Στροφή σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα έχουν κάνει οι κινεζικές εταιρείες, με τις επενδύσεις και τις εξαγορές στον πιο «φιλόξενο» ευρωπαϊκό Νότο να υπερβαίνουν πλέον εκείνες στις ΗΠΑ, για το τρέχον έτος, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg. Κάτι που οφείλεται, βεβαίως, και στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ αρνούνται τα κινεζικά κεφάλαια, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει προσεκτική αξιολόγηση κάθε κινεζικής πρότασης που γίνεται στη Γηραιά Ήπειρο.

Το ενδιαφέρον των Κινέζων για τη συγκεκριμένη περιοχή μετρά ωστόσο αρκετά χρόνια. Περίπου από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους, το 2009. Και σταδιακά μπήκαν στον… χορό τόσο κρατικές επιχειρήσεις όσο και εταιρείες μεγαθήρια του ιδιωτικού τομέα. Είναι ενδεικτικό ότι οι Κινέζοι κατέχουν πλέον μεγάλα ή και πλειοψηφικά μερίδια στον ΟΛΠ, στη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Πορτογαλίας, τη Fidelidade, στην ιταλική βιομηχανία ελαστικών Pirelli, καθώς και στον βραζιλιάνικο βραχίονα του ισπανικού πετρελαϊκού κολοσσού της Repsol.

Και παρότι η κινεζική επέλαση έχει προκαλέσει ανησυχία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι μία από τις πιθανές προθέσεις των Κινέζων θα μπορούσε να είναι η κλοπή τεχνογνωσίας, οι «διψασμένες» για κεφάλαια χώρες του ευρωπαϊκού Νότου βλέπουν και μια άλλη πλευρά.

Ποια είναι η άλλη πλευρά;

Κάποιοι θεωρούν ότι οι Κινέζοι επενδυτές είναι λιγότερο πιθανό να παρέμβουν στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων στις οποίες επενδύουν ή να προχωρήσουν σε περικοπές θέσεων εργασίας σε σύγκριση με έναν τοπικό ανταγωνιστή.

Ο Rui Lobo, ο οποίος δραστηριοποιείται στον κλάδο των ψηφιακών επικοινωνιών στη Λισσαβόνα, θεωρεί πως η χώρα του έχει βγει κερδισμένη.

Το στοίχημα της Κίνας στην Πορτογαλία αναζωογονεί την οικονομία μας, λέει ο 26χρονος Πορτογάλος. Και προσθέτει ότι ακόμη κι αν με αυτόν τον τρόπο η Πορτογαλία γίνεται πιο εξαρτημένη από την ανάπτυξη της Κίνας, το ρίσκο αξίζει.

Σύμφωνα με την διπλωματική αποστολή της Κίνας στην ΕΕ, στις Βρυξέλλες, η Κίνα δεν στοχεύει ενεργά σε επενδύσεις στη νότια Ευρώπη, περισσότερο απ’ ό,τι σε άλλες περιοχές, και τα κίνητρα είναι μόνο οικονομικά.

«Οι επενδύσεις βασίζονται σε δραστηριότητες με επιχειρηματικό προσανατολισμό και η κατεύθυνση των επενδύσεων εξαρτάται από παράγοντες όπως τα πλεονεκτήματα της ίδιας της εταιρείας και οι συνθήκες στην αγορά», ανέφερε σε δήλωσή της η κινεζική αντιπροσωπεία, απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg.

«Δεν τίθεται θέμα στρατηγικού σχεδιασμού ή πολιτικών προθέσεων», συμπληρώνει.

Τα σημαντικότερα κινεζικά deals στον ευρωπαϊκό Νότο