Η ενισχυμένη επιτήρηση της Ελλάδας, και όχι η χρήση μίας προληπτικής γραμμής στήριξης, είναι ο επιθυμητός για την Κομισιόν τρόπος διασφάλισης της διατήρησης της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, με την άποψη της Κομισιόν να συμπίπτει με αυτήν της κυβέρνησης, η οποία έχει ταχθεί αυστηρά κατά της προληπτικής γραμμής, μίας ιδέας με την οποία όμως φαίνεται να “φλερτάρει” η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Για την Κομισιόν, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν επιθυμεί προληπτική γραμμή στήριξης, δεν μπορεί κανείς να της την επιβάλει, αφού για να χορηγηθεί θα πρέπει η ενδιαφερόμενη κυβέρνηση να υποβάλει πρώτα σχετικό αίτημα.

Στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ακόμα ότι είναι κρίσιμο στη μετά τα μνημόνια εποχή η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει την ιδιοκτησία του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν, να συνεχίσει δηλαδή να υλοποιεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, υπό την αυστηρή εποπτεία των θεσμών, αλλά με ένα δικό της πρόγραμμα που δεν θα έχει χαρακτήρα επιβολής. Μία προληπτική γραμμή στήριξης ουσιαστικά θα αποτελούσε ένα τέτοιο έξωθεν επιβεβλημένο πρόγραμμα, και ως εκ τούτου δεν είναι η προτιμητέα λύση για την Κομισιόν.

Και έπειτα, υπάρχει και το άλλο ζήτημα, πιο πρακτικό: εφόσον χορηγηθεί στην Ελλάδα προληπτική γραμμή στήριξης, θα πρέπει η σχετική απόφαση να περάσει από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, αφού θα πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο πρόγραμμα. Και κανείς δεν θέλει να περάσει αυτήν την… περιπέτεια, ειδικά στο “φρέσκο” γερμανικό κοινοβούλιο…

Επομένως, η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να περιμένει την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων για τη μετά τα μνημόνια εποχή, που αναμένεται να γίνει το αργότερο στις αρχές Μαΐου, προκρίνοντας την αξιοποίηση των αδιάθετων κεφαλαίων ύψους 27 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα ως βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τα μέτρα για τη μείωση του χρέους, και όχι για τη χρηματοδότηση μίας προληπτικής γραμμής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Αρμαγεδδών» η εφορία: Έκανε 17.000 κατασχέσεις σε 1 εκατ. φορολογούμενους

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κ. Σημίτης: Τι είπε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έκπληξη πρώτου μεγέθους: Όχι στην Bad Bank λένε πηγές της Κομισιόν