Τέλος μπαίνει σε λίγες ώρες μια αναχρονιστική διάταξη που ψήφισε λίγο πριν τις εκλογές του 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αύριο Δευτέρα λοιπόν υπογράφεται  η εγκύκλιος που καταργεί τον «βάσιμο λόγο απόλυσης», δηλαδή την υποχρέωση του εργοδότη να αναφέρει στο σύστημα «Εργάνη» τους λόγους για τους οποίους προχώρησε στην απόλυση ενός εργαζομένου, γνωστοποίησε με δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι «από αύριο κανένας εργοδότης δεν θα γράφει στην ‘Εργάνη’ τους λόγους απόλυσης», και αιτιολογώντας την απόφαση του υπουργείου είπε ότι επρόκειτο για «ηλεκτρονικό φακέλωμα» των εργαζομένων  καθώς ο κάθε επόμενος εργοδότης θα μπορούσε να ζητεί από τους υποψήφιους εργαζομένους του να του δείξουν τους λόγους απόλυσης από την προηγούμενη εργασία τους.

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι ο νέος εργοδότης δεν έχει πρόσβαση στον φάκελο του εργαζομένου αλλά θα μπορούσε να του τον ζητήσει καθιστώντας πολύ δύσκολο για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο να βρει ξανά δουλειά.

Ενδεικτικά ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ορισμένα παραδείγματα από σχετικές καταχωρίσεις στο σύστημα «Εργάνη»:  «Πολύ αργός και οκνηρός, ανεπαρκής στη δουλειά του, πολλές αδικαιολόγητες απουσίες, χαμηλή παραγωγικότητα, ιατρικοί σοβαροί λόγοι» και επισήμανε πως αυτοί που απολύθηκαν, με τέτοιες καταγραφές, δεν θα έβρισκαν νέα δουλειά. 

Χαρακτήρισε μάλιστα «επιστροφή στο σκοτεινό παρελθόν» το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει ανάλογο πρόσφατο προηγούμενο, εκτός από την Γαλλία το διάστημα από το 1746 έως το 1860.

Ο κ. Βρούτσης υποστήριξε ότι έτσι ισχυροποιείται το εργατικό δίκαιο κι επανέρχεται στην αρχική του μορφή και τόνισε ότι μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι απολύσεις αυξήθηκαν καθώς η διάταξη λειτούργησε προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Επιπλέον ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Καθημερινής» και προανήγγειλε μείωση 5% στις εισφορές για επιχειρήσεις, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες σε βάθος πενταετίας, από τις αρχές του 2020.