«Ουδέτερη» (neutral) δηλώνει για τις επενδύσεις στην Ελλάδα η HSBC την ώρα που η συναλλακτική δραστηριότητα στο χρηματιστήριο είναι ιδιαίτερα χαμηλή με το ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες σχεδόν ανύπαρκτο. Όπως αναφέρει στο τελευταίο σημείωμά του ο οίκος, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και τη μεταμνημονιακή εποπτεία, η ελληνική αγορά δείχνει να τηρεί στάση αναμονής. Η άποψη της αγοράς σχετικά με τις προοπτικές δείχνει μεικτή, με τις θετικές τάσεις στην οικονομία να αντισταθμίζονται από τις αμφιβολίες για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα της συμφωνίας για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο οι μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας θα πρέπει να επιβεβαιωθούν, πριν οι επενδυτές υιοθετήσουν μια θετικότερη στάση για τη χώρα.

Η αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018, διαπιστώνει η HSBC, αλλά η ανοδική αναθεώρηση του πρώτου τριμήνου από 0,8% σε 0,9% σημαίνει ότι βρίσκεται ακόμα σε καλό δρόμο για να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης του 2% το 2018.

Εκτιμώντας ότι τα πρόσφατα δεδομένα όπως η εγχώρια κατανάλωση και οι δημόσιες δαπάνες συνεχίζουν να δείχνουν υγιή ανάπτυξη, η HSBC αναθεώρησε τις προσδοκίες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 2,3%, ενώ για το 2020 αναμένει ανάπτυξη 2%. Επίσης αναμένει ότι μέχρι το τέλος του 2020 το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί στο 16%, ενώ η αύξηση της παραγωγικότητας θα είναι καθοριστική για την αύξηση της δυνητικής ανάπτυξης.

Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης, αλλά και περισσότερες επενδύσεις, ιδίως από ξένους επενδυτές.

Από τις 21 Αυγούστου 2018, για πρώτη φορά σε διάστημα άνω των εννέα ετών, η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον υπό το καθεστώς της «προστατευτικής ομπρέλας» – αλλά και τους περιορισμούς – ενός προγράμματος διάσωσης. Χάρη στο μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας και εφόσον η Ελλάδα θα διατηρήσει την ισχυρή δημοσιονομική της υπεραπόδοση, είναι πλήρως καλυμμένη χρηματοδοτικά για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HSBC. Επίσης, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, με πιο πρόσφατη την κίνηση της Fitch. Ωστόσο είναι ακόμη εκτός επενδυτικής βαθμίδας, παραμένοντας εκτός ποσοτικής χαλάρωσης.

Ωστόσο, οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί από τότε, αφού κυμαίνονται γύρω στο 4%, ενώ ανατρεπτικά λειτούργησαν τόσο ο αυξημένος πολιτικός κίνδυνος στην Ιταλία όσο και η μεταβλητότητα στην αγορά λόγω Τουρκίας.

Όμως βασικό πρόβλημα φαίνεται να είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει ακόμη να επεκτείνει τη βάση των επενδυτών της, ενώ οι εγχώριες τράπεζες δεν μπορούν ακόμη να αγοράσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα, λόγω του ανώτατου ορίου που επέβαλε η ΕΚΤ.

Στο τέλος αν και οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο του 2019, η HSBC βλέπει τον κίνδυνο να γίνουν πρόωρα,  λόγω των πρόσφατων διαφωνιών μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, για τις εξωτερικές υποθέσεις, αλλά και για τον προϋπολογισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Βόμβα» HSBC για τις ελληνικές τράπεζες: «Τα πράγματα φαίνονται χειρότερα απ’ όσο περιμέναμε»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί η HSBC αποφάσισε να προσφέρει στους πελάτες της «πράσινα» αμοιβαία κεφάλαια: Οι σύγχρονες τάσεις και η μόδα

MH ΧΑΣΕΤΕ: H HSBC αναβάθμισε Eurobank, Εθνική και Πειραιώς