ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε μια κίνηση win win για τις δύο συμμετοχές του Δημοσίου στον χώρο της ενέργειας, της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της ΔΕΗ, θα μπορούσε να αποδειχθεί, η πώληση του μεριδίου 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας από την Helleniq Energy στη ΔΕΗ.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ανήκει κατά 65% στο Δημόσιο και κατά 35% στην Helleniq Energy.
Το ενδιαφέρον της Helleniq Energy να πουλήσει το ποσοστό της στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ακόμη και αν το ΤΑΙΠΕΔ δεν προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση έχει ήδη γνωστοποιηθεί.
H αποτίμηση του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Helleniq Energy κυμαίνεται μεταξύ 200-250 εκατ. ευρώ.
Πληροφορίες, όμως αναφέρουν ότι η Helleniq Energy θα μπορούσε να δώσει το μερίδιό της ακόμη και κάτω από τα 200 εκ. και με ένα ποσό επιπλέον για ένα μικρό μέρος από το ποσοστό του Δημοσίου, η ΔΕΗ θα αποκτούσε την πλειοψηφία για να ενοποιεί την εταιρεία.
Τα οφέλη για τις δύο εταιρείες, στις οποίες έχει μεγάλη συμμετοχή το Δημόσιο, θα ήταν μεγάλα σε μια τέτοια περίπτωση, αφού από όλα τα μειονεκτήματα και προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα μετατρέπονταν σε πλεονεκτήματα αν ανήκε στη ΔΕΗ.
Ταυτόχρονα, θα ήταν μια κίνηση με την οποία το Δημόσιο που κατέχει το 65% στην πρώτη και το 34,12% στη δεύτερη θα δημιουργούσε υπεραξίες και στις δύο συμμετοχές του.
Εξορθολογισμός των συμμετοχών του Δημοσίου… του μεγαλομέτοχου στην αγορά ενέργειας
Σημειώνεται ότι το Δημόσιο είναι μέτοχος με υψηλά ποσοστά σε τρεις ενεργειακούς ομίλους αφού διαθέτει και το 35% στην Helleniq Energy, 34,12% στη ΔΕΗ και 65% στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Θα φανταζόταν κανείς ότι αναπτύσσει συνέργειες μεταξύ των συμμετοχών του, όμως συμβαίνει το αντίθετο.
Σε μια εποχή που ανταγωνισμός στην ενέργεια κορυφώνεται. η ταυτόχρονη κρατική συμμετοχή του Δημοσίου σε τρεις εταιρείες που… ανταγωνίζονται μεταξύ τους, αντί να συνεργάζονται, δημιουργεί ευτράπελα… και ένα φαύλο κύκλο που κρατά σε ομηρία την ύπαρξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Και παραμένει ένα διαρκές αίνιγμα, πώς μπορεί το Δημόσιο να αυξήσει την αποδοτικότητα της συμμετοχής του σε αυτήν, όταν οι στρατηγικές αποφάσεις για την ανάπτυξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας, περνάνε από τον μέτοχο Helleniq Energy που θέλει να αποεπενδύσει και το ίδιο το Δημόσιο, που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θέλει να την αναπτύξει.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΔΕΠΑ Εμπορίας σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος να υπάρχει ως εταιρεία χονδρικής φυσικού αερίου καθώς η αγορά έχει ανοίξει. Ωστόσο, έχει διακρατικά συμβόλαια που τη δεσμεύουν να αγοράζει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου.
Για να μπορέσει να απορροφήσει τις ποσότητες φυσικού αερίου που είναι υποχρεωμένη να αγοράζει κάθε χρόνο από τη Socar (1bcm) και από την Gazprom (1,7 bcm) στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών, πρέπει να γίνει ένας καθετοποιημένος ενεργειακός όμιλος κάτι όμως που δεν φαίνεται ότι υπάρχει σχεδιασμός να γίνει.
Η ΔΕΠΑ δεν αναπτύχθηκε όταν μπορούσε να αναπτυχθεί αφού η πώληση της διανομής αερίου και του ΔΕΣΦΑ που πουλήθηκαν σε μια πενταετία απέδωσαν 1,2 δισ. στους μετόχους της (Helleniq και Δημόσιο) και όχι στην εταιρεία για την ανάπτυξή της. Από τότε η ΔΕΠΑ Εμπορίας ενίσχυσε την αξία της με την επέκτασή της στις ΑΠΕ με 500 MW υπό κατασκευή που έγινε την τελευταία διετία. Πλέον όμως δεν φαίνεται να υπάρχει η πρόθεση η ΔΕΠΑ Εμπορίας να ενισχυθεί περαιτέρω και να αποτελέσει ακόμη ένα… κρατικό καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο.
Τι έχει να κερδίσει η ΔΕΗ
Την αξία που δεν μπορεί να αναπτύξει η ΔΕΠΑ Εμπορίας αυτόνομα, θα μπορούσε να την προσδώσει στον όμιλο της ΔΕΗ. Θα μπορούσε να καθετοποιήσει περαιτέρω τη μεγαλύτερη εταιρείας παραγωγής ενέργειας, και να την ενισχύσει και στις ΑΠΕ.
Με τίμημα από 200 ως 300 εκ. ευρώ, η ΔΕΗ θα αποκτούσε μια εταιρεία με σημαντική θέση στην αγορά φυσικού αερίου, 20% ποσοστό στη Gastrade που έχει το FSRU Αλεξανδρούπολης, επιπλέον 29% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης (έχει ήδη το 51% θα έφτανε στο 80%) που κατασκευάζει Μονάδας Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, ισχύος 840 MW στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης που θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του 2025 και κυρίως 500 MW ΑΠΕ που ξεκινάνε άμεσα να κατασκευάζονται και θα έχουν ολοκληρωθεί το 2025.
Επίσης, τη “Φυσικό Αέριο” εταιρεία προμήθειας στη λιανική φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας με μερίδιο 30% στην αγορά αερίου, 7% στη μέση τάση και 3% στη χαμηλή τάση.
Η δραστηριότητα της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο φυσικό αέριο, θα ήταν ακόμη ένα πλεονέκτημα για τη ΔΕΗ αφού παράγει 20 Twh ενέργειας ετησίως (το 27% από μονάδες φυσικού αερίου) και μπορεί να αξιοποιήσει, αλλά και να διαχειριστεί καλύτερα και πιο αποδοτικά, τα μεγάλα συμβόλαια φυσικού αερίου της εταιρείας και να εξασφαλίσει ότι μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα.
Ακόμη και η διαπραγμάτευση με την Gazprom για τις ποσότητες και τις τιμές, θα γινόταν πιο αποτελεσματικά, αν αντί για μια εταιρεία χονδρικής φυσικού αερίου γινόταν από ένα μεγάλο ενεργειακό καθετοποιημένο όμιλο, όπως η ΔΕΗ και θα μπορούσε να καταλήξει και ιδιαίτερα κερδοφόρα.
Διαβάστε επίσης:
Λιμάνι Βόλου: Στα τέλη Φεβρουαρίου εκδικάζονται στο ΣτΕ οι προσφυγές της Goldair
Unicredit-Intesa Sanpaolo: Μάχη Ιταλών τραπεζιτών για την πρωτιά