Σαν ζεστό ψωμί αγοράζονται όλες τις τελευταίες μέρες οι μετοχές της Intrakat , όπως επίσης και τα διαπραγματευόμενα δικαιώματα στην κεφαλαιακή της αύξηση, που είναι σε εξέλιξη. Με την εταιρεία συμφερόντων της επιχειρηματικής τριπλέτας των Εξάρχου, Μπάκου, Καϋμενάκη να έχει καταστεί ένας ισχυρός πόλος έλξης του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Για τους ανθρώπους της αγοράς η Intrakat θεωρείται ότι πιο hot play για το χρηματιστήριο της Αθήνας. Όχι μόνο στη παρούσα χρονική συγκυρία, αλλά και σε βάθος χρόνου. Καθώς η αύξηση κεφαλαίου των 100 εκατ. ευρώ, που είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών, έρχεται να διαμορφώσει ένα στιβαρό οικονομικό status για τον επιχειρηματικό όμιλο. Ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για την είσοδό του στον «ενάρετο κύκλο» της ανάπτυξης.

1

Το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης βρήκε τη μετοχή της Intrakat να ενισχύεται θεαματικά κατά 5,91% και να κλείνει στα 1,506 ευρώ. Αν ληφθεί υπόψη ότι στις 30 Δεκεμβρίου η προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής ξεκίνησε από τα 1,372 ευρώ, τώρα βρίσκεται 9,8% ψηλότερα. Έχοντας πάρει ένα σημαντικό «αέρα» από τα 1,17 ευρώ, που είναι η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών.

Όλα αυτά συνδυάζονται με μια ιδιαίτερα έντονη συναλλακτική δραστηριότητα, αφού στις 9 πρώτες μέρες χρηματιστηριακών συνεδριάσεων, έχουν αλλάξει χέρια 2,79 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 3,966 εκατ. ευρώ. Με τον μέσο ημερήσιο τζίρο συναλλαγών να είναι στα 440,7 χιλιάδες ευρώ περίπου. Υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με τα 203,6 χιλιάδες ευρώ που αντίστοιχα δεδομένα, στη διάρκεια ολόκληρης της περσινής χρονιάς.

Το ίδιο καυτό ενδιαφέρον εκδηλώνεται όμως και για τα δικαιώματα της ΑΜΚ, η διαπραγμάτευση των οποίων ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου. Έως και χθες οι συναλλαγές σε δικαιώματα έφτασαν 9,324 εκατ. «κομμάτια», αριθμός που εκφράζει το 10,9% του συνόλου. Με την αξία των δικαιωμάτων να διαμορφώνεται στα 2,03 εκατ. ευρώ και κατ΄επέκταση το μέσο κόστος κτήσης για τους αγοραστές να είναι στα 0,2176 ευρώ. Για όσους τα απέκτησαν προκειμένου να τα ασκήσουν (εξαιρουμένων δηλαδή κάποιων περιορισμένων κινήσεων trading) θα λάβουν τις νέες μετοχές από την ΑΜΚ έναντι συνολικού κόστους 1,36 ευρώ τη μία. Ψηλότερα μεν σε σχέση με τα ισχύοντα για τους παλαιούς μετόχους, αλλά παράλληλα  πιο χαμηλά σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της μετοχής που βρίσκεται στα 1,506 ευρώ.

Ενδεικτικό της ζήτησης των δικαιωμάτων είναι ότι στη χθεσινή συνεδρίαση έγιναν πράξεις και στο υψηλό των 0,319 ευρώ.

Όπως όλα δείχνουν ο κύριος όγκος των εκποιηθέντων δικαιωμάτων προήλθε από το Δημήτρη Κούτρα που κατέχει 6,1 εκατ. μετοχές της Intrakat ( το 8,13% της εταιρείας) και δεν θα μετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου. Με αποτέλεσμα το ποσοστό του να υποχωρήσει στα επίπεδα του 4,22%.

Σχεδόν τα μισά από τα δικαιώματα που διέθεσε ο Κούτρας  έχουν καταλήξει στο χαρτοφυλάκιο των βασικών μετόχων Αλέξανδρου Εξάρχου, Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη. Οι οποίοι ελέγχουν το 31,7% της Intrakat, θα καλύψουν πλήρως την αναλογία του ποσοστού τους στην ΑΜΚ (εισφέροντας 31,7 εκατ. ευρώ) ενώ εάν υπάρξει ζήτημα μετοχών που θα μείνουν αδιάθετες θα καταβάλουν κι άλλα 15 εκατ. ευρώ. Καθώς πρόκειται για κεφαλαιακή αύξηση με δικαίωμα προτίμησης η ενδεχόμενη αύξηση του ποσοστού των βασικών μετόχων πέραν του 33,33% δεν γεννά υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης.

Κλέβουν την παράσταση οι επίμονοι αγοραστές

Ούτως ή άλλως όμως η ζήτηση τόσο για δικαιώματα όσο και για μετοχές, δείχνει ότι υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από την πλευρά των επενδυτών που επιδιώκουν να «κτίσουν» θέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους επίμονους αγοραστές, σε όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι και υφιστάμενος ιδιώτης μέτοχος που ενισχύει συνεχώς τη αρχικά μικρή συμμετοχή του. Πυκνές όμως τοποθετήσεις γίνονται και από ορισμένα άλλα χαρτοφυλάκια που ποντάρουν σε μελλοντικές υπεραξίες.

