• Business

    Γιατί η ΔΕΠΑ αυξάνει εσπευσμένα τις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου

    ενεργειακή κρίση - ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ


    Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για το θέμα που έχει προκύψει με την τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο, καθώς η αυξημένη λόγω καιρικών συνθηκών ζήτηση καλύπτεται πλέον με μεγάλη δυσκολία, με φόντο και τις εξελίξεις γύρω από το φυσικό αέριο στην υπόλοιπη Ευρώπη.

    Ως γνωστόν, από τον περασμένο Νοέμβριο η Γαλλία έχει θέσει εκτός λειτουργίας πολλά πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για προληπτικούς λόγους, που έχουν να κάνουν με ενδεχομένως ελαττωματικά υλικά τα οποία χρησιμοποιούν. Η εξέλιξη αυτή επηρέασε την παραγωγή ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου.

    Πώς επηρέασαν την Ελλάδα όλα αυτά; Πολύ απλά, οι εισαγωγές φυσικού αερίου από Βουλγαρία, Αλβανία και ΠΓΔΜ έχουν περιοριστεί, καθώς σημαντικές ποσότητες που θα εισέρρεαν στη χώρα μας κατευθύνονται αντ’ αυτής στην κεντρική Ευρώπη, προκαλώντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο ελληνικό δίκτυο, καθώς η ζήτηση φυσικού αερίου τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, ξεπερνά τις 200.000 μεγαβατώρες ημερησίως, την ώρα που οι διασυνδέσεις σε Κούλατα-Σιδηρόκαστρο και Κήπους μετά βίας αποφέρουν πάνω από 125.000 μεγαβατώρες ημερησίως (ειδικά στους Κήπους η ροή είναι μειωμένη λόγω εποχιακά αυξημένης ζήτησης και στην Τουρκία).

    Πάντως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην παροχή φυσικού αερίου, καθώς η ΔΕΠΑ καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς με εισαγωγές φορτίων υγροποιημένου αερίου από την Αλγερία. Ήδη η ΔΕΠΑ έχει παραλάβει δύο φορτία συνολικά 144.000 κυβικών μέτρων LNG από την Sonatrach της Αλγερίας, ενώ πριν τα Χριστούγεννα αναμένεται να παραλάβει ακόμα ένα φορτίο αντίστοιχου μεγέθους, διασφαλίζοντας την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΔΕΗ: Ετοιμάζει νέες εκπτώσεις για τους καταναλωτές της

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκτακτο επίδομα: Εικόνες ντροπής – Στενάζουν στα ΑΤΜ για 300 ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί κινδυνεύει η Τράπεζα Αττικής; O Εισαγγελέας και ο κίνδυνος ΑΜΚ υπέρ του δημοσίου



    ΣΧΟΛΙΑ