχουν… τοποθετηθεί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χάσει σημαντικό μερίδιο της αγοράς».

    Υπενθυμίζεται ότι η Vodafone πριν μερικά χρόνια, ανακοίνωσε επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ για δίκτυα οπτικών ινών και 5G. Πλάνο το οποίο προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς, όταν μάλιστα ο ανταγωνισμός έχει ανακοινώσει επενδύσεις 2 ή 3 δις. ευρώ.

    Παράλληλα η Vodafone φαίνεται να μένει πίσω και στην τηλεόραση, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάποια προσπάθεια αντίστοιχη με την συνεργασία Cosmote-Nova, η οποία ήδη φαίνεται να λειτουργεί υπέρ των δύο παρόχων, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν δει αύξηση στη συνδρομητική τους βάση. Με την Cosmote φυσικά να φέρνει και το Netflix, τη στιγμή που η διοίκηση της Vodafone έχει τονίσει ότι επικεντρώνεται στη ψυχαγωγία.

    Οι καθυστερήσεις στην οπτική ίνα

    Και όταν η αγορά βοά για τις μεγάλες καθυστερήσεις, η Vodafone Ελλάδος, κάθε φορά που ανακοινώνει στοιχεία (βγαίνουν από την μητρική Vodafone Group), αναφέρεται στους στόχους, που είναι η εγκατάσταση 850.000 γραμμών οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι έως το 2027.

    Ενώ παράλληλα πολλά από τα δίκτυά της αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ενώ και οι ταχύτητες που προσφέρει είναι χαμηλότερες από τον ανταγωνισμό. Δεν είναι λίγες οι φορές που πελάτες της έχουν διαμαρτυρηθεί για «αργό» δίκτυο, ειδικά σε περιοχές όπως η Ακρόπολη, όπου έχει αναλάβει να περάσει οπτικές ίνες. Ενώ έχει καθυστερήσει πολύ και την μετάβαση από FTTC σε FTTH.

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες, «η Vodafone έχει καθυστερήσει περισσότερο από όλους τους παρόχους να αναπτύξει δίκτυα οπτικών ινών, ενώ πριν κάποια χρόνια διαμαρτυρόταν στην ΕΕΤΤ για τα δίκτυα που αναπτύσσει ο ΟΤΕ. Το 2015, η ΕΕΤΤ για να ικανοποιήσει το αίτημα της Vodafone αλλά και της Wind (Nova), έβγαλε τρεις διαγωνισμούς για να ενταχθούν και αυτές στο «στο πρόγραμμα».

    «Στον πρώτο θα κατέβαινε ο ΟΤΕ ώστε να «κατοχυρώσει» τις περιοχές που ούτως ή άλλως είχε αναλάβει να τρέξει, στον δεύτερο θα κατέβαιναν μόνο Vodafone και Wind για να πάρουν και εκείνες περιοχές για να συμπληρώσουν σημαντικό κομμάτι από την πίτα, ενώ στον τρίτο θα κατέβαινε πάλι ο ΟΤΕ για να πάρει όσες περιοχές άφησαν οι άλλοι δύο.

    Εκεί Vodafone και Wind διεκδίκησαν και πήραν μόλις 3.000 KAFAO από τα 30.000-40.000 συνολικά. Ο διαγωνισμός έδινε περιθώριο στη Vodafone να ολοκληρώσει τις επενδύσεις της εντός 36 μηνών και μέχρι σήμερα, εν έτει δηλαδή 2024 ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί».

    Περίμεναν τη διευκόλυνση ΟΤΕ

    Παράλληλα, επίσης πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι «η Vodafone έχει βολευτεί από τη ρύθμιση που πρότεινε ο ΟΤΕ και πήρε έγκριση από Κομισιόν και ΕΕΤΤ για εκπτώσεις όγκου, καθώς πλέον θα μπορεί να παίρνει από τα δίκτυα του ΟΤΕ (ο οποίος είναι ο πάροχος με το μεγαλύτερο δίκτυο), και θα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες με χαμηλότερο κόστος και χωρίς να… βιάζεται ιδιαίτερα να τρέξει τις επενδύσεις της».

    «Παράλληλα και οι δύο ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση με το Gigabit Voucher και το Smart Readiness, διευκολύνει την εταιρεία προς αυτή την κατεύθυνση», επισημαίνουν.

    «Αυτή η καθυστέρηση των επενδύσεων από πλευράς Vodafone οδηγεί ταυτόχρονα τη ΔΕΗ, η οποία τρέχει με γρήγορους ρυθμούς τις δικές της επενδύσεις σε οπτική ίνα (στόχος 1,7 εκατ. μέχρι το 2025), να καταστεί No2 πάροχος πίσω από τον ΟΤΕ, με την Vodafone να μην δείχνει να έχει αντίδραση σε αυτή την επιθετική κίνηση της εταιρείας του Γιώργου Στάσση και να μείνει πολύ πίσω. Όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει να είναι μεταπωλητής» τονίζουν άνθρωποι της αγοράς.

    Τι ψάχνει τελικά η Vodafone Group στην Ελλάδα;

    Πριν λίγους μήνες, σε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό ΨΗΦΙΔΙΑ Δημήτρη Παπαστεργίου, η CEO της Vodafone Group Margherita Della Valle, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα, ανακοινώνοντας μάλιστα νέο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1 δις ευρώ μέχρι το 2029.

    Και η απορία της αγοράς σε αυτό ήταν η εξής: «Πώς η CEO ανακοινώνει νέο πρόγραμμα και μάλιστα 1 δις, όταν ακόμα το πρόγραμμα των 600 εκατ. δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί στην αγορά;»

    Προφανώς το επενδυτικό πλάνο αναφέρεται σε CAPEX, ωστόσο όπως είπε και η ίδια θα επικεντρωθεί σε δίκτυα οπτικών ινών. Με την αγορά να διερωτάται «έχει η μητρική 1 δις ευρώ για να δώσει στην Vodafone Ελλάδας για επενδύσεις»;

    Είναι γνωστό ότι ο όμιλος Vodafone αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και ήδη πουλάει assets σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ισπανία πριν ένα χρόνο. Ενώ πριν μερικούς μήνες μεταβίβασε και το 81,7% της συμμετοχής της στην Vantage Towers σε μια κοινοπραξία με την KKR και την GIP, με την ονομασία Oak Holdings. Προφανώς για να μειώσει τα κόστη και να βρει «χρήμα».

    Κάποιες πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται, αναφέρουν ότι η Vodafone Group ψάχνει να πουλήσει και την εταιρεία στην Ελλάδα. Ενώ κατά καιρούς εμφανίζονται διάφοροι ως υποψήφιοι αγοραστές.

    Πάντως η αγορά λέει ότι «η Vodafone φαίνεται ότι με τη τακτική που εφαρμόζει, αφήνει ΟΤΕ και ΔΕΗ να ξεφύγουν πολύ μπροστά και εκείνη δεν μπορεί πλέον να ακολουθήσει και συμβιβάζεται με ένα μικρό κομμάτι της πίτας».

    Διαβάστε επίσης:

    Οπτική ίνα για γρήγορο και φθηνότερο ίντερνετ το μεγάλο στοίχημα – Ο ρόλος των vouchers

    Οπτική ίνα: Οι κινήσεις για χαμηλότερες χρεώσεις και αύξηση της ζήτησης

    Τηλεπικοινωνίες: Ένα βήμα πιο κοντά για εκπτώσεις στις τιμές οπτικής ίνας



    ΣΧΟΛΙΑ