Σε κάθε περίπτωση η κεφαλαιακή αύξηση θεωρεί  κλειδωμένη, αφού πέρα από τους βασικούς μετόχους, θα καλύψουν πλήρως τη συμμετοχή τους και οι εφοπλιστές Ηλίας Γκότσης και Κωνσταντίνος Αγγέλου, που κατέχουν το 15,746% και το 13,636% αντίστοιχα. Με τη συνολική κεφαλαιακή τους συνδρομή να είναι στα περίπου 29,4 εκατ. ευρώ. Αλλά περίπου 5,1 εκατ. ευρώ θα εισφερθούν από την Ιντρακόμ του Σωκράτη Κόκκαλη, που διατηρεί ποσοστό 5,09%.

Η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων λήγει στις 20 Ιανουαρίου, ενώ στις 25 του μηνός είναι η τελευταία μέρα άσκησής τους, με τις νέες μετοχές να μπαίνουν σε διαπραγμάτευση στις 2 Φεβρουαρίου. Βάσει των χθεσινών δεδομένων η μετά από την ΑΜΚ κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται στα 241,7 εκατ. ευρώ. Δίνοντάς της την 37η θέση ανάμεσα στις 140 εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες.

Τα μισά από τα κεφάλαια της αύξησης ( 50 εκατ. ευρώ) θα κατευθυνθούν στην ενδυνάμωση του κεφαλαίου κίνησης, μέσω και της εξόφλησης υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές. Γεγονός που θα εκλογικεύσει τα κόστη του κατασκευαστικού βραχίονα του ομίλου.

Οι εξαγορές που έρχονται και οι στόχοι Εξάρχου

Από την άλλη πλευρά, τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ των εσόδων από την ΑΜΚ προορίζονται ότι θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Intrakat μέσω εξαγορών. Ήδη οι στόχοι θεωρούνται «λοκαρισμένοι» και σχεδόν όλοι στην αγορά περιμένουν σειρά πρωτοβουλιών προς αυτήν την κατεύθυνση.

Κεφαλαιακά αναβαθμισμένος ο επιχειρηματικός όμιλος έχει κλείσει τη συμμετοχή του με 30% σε κοινοπρακτικό σχήμα μαζί με την Πορτογαλική Brisa μπαίνοντας δυνατά στη μάχη της διεκδίκησης της Αττικής Οδού.

 Ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Αλέξανδρος Εξάρχου έχει καταστήσει σαφές πώς «στόχος μας είναι να επανατοποθετήσουμε την Ιντρακάτ, τόσο στην εγχώρια, όσο και στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Δημιουργώντας έναν δυνατό περιφερειακό παίκτη με ισχυρό επιχειρηματικό αποτύπωμα».

Με τα ταμειακά διαθέσιμα να ανέρχονται στα 60 εκατ. ευρώ και τις δανειακές υποχρεώσεις ( 132,8 εκατ. ευρώ) απόλυτα ελεγχόμενες, η Intrakat εστιάζει τη στρατηγική της στη διεκδίκηση έργων σταθερών οικονομικών ροών όπως είναι οι παραχωρήσεις και τα ΣΔΙΤ. Επιδίωξη είναι φτάσει άμεσα σε ένα break even, ισοσκελίζοντας πλήρως έσοδα-έξοδα στα τέλη της χρήσης του 2023, έτσι ώστε να μπει σε τροχιά κερδοφορίας και διανομής μερισμάτων από τη χρήση του 2024. Για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια…

Η αναπτυξιακών προδιαγραφών ΑΜΚ διαμορφώνει εκ των πραγμάτων μια ισχυρή κεφαλαιακή δομή για την Intrakat, που είναι πλέον σε θέση να αξιοποιήσει σημαντικές ευκαιρίες σε πέντε στρατηγικούς πυλώνες: Δηλαδή νέα και εκτελούμενα κατασκευαστικά έργα υποδομών, έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις, έργα Διαχείρισης Απορριμμάτων καθώς και επενδύσεις σε Real Estate στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αυτήν τη στιγμή το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της Intrakat διαμορφώνεται στα ιστορικά υψηλά των 1,2 δισ. ευρώ

Παράλληλα συμμετέχει σε διαγωνισμούς έργων αξίας άνω των 6 δις ευρώ. Στον τομέα των ΣΔΙΤ έχει επίσης σημαντική παρουσία, ενώ οι προοπτικές των νέων έργων  χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξες καθώς το οικονομικό περιβάλλον των 72 δισ. ευρώ που διαμορφώνεται από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) και το νέο ΕΣΠΑ, σηματοδοτεί  μια πρωτοφανή ώθηση στα έργα υποδομής, περιβάλλοντος και  πράσινης ενέργειας από ΑΠΕ, τομείς στους οποίους η εταιρεία είναι ήδη δυναμικά τοποθετημένη.

Στον εξαιρετικά σημαντικό τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Intrakat έχει διαμορφώσει πλέον ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ ισχύος 1,8 GW και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 0,7 GW διεκδικώντας δυναμικά έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο τοπίο της ενέργειας.

Ο στρατηγικός πυλώνας ενέργεια μέσω των ΑΠΕ αναμένεται να φέρει ισχυρές χρηματορροές. Επίσης ο έντονα αναπτυξιακός προσανατολισμός είναι ξεκάθαρος και στον τομέα του Real Estate, όπου η διοίκηση έχει δείξει ξεκάθαρα τις βλέψεις της να τοποθετήσει την εταιρεία δυναμικά μέσα στις εξελίξεις.

Όλα αυτά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επιχειρεί να προεξοφλήσει η αγορά, δίνοντας ανοδική ορμή στη μετοχή.

Διαβάστε επίσης:

Intrakat: 2 εκατ. δικαιώματα προτίμησης απέκτησε ο Αλέξανδρος Εξάρχου

Πώς η Intrakat αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα έργα για τα ελληνικά αεροδρόμια

Intrakat: Υπογραφή σύμβασης ύψους 33 εκ. ευρώ για έργα αναβάθμισης του αεροδρομίου της Πάρου