• Business

    Γιαννίτσης Group: Πρόστιμο και αποκλεισμός από διαγωνισμούς για 3 χρόνια μετά τη δηλητηρίαση μαθητών στη Λαμία

    • NewsRoom
    Ο Γιώργος Γιαννίτσης

    Ο Γιώργος Γιαννίτσης


    Με αυστηρά πρόστιμα τιμωρήθηκε από τον ΟΠΕΚΑ η εταιρεία «Γιαννίτσης» μετά από τη δηλητηρίαση μαθητών στη Λαμία. Ειδικότερα, ο ΟΠΕΚΑ κήρυξε την Γιαννίτσης Logistics ως έκπτωτο (ανάδοχο), δηλαδή την έβγαλε εκτός διανομής σχολικών γευμάτων, την απέκλεισε για 3 χρόνια από δημόσιες συμβάσεις προμηθειών ή υπηρεσιών, ενώ της επέβαλε και πρόστιμο ύψους 331.664 ευρώ.

    Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ:

    “Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης(ΟΠΕΚΑ)ενημερώνουν ότι ο Οργανισμός αποφάσισε την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην εταιρεία ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS Α.Ε. για το ζήτημα της τροφικής δηλητηρίασης μαθητών σε δημοτικά σχολεία της Λαμίας.

    Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, αποφάσισε:

    α)την κήρυξη του αναδόχου ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS Α.Ε. έκπτωτου

    β)άμεσες οικονομικές κυρώσεις οι οποίες ανέρχονται σε 331.664 ευρώ

    γ) τον προσωρινό αποκλεισμό της εταιρείας από δημόσιες συμβάσεις προμηθειών ή υπηρεσιών για 3 χρόνια.

    Υπενθυμίζουμε ότι μετά την τροφική δηλητηρίαση της 16ης Μαΐου 2024, από κατανάλωση σχολικών γευμάτων της εταιρείας, καθώς και την την πυρκαγιά στο εργοστάσιο ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS Α.Ε ο ΟΠΕΚΑ ζήτησε άμεσα από τον ΕΦΕΤ, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας τον έλεγχο στη μονάδα παραγωγής της επιχείρησης.

    Με την έκδοση απόφασης του ΕΦΕΤ για την αναστολή έγκρισης της εγκατάστασης παραγωγής μαγειρεμένων φαγητών της επιχείρησης ο ΟΠΕΚΑ αποφάσισε την αναστολή της διάθεσης των σχολικών γευμάτων στα σχολεία της Λαμίας.

    Ο ΟΠΕΚΑ σε κάθε νέα διαγωνιστική διαδικασία αξιοποιεί την εμπειρία από τη διαχείριση του Προγράμματος και αναβαθμίζει τη διαδικασία παροχής της υπηρεσίας σε όλα τα στάδια.

    Ήδη στη νέα Διακήρυξη του Φεβρουαρίου 2024 για τα σχολικά έτη 2024-2025, 2025-2026, 2026-2027 έχουν ληφθεί επιπλέον πρόνοιες για τα εξής:

    Πλήρης εναρμόνιση με το ενωσιακό δίκαιο ως προς την τήρηση κανόνων υγιεινής στη διαδικασία παρασκευής, συσκευασίας και διανομής των γευμάτων,

    Ενίσχυση συνεργασίας με τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς (ΕΦΕΤ, Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας),
    Απαίτηση για αναλυτική καταγραφή των σταδίων ελέγχου από τις επιτροπές παραλαβής,

    Ποινικές ρήτρες ανάλογα με το είδος της παρέκκλισης, τη σοβαρότητα αυτής, τυχόν επαναληψιμότητα και την αξία της σύμβασης, μπορεί να ανέλθει και σε ποσό τριακοσίων χιλιάδων ευρώ (300.000,00) ανά περιστατικό,

    Πρόβλεψη για λήψη δείγματος από κλιμάκια Επιθεώρησης του ΟΠΕΚΑ, προκειμένου να σταλεί για εργαστηριακό έλεγχο με επιβάρυνση του αναδόχου,

    Σημειώνεται ότι από την σχολική χρονιά 2024-2025 ο ημερήσιος αριθμός γευμάτων θα αυξηθεί στις 231.062, με το πρόγραμμα να υλοποιείται σε 153 Δήμους σε όλη τη χώρα”.

    Διαβάστε επίσης: 

    Γιαννίτσης: Λουκέτο στο εργοστάσιο από την ΕΦΕΤ, αναστέλλεται η διανομή σχολικών γευμάτων

    Γιαννίτσης Group: Τι απαντά η εταιρεία για την ασφάλιση του εργοστασίου της στη Λαμία που κάηκε

    Πυρκαγιά στο εργοστάσιο «Γιαννίτσης»: Ταυτοποιήθηκε ο ένας από τους εμπρηστές



    ΣΧΟΛΙΑ