Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Γιατί οι επενδυτές προτιμούν τις μετοχές από τα Rolex και τα Patek Philippe

Rolex

Rolex

O S&P έχει εκτοξευτεί μέσα στο 2024 κατά 27%. Σε μία περίοδο «ταύρων», θα περίμενε κανείς ότι και τα πολυτελή ρολόγια θα βίωναν νέα άνθιση, όμως οι τιμές τους φαίνεται να έχουν σταθερά καθοδική πορεία.

Στην αγορά των μεταχειρισμένων πολυτελών ρολογιών, όπως τα Rolex, Audemars Piquet και Patek Philippe, οι τιμές φαίνεται να υποχωρούν γι’ ακόμα έναν μήνα, συνεχίζοντας να καταγράφουν απώλειες εδώ και δύο χρόνια από τα υψηλά της περιόδου της πανδημίας.

Από την κορυφή στην απότομη βουτιά

Ο δείκτης Bloomberg Subdial Watch Index, ο οποίος παρακολουθεί τα 50 πιο δημοφιλή ρολόγια με βάση την αξία των συναλλαγών, υποχώρησε περίπου 1% τον Ιούνιο. Έχει υποχωρήσει 8% σε ένα χρόνο και 23% τα τελευταία δύο χρόνια, όπως δείχνουν τα στοιχεία που παρέχει η Subdial, μια πλατφόρμα συναλλαγών ρολογιών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στον αντίποδα, οι μετοχές του του δείκτη S&P 500 έχουν εκτοξευτεί κατά 27%.

Οι κορυφαίες ελβετικές μάρκες, όπως η Rolex, η Patek Philippe και η Audemars Piguet, έχουν υποστεί μια βουτιά στις τιμές τους μετά την εκτίναξη τους σε πρωτοφανή επίπεδα στις αρχές του 2022. Οι καταναλωτές τότες, αλλά και οι λάτρεις πολυτελών ρολογιών ήταν κολλημένοι στο σπίτι ξοδεύοντας όλες τις οικονομίες τους σε πανάκριβα ρολόγια. Κατά τη διάρκεια των 12 μηνών έως τον Ιούνιο του 2022, ο δείκτης Bloomberg Subdial Watch Index σημείωσε άνοδο 40%, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε περίπου 1%.

Υπενθυμίζεται ότι κάποια στιγμή η ζήτηση ήταν τόσο εκρηκτική, που οι τιμές των μεταχειρισμένων ρολογιών ξεπερνούσαν σε κάποια δημοφιλή μοντέλα αυτές της λιανικής αγοράς.

Για αρκετούς μήνες, η αγορά των μεταχειρισμένων πολυτελών ρολογιών είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, οι οποίοι έβλεπαν μια ευκαιρία για υψηλές αποδόσεις.

Υποχώρησε ο ενθουσιασμός των επενδυτών

Ο ενθουσιασμός τους όμως σταδιακά υποχώρησε καθώς οι μετοχές και άλλα assets κέρδισαν έδαφος στις προτιμήσεις τους.

Αυτό βέβαια δεν υποβαθμίζει την αξία τους σε κάποιες περιπτώσεις.

Ο δείκτης Subdial για τις τιμές των ρολογιών Cartier έχει κερδίσει σχεδόν 2% μέσα σε ένα χρόνο, καθώς τα ρολόγια που κατασκευάζονται από τη γαλλική μάρκα κοσμημάτων που ανήκει στην Richemont έχουν γίνει πολύ δημοφιλή στους συλλέκτες. Τα ρολόγια Cartier είναι επίσης σε γενικές γραμμές φθηνότερα από τα brands Rolex, Patek ή Audemars Piguet και τείνουν να αλλάζουν χέρια σε τιμές χαμηλότερες από τη λιανική.

Τον Ιούνιο, τα μοντέλα της Rolex, παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα, ενώ το brand Tudor σημείωσε πτώση.

Διαβάστε επίσης:

Έσοδα ρεκόρ 800 δισ. ευρώ από τον τουρισμό στην ευρωπαϊκή οικονομία – Value for money προορισμός η Ελλάδα

Anant Ambani: Ο πιο φαντασμαγορικός γάμος στον κόσμο – 134 ημέρες εορτασμών, 1.200 καλεσμένοι και ατελείωτη χλιδή

Μπιλ Χουάνγκ: Ο ιδρυτής της Archegos κρίθηκε ένοχος για απάτη και χειραγώγηση της αγοράς