ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της ΔΕΗ σε «CCC+», από «CCC» προηγουμένως, προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, δίνοντας μάλιστα θετικό outlook για την Επιχείρηση, ενώ παράλληλα αναβάθμισε την αξιολόγηση των κοινοπρακτικών δανείων ύψους 1,3 δισ. ευρώ της ΔΕΗ με τις ελληνικές τράπεζες και των senior unsecured τίτλων ύψους 350 εκατ. ευρώ που εκδόθηκαν από την PPC Finance και έχουν ως εγγυητή τη ΔΕΗ.
Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, η αναβάθμιση αντανακλά πρωτίστως τις βελτιωμένες προσδοκίες για τη ρευστότητα της ΔΕΗ τους επόμενους 12 μήνες.
Τον Οκτώβριο, η ΔΕΗ υπέγραψε συμφωνία για παράταση της ωρίμανσης δυο δανειακών συμφωνιών ύψους 1,3 δισ. ευρώ συνολικά, για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου χρέους.
Η αναχρηματοδότηση, σε συνδυασμό με επιπλέον 620 εκατ. ευρώ σε γραμμές πίστωσης, θα δώσουν τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να ανταποκριθεί στην προθεσμία του Απριλίου του 2019 οπότε και ωριμάζουν οι μη εξασφαλισμένοι τίτλοι ύψους 350 εκατ. ευρώ.
Κατά συνέχεια, η S&P θεωρεί πως η πιστοληπτική ποιότητα της ΔΕΗ έχει βελτιωθεί ελαφρώς, αν και παραμένει εύθραυστη.
Παράλληλα, όπως σημειώνει ο οίκος, η ΔΕΗ εξακολουθεί να αξιολογείται ως οντότητα που σχετίζεται με την κυβέρνηση και η S&P θεωρεί πως οι ελαφρώς βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας ενισχύουν κάπως την δυνατότητα της κυβέρνησης να παρέχει στη ΔΕΗ έγκαιρη έκτακτη στήριξη.
Η αξιολόγηση της S&P δεν λαμβάνει υπόψη αυτή τη στιγμή κάποιο όφελος λόγω της έκτακτης κρατικής στήριξης, όμως θα έδινε μία επιπλέον βαθμίδα στην αξιολόγηση της ΔΕΗ για μια τέτοια δυνητική στήριξη εάν υπάρξει αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, σημειώνει ο οίκος.
Ωστόσο, τονίζει πως συνεχίζει να έχει αμφιβολίες για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων και της θέσης της ΔΕΗ στην αγορά. Αναγνωρίζει την ανάγκη για στρατηγική μεταμόρφωση της ΔΕΗ προκειμένου να μειωθεί η εξάρτησή της από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και την εξέλιξη των τιμών άνθρακα και να στρέψει το μείγμα της παραγωγής ενέργειας προς τις ΑΠΕ.
Επιπλέον, η πλήρης εφαρμογή των κανονισμών ανταγωνισμού για τις εταιρείες κοινής ωφέλειας περιλαμβάνει μια μεγάλη συρρίκνωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά, τόσο στην προμήθεια όσο και στην παραγωγή ηλεκτρισμού, σε κάτω του 50% μέχρι το τέλος του 2019 (από 63% στη λιανική και 95% στην παραγωγή το 2015).
Παράλληλα, η ΔΕΗ έρχεται αντιμέτωπη με σημαντική μείωση της λιγνιτικής της δυνατότητας, καθώς οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν επιβάλει την πώληση περίπου 40% των λιγνιτικών της μονάδων και ορυχείων για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα και τον ανταγωνισμό στην Ελλάδα, μειώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τη βαρύτητα της ΔΕΗ στην αγορά.
Η διαδικασία μεταρρύθμισης θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις ύψους περίπου 2,2 δισ. ευρώ από το 2019 έως το 2021.
Την ίδια ώρα, η S&P αναμένει πως τα προσαρμοσμένα EBITDA της ΔΕΗ θα μειωθούν σε περίπου 370-390 εκατ. ευρώ το 2018 από 634 εκατ. το 2017.
Το βασικό σενάριο της S&P για τη ΔΕΗ το 2019 και 2020 προβλέπει αμετάβλητα έσοδα το 2019 και σημαντική μείωση έως 14-15% το 2020, περιορισμό του περιθωρίου EBITDA στο 11%, θετική μεταβολή στο κεφάλαιο κίνησης ύψους 100 εκατ. ευρώ ετησίως, και κεφαλαιακές δαπάνες περίπου 1,7 δισ. ευρώ το 2019 και 2020.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χαλυβουργική: «Είδαμε τον Κ. Αγγελόπουλο, εισπράξαμε μόνο σιωπή» – Τι αποκαλύπτει ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ο Εμ. Παναγιωτάκης στη θέση του παραιτηθέντος Ηλία Μοναχολιά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σπίτι μου 2: Έσπασε κάθε ρεκόρ με σχεδόν 50.000 αιτήσεις σε 3 ημέρες – Οι προσφορές των τραπεζών και τα επιτόκια
- Η εκλογή Τασούλα και Κακλαμάνη ανοίγει θέσεις στα γαλάζια ψηφοδέλτια – Ποιοι είναι οι νέοι υποψήφιοι
- Metlen: Ξεκινά νέος κύκλος ανάπτυξης- Δύο νέες επενδύσεις στη μεταλλουργία φέτος- Σε ένα μήνα η επόμενη
- Γιώργος Οικονόμου: Επενδύσεις 1,4 δισ. δολάρια σε πλοία κοντέινερ και ιδρύει νέα εταιρεία