• Business

    Γιατί 25 ασθενείς αξίζουν δισεκατομμύρια δολάρια στην πιο hot αγορά της φαρμακευτικής βιομηχανίας

    • Bloomberg
    Dr. Thomas Schinecker, CEO Roche

    Dr. Thomas Schinecker, CEO Roche Group


    Η απώλεια βάρους των 25 ατόμων που συμμετέχουν στη μελέτη για το χάπι αδυνατίσματος της Roche Holding πρόσθεσε 16,8 δισεκατομμύρια δολάρια στη χρηματιστηριακή αξία της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας μέσα σε μια μέρα.

    Τα θετικά αποτελέσματα στα πρώτα στάδια ανάπτυξης έχουν οδηγήσει στην αύξηση της αγοραίας αξίας των εταιρειών κατασκευής φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας κατά περίπου 93 δισ. δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.

    Αυτή η αισιοδοξία οφείλεται στο μέγεθος της συγκεκριμένης αγοράς, με τους μετόχους να ποντάρουν στην ευκαιρία να αποκτήσουν έστω και ένα μικρό κομμάτι από μια πίτα που σύμφωνα με την Goldman Sachs θα μπορούσε να φτάσει τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.

    Αυτά τα νούμερα δεν ισχύουν για τα πειραματικά φάρμακα που αναπτύσσονται για άλλους τύπους ασθενειών, δήλωσε ο Gareth Powell, επικεφαλής του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Polar Capital.

    Η ομάδα του έχει υπό διαχείριση 3,6 δισ. στερλίνες (4,65 δισ. δολάρια) και κατέχει συμμετοχές στις εταιρείες Zealand Pharma, Eli Lilly & Co. και Amgen Inc. που αναπτύσσουν φάρμακα για την παχυσαρκία.

    Obesity Trials Have Sent Shares Soaring This Year |
    Οι δοκιμές στα χάπια απώλειας βάρους εκτόξευσαν τις μετοχές των εταιρειών φέτος

    «Ο λόγος που αυτό είναι τόσο διαφορετικό είναι επειδή το μέγεθος της τελικής αγοράς είναι τόσο μεγάλο», δήλωσε ο Powell. «Απλά κάνε τα μαθηματικά».

    Επενδυτική φρενίτιδα

    Αυτό που μπορεί να χαθεί μέσα στη φρενίτιδα – που οφείλεται στην επιτυχία των φαρμάκων απώλειας βάρους από τη Novo Nordisk και τη Lilly – είναι η γνωστή ασταθής φύση της φαρμακευτικής ανάπτυξης.

    Η επιτυχία σε μια δοκιμή αρχικού σταδίου δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση εγγύηση ότι ένα φάρμακο θα φτάσει στην αγορά. Στην πραγματικότητα, περισσότερα από τα μισά φάρμακα που πέρασαν το πρώτο κλινικό εμπόδιο μεταξύ 2011 και 2020 απέτυχαν όταν δοκιμάστηκαν σε περισσότερους ασθενείς, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από έναν εμπορικό όμιλο του κλάδου.

    Ορισμένες από τις μεγαλύτερες πρόσφατες κινήσεις προήλθαν από μελέτες τις οποίες τα στελέχη διαφήμισαν σε τηλεδιασκέψεις με επενδυτές, χωρίς να δημοσιεύσουν στοιχεία.

    Όταν η Novo Nordisk συζήτησε τα θετικά αποτελέσματα από ένα χάπι απώλειας βάρους σε 16 ασθενείς τον Μάρτιο, οι επενδυτές πρόσθεσαν 48,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην κεφαλαιοποίησης της εταιρείας.

    Μια άλλη περίπτωση που αναφέρεται από πολλούς επενδυτές και αναλυτές είναι η Amgen. Ο Robert Bradway, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής βιοτεχνολογικής εταιρείας, δήλωσε ότι ήταν ενθαρρυντικά τα στοιχεία από τα ενδιάμεσα αποτελέσματα του πειραματικού φαρμάκου MariTide τον Μάιο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές ώθησαν κατά 17,7 δισ. δολάρια την χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας.

    «Έχω μείνει κάπως έκπληκτος με ορισμένες από τις αντιδράσεις των μετοχών», δήλωσε ο Jared Holz της Mizuho Securities στη Νέα Υόρκη. «Νομίζω ότι μας περιμένουν κι άλλα τέτοια».

