Στις συμπληγάδες των αμερικανικών ενδιάμεσων εκλογών φαίνεται ότι «παγιδεύτηκε» το λιμάνι Αλεξανδρούπολης με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός, που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ, για την παραχώρηση του 67% του ΟΛΑ να βρίσκεται στον αέρα.

Καθώς χθες έγινε γνωστό ότι το ΤΑΙΠΕΔ στην ερχόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την Πέμπτη θα ματαιώσει την εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία, ενώ δε φαίνεται να υπάρχουν στον ορίζοντα σχέδια για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού και αυξημένο είναι το ενδεχόμενο η διαχείριση του λιμένα να παραμείνει στο Δημόσιο με το Ταμείο να διατηρεί το ποσοστό του.

Πρόκειται για μία πολιτική απόφαση, η οποία βασίζεται κατά κύριο λόγο σε γεωπολιτικούς λόγους, ιδιαίτερα ύστερα από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και την επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης, καθώς η Αλεξανδρούπολη αποτελεί ενεργειακό κόμβο, όπως ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα ο Πρωθυπουργός σε σχετικό ερώτημα κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεοπτικής του συνέντευξης δήλωσε τα εξής για το λιμένα της Αλεξανδρούπολης:

«Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην παρούσα συγκυρία η Αλεξανδρούπολη είναι τόσο μεγάλης στρατηγικής, γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας για τη χώρα μας, ώστε πρέπει να παραμείνει στη κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει και τη δυνατότητα να αναπτύξει το λιμάνι και να αξιοποιήσει πλήρως όλες του τις δυνατότητες.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επεκταθώ πολύ περισσότερο γιατί στην παρούσα συγκυρία δεν βλέπαμε το λόγο να πουληθεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε κάποιον ξένο επενδυτή».

Οι ενδιάμεσες εκλογές (midterms) στις ΗΠΑ

Οι ενδιάμεσες εκλογές στην Αμερική οδηγούν σε αλλαγές στη σύνθεση του Κογκρέσου, με τα προγνωστικά να δείχνουν ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα μπορούσε να χάσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ή ακόμα και τη Γερουσία.

Το 1/3 των γερουσιαστών, το 1/3 των κυβερνητών με εξαετή θητεία καθώς και 435 βουλευτές με διετή θητεία εκλέγονται στις ενδιάμεσες εκλογές, αλλάζοντας τις ισορροπίες, όπως ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Με την Ιστορία να μην είναι με το μέρος του προέδρου των ΗΠΑ, παραδοσιακά, στις ενδιάμεσες εκλογές κερδίζει το κόμμα που δεν έχει την προεδρία, με τις τρεις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες να έχουν χαμένους τους προέδρους Τραμπ, Ομπάμα και Μπους.

Ο περιπετειώδης διαγωνισμός

Οι περιπέτειες για τον λιμένα ξεκίνησαν όταν στα τέλη του περασμένου μήνα υπέβαλαν προσφορές μόνο δύο σχήματα, στα οποία ήταν έντονη η παρουσία του αμερικανικού παράγοντα, ενώ σχήματα στα οποία συμμετείχαν εταιρείες με διασυνδέσεις με τη Ρωσία, δεν υπέβαλαν προσφορές.

Αναλυτικότερα τελικοί μνηστήρες της παραχώρησης του λιμένα ήταν τα εξής σχήματα:

  • Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μαζί με το EFA Group και το αμερικανικό Fund Black Summit
  • Η Quintana Infrastructure & Development του Ομίλου Quintana με έδρα στο Τέξας

Προβάδισμα φαινόταν πως είχε το πρώτο σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- EFA Group- EFA Group, διότι ο φάκελός του φέρεται να είναι πιο ολοκληρωμένος σε σχέση με αυτό της Quintana, καθώς όπως έχει γράψει το mononews, η προσφορά της «χωλαίνει» όσον αφορά τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό συμβαίνει καθώς η Τεξανή εταιρεία δε συνεργάζεται με κάποιον port operator.

Ένα επιπλέον πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η Quintana είναι το γεγονός ότι εμφανίζεται ως εκπρόσωπός της στην Ελλάδα ένας Έλληνας επιχειρηματίας από το Λονδίνο, ο οποίος στο παρελθόν είχε προσεγγίσει την Black Summit χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει κάποια συνεργασία, ενώ έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών συμφωνία μη άσκησης ανταγωνισμού (non-competement clause). Γεγονός και το οποίο σήμαινε πως η Quintana είχε μειωμένες πιθανότητες επικράτησης στον διαγωνισμό.

Ποιοι είναι οι Αμερικανοί μνηστήρες του λιμένα

H Black Summit, που  είναι ο πρώτος Αμερικανός μνηστήρας του λιμένα Αλεξανδρούπολης, διαθέτει 50 χρόνια πείρας στην παροχή υπηρεσιών,  τη διαχείριση ρίσκου, πλούτου και περιουσιακών στοιχείων (risk, wealth and asset management), προς οικογένειες και εταιρείες.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται, επίσης, στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε εταιρίες, άτομα και οικογένειες. Επιπλέον, έχει προχωρήσει στην εξαγορά μίας πλατφόρμας, η οποία εστιάζει σε commodities, που εντάσσεται και το φυσικό αέριο. Πελάτες της είναι σημαντικές επιχειρήσεις διεθνούς βεληνεκούς, όπως η Coca Cola, η πετρελαϊκή Chevron και η Bank of America.

Επικεφαλής της είναι ο John Charalambakis, ο οποίος είναι ένας ριζοσπαστικός οικονομολόγος που διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Kenucky, ενώ αποτελεί και τον εκλεκτό της κυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα για τη διαλεύκανση των αιτιών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ο δεύτερος «μνηστήρας» του Λιμένα Αλεξανδρούπολης με έδρα στις ΗΠΑ είναι η Quintana Infrastructure & Development LLC (QID), η οποία συστάθηκε το 2011 και ιδιοκτήτης της είναι ο William K. Robertson.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στις επενδύσεις και τη διαχείριση χαρτοφυλακίου σε υποδομές ενέργειας, δεδομένων και τεχνολογίας, καθώς και τη διαχείριση πόρων. Η QID ανήκει στον Όμιλο Quintana, ο οποίος ιδρύθηκε το 1917 από τον Τεξανό Hugh Roy Cullen και ανήκει στις οικογένειες Cullen/Robertson, που θεωρείται μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες κατά την περίοδο της εκρηκτικής ανόδου του πετρελαίου στο Τέξας.

Διαβάστε επίσης

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Στον «πάγο» ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ – Ποιο είναι το εναλλακτικό σενάριο

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Ξεκίνησε το σκληρό ροκ των 2 διεκδικητών – Ποιος προηγείται