Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Γιατί καθυστερεί το έργο €40 εκατ. της ΑΑΔΕ για ψηφιοποίηση αρχείων – Ο ρόλος των δύο εταιρειών πληροφορικής

Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής ΑΑΔΕ

Καθυστερήσεις στο μεγάλο έργο της ΑΑΔΕ για την ψηφιοποίηση των αρχείων της, αξίας σχεδόν 40 εκατ. ευρώ, καθώς έχει πάει αρκετά πίσω, κυρίως λόγω προσφυγών συγκεκριμένων εταιρειών πληροφορικής προς την αναθέτουσα αρχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες Profile και Cosmos Business έχουν καταθέσει προσφυγή στην ΑΑΔΕ για τον διαγωνισμό, προφανώς διεκδικώντας καλύτερους όρους ή να ξεκινήσει η διαδικασία από την αρχή, κάνοντας ένσταση επί της διαδικασίας. (Το mononews προσπάθησε να επικοινωνήσει με τις δύο εταιρείες ωστόσο αυτό δεν κατέστη εφικτό).

Ο εν λόγω διαγωνισμός, χωρίζεται σε 4 lots, που σημαίνει ότι θα καταλήξει σε τέσσερις εταιρείες. Σύμφωνα με πληροφορίες συνολικά είχαν κατέβει 7 ενδιαφερόμενοι, μεταξύ των οποίων Profile και Cosmos (που έκαναν και την προσφυγή), αλλά και ο ΟΤΕ και η εταιρεία πληροφορικής Q&R.

Ακόμα δεν είναι γνωστό πότε θα ξεκολλήσει ο διαγωνισμός (που τρέχει από τον Μάρτιο του 2024) και πιο θα είναι το πόρισμα από την ένσταση, ωστόσο προς το παρόν δεν προχωράει κάτι, γεγονός που έχει προκαλέσει «δυσαρέσκεια» σε κυβερνητικά στελέχη αλλά και στην ΑΑΔΕ.

Σε τι αφορά ο διαγωνισμός

Αντικείμενο της συμφωνίας-πλαίσιο αποτελεί η ψηφιοποίηση μέρους του φυσικού (έγχαρτου) αρχείου των υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η υλοποίηση ενός ΣυστήματοςΨηφιακού Αποθετηρίου που θα παρέχει τη δυνατότητα διαχείρισης ψηφιακών εγγράφων στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς επίσης και η μεταφορά της σχετικής τεχνογνωσίας στην ΑΑΔΕ.

Σκοπός της υπηρεσίας είναι η ψηφιοποίηση και παράλληλα η δραστική μείωση του όγκου του υφιστάμενου φυσικού αρχείου της ΑΑΔΕ.

έτσι ώστε αναμένεται να επιτευχθούν οι παρακάτω επιδιώξεις:

▪ Βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη (ταχύτερα, και εξ αποστάσεως)

▪ Ευκολότερη πρόσβαση σε αρχεία, ευκολότερη και αποτελεσματικότερη αποθήκευση και ανάκτηση πληροφοριών, ταυτόχρονα από διαφορετικούς χρήστες, χάρη στην άρση των  χωρικών ή και χρονικών περιορισμών που αφορούν στη χρήση του αρχείου

▪ Εξοικονόμηση φυσικού χώρου εναπόθεσης του αρχείου

▪ Εξοικονόμηση κόστους (κόστος ανθρωποχρόνου του προσωπικού, κόστος ενοικίασης περιττών και πιθανώς ακατάλληλων χώρων γραφείου και αποθηκών, κόστος εκτυπώσεων, κόστος αναλωσίμων φωτοτυπικών μηχανημάτων, κ.ά.)

▪ Μείωση του διοικητικού φόρτου και αύξηση της παραγωγικότητας του προσωπικού χάρη στη βελτίωση εσωτερικών διαδικασιών (π.χ. εργασίες ελέγχων κ.ά.)

▪ Διαφάνεια, με ιχνηλασιμότητα όλων των κινήσεων που αφορούν στην ανάκτηση της πληροφορίας.

▪ Βελτίωση των συνθηκών εργασίας στο περιβάλλον της ΑΑΔΕ

▪ Βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και υγιεινής στο χώρο εργασίας

▪ Ενίσχυση της ασφάλεια της πληροφορίας

▪ Συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος με εξοικονόμηση χαρτιού

Στόχος του έργου είναι με την ολοκλήρωσή του να διασφαλιστεί η επιχειρησιακή συνέχεια της διαδικασίας ψηφιοποίησης των νέων εγγράφων περιλαμβανομένης της τεχνογνωσίας, της διαδικασίας και των μηχανογραφικών εργαλείων μέσω εκπαιδεύσεων, προκειμένου η ΑΑΔΕ να είναι σε θέση να ψηφιοποιεί και να αρχειοθετεί νέο ψηφιακό αρχείο βάσει κανόνων που θα θέσει η ίδια, χωρίς διατάραξη της υπηρεσιακής συνέχειας.

Στο πλαίσιο της υπηρεσίας προβλέπεται να σαρωθεί όγκος αρχείου που ανέρχεται σε περίπου 182.000.000 σελίδες, με απόκλιση 25% για όλη την Ελλάδα, εφόσον επαρκεί ο προϋπολογισμός του έργου ως προς τη θετική απόκλιση, εκ των οποίων το 15% από αυτές (27.300.000) επιπρόσθετα θα τεκμηριωθούν – θα εξαχθούν μεταδεδομένα.

Διαβάστε επίσης:

Εισήγηση – έκπληξη για την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης – Τι ζητά ο Σταϊκούρας από Περιστέρι

Βασίλης Κικίλιας: Το συμβόλαιο αγοράς του οικοπέδου στη Βούλα που ο υπουργός πούλησε με κέρδος 629 χιλ. ευρώ και η… Cave

Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί οι εγκαταστάσεις της Demco, το «στρατηγείο» του Κοντομηνά