• Business

    Γιατί έφυγε η Cisco από τη Θεσσαλονίκη – Τι πραγματικά έγινε με τις οφειλές

    Αντώνης Τσιμπούκης, Διευθύνων σύμβουλος της Cisco για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Βαλκάνια – Νίκος Λαμπρογεώργος, Senior Αccount Manager Δημόσιου Τομέα της Cisco για την Ελλάδα


    Και επισήμως πλέον η Cisco αποχωρεί από το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη, απόφαση η οποία το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργήσει «ντόρο» κάτω από τις συνθήκες τις οποίες αποχώρησε αλλά και το αντίκτυπο που άφησε τελικά αυτή η επένδυση στη πόλη του Βορρά.

    Πληροφορίες που έρχονται από τοπικούς φορείς αναφέρουν ότι η παρουσία της Cisco στη Θεσσαλονίκη δεν απέφερε τα αναμενόμενα και ουσιαστικά ο αμερικανικός κολοσσός φεύγει…άπραγος από τη συμπρωτεύουσα.

    Άποψη την οποία φέρεται να υιοθετεί και ο δήμαρχος της πόλης Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος μάλιστα σε πρόσφατή του δήλωση στο Δημοτικό Συμβούλιο φέρεται να υποστήριξε εκτός των άλλων ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια, το κτήριο δεν είχε τη χρήση για την οποία όλοι στη Θεσσαλονίκη προσδοκούσαν.

    Ποιο ήταν το αρχικό πλάνο

    Πριν από τέσσερα χρόνια, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Νίκος Ζέρβας αποφάσισε τη δωρεάν παραχώρηση του κτηρίου στη Cisco. Ο δήμαρχος τότε έκανε λόγο για «μία εμβληματική πρωτοβουλία που αναβαθμίζει τη Θεσσαλονίκη και την εντάσσει σε παγκόσμιους χάρτες».

    H έδρα του «Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού» θα ήταν το κτήριο των παλιών δημοτικών σφαγείων. Μάλιστα υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθώς και με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Ψηφιακές Δεξιότητες».

    Το μνημόνιο προέβλεπε να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε τέσσερις βασικούς άξονες: στην υλοποίηση προγραμμάτων καινοτομίας, στην ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων, στην προώθηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και στην δια βίου εκπαίδευση σε θέματα τεχνολογίας.

    Τι συνέβη αυτά τα τέσσερα χρόνια – Η αποχώρηση

    Ο Νίκος Λαμπρογεώργος, Senior Αccount Manager Δημόσιου Τομέα της Cisco για την Ελλάδα και Συντονιστής του Κέντρου, μιλώντας στο mononews τόνισε ότι όλα αυτά που λέγονται για μη επίτευξη στόχων όλα αυτά τα χρόνια είναι επειδή δεν έχουν εικόνα της πραγματικής κατάστασης.

    Όπως μας λέει, όλα αυτά τα χρόνια το Κέντρο πέτυχε τους στόχους του δηλώνοντας απόλυτα ικανοποιημένοι από την παρουσία της Cisco στη Θεσσαλονίκη. «Δημιουργήσαμε υπεραξία στη πόλη, παρείχαμε ανεπτυγμένες τεχνολογικές λύσεις και είχαμε την υποστήριξη και την παραδοχή όλων» επεσήμανε.

    Τα τελευταία 4 χρόνια είχαμε 17.000 επισκέψεις από 20 διαφορετικές χώρες, κάναμε 27 εκπαιδευτικούς κύκλους από τους οποίους πέρασαν 400 εκπαιδευόμενοι (άνεργοι, φοιτητές, γυναίκες, εργαζόμενοι σε αστυνομία, δήμους, πανεπιστήμια, νοσοκομεία). Επιπλέον πέρασαν πάνω από 2.000 μαθητές, οργανώσαμε πάνω από 300 εκδηλώσεις και σεμινάρια. Παράλληλα, υλοποιήσαμε 20 καινοτόμα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού σε όλη την Ελλάδα σε εκπαίδευση, υγεία, πολιτισμό, μεταφορές και έξυπνες πόλεις», μας λέει ο κ. Λαμπρογεώργος.

    Για τους λόγους αποχώρησης της Cisco παρά τις πολύ καλές τις επιδόσεις όπως μας τις ανέλυσε, ο κ. Λαμπρογεώργος είπε ότι ο «Δήμος ήταν ήδη ενήμερος για την αποχώρηση μας από τις 27 Ιουνίου». Όπως μας είπε, σε συνάντηση που έκαναν ο δήμος με την εταιρεία, είχαν συζήτηση για ανανέωση της σύμβασης για επιπλέον χρονικό διάστημα. Ωστόσο ο δήμος ενημέρωσε ότι είχε άλλες βλέψεις για τη χρήση του κτίριου (στεγαστικές ανάγκες, εγκαταστάσεις για τη στέγαση πολιτιστικών δραστηριοτήτων κλπ) και έτσι η Cisco έκανε δεκτή την επιθυμία του για μη ανανέωση της σύμβασης.

    Έτσι, στις 27 Ιουνίου η αμερικανική εταιρεία ενημέρωσε τον δήμο ότι δεν θα συνεχίσει τη συνεργασία και αποφάσισε την αποχώρησή της από τη Θεσσαλονίκη.

    Μάλιστα ο κ. Λαμπρογεώργος επεσήμανε ότι δεν κοιτάνε για αντίστοιχο εγχείρημα στη Θεσσαλονίκη ή σε άλλη πόλη της Ελλάδος, καθώς «προσφέραμε ότι ήταν να προσφέρουμε».

    Τι έγινε τελικά με τα…φέσια

    Το τελευταίο διάστημα είχε γίνει ντόρος ότι η Cisco είχε οφειλές στο δήμο, πάνω από 150.000 ευρώ, τα οποία αφορούσαν στη μη καταβολή πληρωμής σε ρεύμα και φυσικό αέριο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews που γνωρίζουν το παρασκήνιο, οι οφειλές δεν ήταν 150.000 ευρώ όπως ακούγεται αλλά 120.000 ευρώ και δεν ήταν όλες για να τις πληρώσει η Cisco.

    Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το πρόβλημα στις οφειλές ήταν τεχνικό και λογιστικό σχετικά με ένα ρολόι της ΔΕΗ. Ωστόσο η οφειλή εκτός από τη Cisco αποπληρώθηκε και από τον ΣΒΕ που επίσης είχε εμπλοκή, καθώς από το ίδιο ρολόι χρηματοδοτούνταν και κτίριο το ΣΒΕ στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα όπως λένε, από τα 120.000, τα 67.000 αποπληρώθηκαν από τη Cisco και τα υπόλοιπα από τον ΣΒΕ, με τον δήμαρχο κ. Αγγελούδη να είναι ενήμερος για την αποπληρωμή ήδη από την 1η Ιουλίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιάννης Χατζηπατέρας: H DNB αύξησε την τιμή στόχο για την Dorian LPG στα 52 δολάρια

    Τραμπ: Διέρρευσε βίντεο στο οποίο καθυβρίζει αισχρά και σκαιότατα τον Μπάιντεν

    Bitcoin: Μπάιντεν και Mt. Gox πιέζουν το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου



    ΣΧΟΛΙΑ