Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Γιατί η ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι το νέο «καυτό χαρτί» στις επενδύσεις

Nadim Nsouli (Inspired), Aatif Hassan (Dukes), Γιώργος Προκοπίου

Με την Παιδεία να βρίσκεται στο πρώτο πλάνο εδώ και μήνες καθώς αναμένονται εξελίξεις στο μέτωπο των μη κρατικών πανεπιστημίων, ένα απροσδόκητο αλλά καλοδεχούμενο ενδιαφέρον ξένων και Ελλήνων επενδυτών ξέσπασε για τα ιδιωτικά σχολεία.

Τους τελευταίους μήνες ένα μπαράζ συναλλαγών με πρωταγωνιστές Έλληνες και ξένους επενδυτές υπογραμμίζει μία ραγδαία αλλαγή του τοπίου στον ιδιωτικό τομέα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η ιδιωτική εκπαίδευση στο προσκήνιο

Τι είναι αυτό όμως που πυροδότησε την εκρηκτική ζήτηση και τις στρατηγικές συνεργασίες που επιτυγχάνουν κορυφαία ελληνικά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια;

Άνθρωποι που κινούνται στην αγορά αλλά και στην εκπαίδευση βλέπουν μία σειρά από παράγοντες που έφεραν στο προσκήνιο την ιδιωτική εκπαίδευση.

Η ζήτηση για κορυφαία ιδιωτικά σχολεία έχει επιστρέψει, με τους γονείς σε κάποια εξ’ αυτών να κάνουν «κράτηση» ακόμα και πάνω από ένα χρόνο πριν για να μπορέσουν τα παιδιά τους να φοιτήσουν στο εν λόγω εκπαιδευτήριο.

Η συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με την εκστρατεία ενημέρωσης για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στην Ελλάδα, επανέφερε στην επικαιρότητα τον ρόλο της ιδιωτικής εκπαίδευσης αλλά και το διεθνές προφίλ πολλών εκ των κορυφαίων σχολείων της χώρας, με την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών και μεθόδων, που ξεφεύγουν από αγκυλώσεις του ελληνικού συστήματος.

Ένα ακόμα ατού για κάποιους σε κάποια κορυφαία ιδιωτικά σχολεία είναι ότι στον νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, δικαίωμα εισαγωγής έχουν είτε όσοι δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις είτε όσοι είναι κάτοχοι του International Baccalaureate. Το διεθνώς αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εφαρμόζουν πολλά κορυφαία ιδιωτικά  αλλά και διεθνή σχολεία της χώρας.

Τέλος, οι επενδύσεις, όπως στην περίπτωση του Ελληνικού, ανέδειξαν τις ελλείψεις και την ανάγκη κάλυψης της ζήτησης για σχολεία υψηλού επιπέδου στην ευρύτερη περιοχή των νοτίων προαστίων.

Τα deals που έκαναν αίσθηση

Δύο κορυφαίοι οργανισμοί εκπαίδευσης προχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες σε επενδύσεις σε ελληνικά ιδιωτικά σχολεία.  Ο όμιλος Inspired ανακοίνωσε μέσα στον Σεπτέμβριο τη συνεργασία του  με τη Σχολή Μωραΐτη και τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα. Στη δεύτερη συνεργασία, έγινε ειδική αναφορά στην ανέγερση ενός νέου σχολείου στην περιοχή του Ελληνικού, το οποίο θα λειτουργήσει από το 2027.

Στο χαρτοφυλάκιό του, ο διεθνής όμιλος έχει ήδη 115 premium σχολεία σε όλο τον κόσμο. Ο ιδρυτής του Nadim Nsouli έχει στήσει εδώ και 11 χρόνια ένα χαρτοφυλάκιο δισεκατομμυρίων με σημαντική κερδοφορία, χάρη σε αυτή τη «συλλογή» από premium σχολεία.

Μικρότερου βεληνεκούς αλλά εξίσου χαρακτηριστικό του διεθνούς ενδιαφέροντος deal ήταν η επένδυση στο ιδιωτικό σχολείο The International School of Athens από τον βρετανικό όμιλο Dukes Education, το χαρτοφυλάκιο του οποίου περιλαμβάνει τουλάχιστον 47 σχολεία σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο. Τα διεθνή σχολεία, στα οποία φοιτούν κυρίως ξένοι μαθητές –παρά τον μικρό αριθμό μαθητών τους- φαίνεται ότι βρίσκονται στο ραντάρ ξένων εκπαιδευτικών funds.

Ελληνικό επενδυτικό ενδιαφέρον

Δεν είναι μόνο οι ξένοι που επενδύουν στην Ελλάδα, καθώς και Έλληνες εφοπλιστές κάνουν δυναμική είσοδο στην ιδιωτική επένδυση.

Ο Γιώργος Προκοπίου προχώρησε πρόσφατα σε ένα deal αγοράς οικοπέδων εντός του Ελληνικού ύψους 120 εκατ. ευρώ με τη η συνολική επένδυση της ανάπτυξης να εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 500εκ. ευρώ.

Πηγές με γνώση των σχεδίων της επένδυσης του Γιώργου Προκοπίου στο Ελληνικό επισημαίνουν πως ο εφοπλιστής προσανατολίζεται στη δημιουργία ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου όλων των βαθμίδων, από Νηπιαγωγείο έως Λύκειο, ενώ στο κάδρο είναι και η ανάπτυξη προγράμματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο αξιοποίησης των διατάξεων του νέου νόμου του υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Λίγο νωρίτερα τα εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα είχαν αλλαγές στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, καθώς ο εφοπλιστής Βασίλης Λαλιώτης απέκτησε το 89% του σχολείου, μέσω της εταιρείας Olympus Επενδυτική ΑΕ.

Σημειώνεται ότι ο Βασίλης Λαλιώτης, διευθύνει τις ναυτιλιακές εταιρείες Sea World Management and Trading Inc., αλλά και την  Sea Globe Management and Trading Inc. και σήμερα διαχειρίζεται 15 ποντοπόρα πλοία. Επίσης λειτουργεί και η J. Laliotis Group.

Το ιδιωτικό σχολείο έχει μονοπωλήσει την επικαιρότητα για το επενδυτικό ενδιαφέρον στην εκπαίδευση, καθώς προχωράει η συνεργασία του με τη Lamda, για τη λειτουργία ενός νέου, υπερσύγχρονου εκπαιδευτικού ιδρύματος πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το οποίο αναμένεται να υποδεχτεί τους πρώτους του μαθητές το Σεπτέμβριο του 2027 στο Ελληνικό.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί ο Λιβανοβρετανός Nadim Nsouli μπήκε στον Κωστέα – Γείτονα

Ο εφοπλιστής που μπήκε στον Κωστέα – Γείτονα και ο Λιβανοβρετανός επενδυτής που θα πάει… Ελληνικό

Nadim Nsouli: Ποιος είναι Λιβανοβρετανός επιχειρηματίας που επενδύει στην Σχολή Μωραΐτη