    Πού ποντάρουν οι επενδυτές

    Ένας τυπικός υπολογισμός των επενδυτών θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εξής, σύμφωνα με τον Holz της Mizuho: Εάν η δυνητική αγορά αξίζει τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα φάρμακο που θα μπορούσε να κατακτήσει μόλις το 5% αυτής της αγοράς θα είχε ετήσιες πωλήσεις 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Με βάση έναν απλό πολλαπλασιαστή πωλήσεων, η εταιρεία ή το περιουσιακό στοιχείο που θα μπορούσε να δημιουργήσει αυτές τις πωλήσεις θα άξιζε κάπου μεταξύ 15 και 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είπε.

    Obesity Pill Early Results Help Roche Shares Outperform
    Τα αποτελέσματα της αρχικής δοκιμής του χαπιού αδυνατίσματος έδωσαν ώθηση στη μετοχή της Roche

    Οι επενδυτές βλέπουν επίσης μεγάλη πιθανότητα ότι οι μεγάλοι παίκτες της φαρμακοβιομηχανίας που επιθυμούν να εισέλθουν στον χώρο θα αγοράσουν βιοτεχνολογικές εταιρείες, ανεβάζοντας περαιτέρω τις τιμές των μικρότερων εταιρειών.

    Ένας άλλος λόγος της εμπιστοσύνης των επενδυτών είναι ότι η απώλεια βάρους δίνει ένα πολύ σαφές αποτέλεσμα σε μια μελέτη, ακόμη και μια μικρή, δήλωσε ο Manu Chakravarthy, παγκόσμιος επικεφαλής της Roche για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών, νεφρικών και μεταβολικών προϊόντων.

    «Αν το βλέπετε, το βλέπετε», δήλωσε. «Αν δεν το βλέπετε, δεν το βλέπετε. Δεν είναι ένα από αυτά τα πράγματα όπου προσπαθείς να μαντέψεις, αν αυτό το φάρμακο λειτουργεί ή όχι», εξήγησε.

    Μια δοκιμή σε πρώιμο στάδιο μπορεί να μην δείχνει την πλήρη εικόνα ενός νέου φαρμάκου κατά παχυσαρκίας, αλλά θα δείξει ορισμένους σημαντικούς παράγοντες, όπως το αν αυτό λαμβάνεται από το στόμα ή είναι ενέσιμο, πόσο συχνά χορηγείται και μια ένδειξη του πόσο καλά μπορεί να λειτουργήσει, δήλωσε ο Tommy Sternberg, αναλυτής μετοχών της William Blair Investment Management. «Αρχίζετε να παίρνετε ενδείξεις», είπε.

    Το πλαίσιο είναι επίσης σημαντικό, δήλωσε ο Powell. Για μια εταιρεία όπως η Roche, η οποία διαπραγματευόταν σε χαμηλό πολλαπλασιαστή κερδών μετά από μια σειρά αποτυχιών υψηλού προφίλ στη νόσο Αλτσχάιμερ και τον καρκίνο, μια επιτυχία σε πρώιμο στάδιο στην παχυσαρκία θα μπορούσε να πιέσει τους επενδυτές να επανεξετάσουν τη θέση τους σε μια μετοχή, είπε.

    «Οδηγεί σε αλλαγή των προοπτικών», είπε. «Πρέπει να αναρωτηθούν γιατί δεν την έχουν».

    Οι μεγάλες κινήσεις σε μικρές δοκιμές παχυσαρκίας θα συνεχιστούν πιθανότατα έως ότου ο ανταγωνισμός γίνει αρκετά σκληρός ώστε οι επενδυτές να αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες για νέους παίκτες να καταλάβουν μερίδιο στην αγορά, σύμφωνα με τον Powell, Holz και άλλους. Αλλά προς το παρόν, πολλοί εξακολουθούν να βλέπουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης.

    «Είναι η πρώτη φορά που έχουμε καλά προϊόντα που δείχνουν ισχυρά αποτελέσματα» για την παχυσαρκία, δήλωσε ο Gregoire Biollaz, ανώτερος διαχειριστής επενδύσεων στην Pictet Asset Management, σχετικά με τα υπάρχοντα φάρμακα της Lilly και της Novo. «Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για φούσκα με τα δεδομένα που έχουμε δει μέχρι στιγμής».

    Διαβάστε επίσης:

    Roche: Άλμα για τη μετοχή χάρη στο νέο χάπι για το αδυνάτισμα

    Ozempic: Ποιες φαρμακευτικές εταιρείες φιλοδοξούν να λανσάρουν το νέο φάρμακο για την απώλεια βάρους

    Kavita Patel: Νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος της Roche Ελλάς Α.Ε. για Ελλάδα και Κύπρο



    ΣΧΟΛΙΑ