Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Γιάννης Βαρδινογιάννης (Motor Oil): Ολο το παρασκήνιο για το πρόστιμο: Τι απαντούν οι εμπλεκόμενοι, ποιοι θέλουν κλιμάκωση της κρίσης

Γιάννης Βαρδινογιάννης, Motor Oil

Γιάννης Βαρδινογιάννης, Motor Oil

Οι άμεσα εμπλεκόμενοι, ορκίζονται πως επιθυμούν να πέσουν οι τόνοι στο θέμα της επιβολής προστίμου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού προς τη Motor Oil, αλλά υπάρχουν παράγοντες, έξω από την κυβέρνηση και τον όμιλο, που θα έβλεπαν πολύ θετικά μια πιθανή κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, με επιπτώσεις και στο πολιτικό κλίμα!

Να θυμίσουμε πως η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στις 30 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε μετά από πολύμηνη έρευνα και «κυοφορία» πρόστιμο ύψους 9.200.000,00 ευρώ στη Motor Oil και 50.000 ευρώ «σε φυσικό πρόσωπο» για παρεμπόδιση έρευνας.

Μια ημέρα αργότερα, ο ίδιος ο όμιλος διευκρίνισε πως το φυσικό πρόσωπο με τα αρχικά Ι.Β. είναι ο κος Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης, διευθύνων σύμβουλος.

Σχεδόν αμέσως η Motor Oil με ανακοίνωση τόνιζε πως: «διαφωνούμε απόλυτα με την απόφαση της θεωρώντας πως η προηγούμενη ηγεσία έχει κάνει λάθος. Η εταιρία συνεργάστηκε  πλήρως με την Αρχή και διευκόλυνε τον έλεγχο.

Κατά την διάρκεια του ελέγχου προσωπικό της Επιτροπής απαίτησε να επισκεφθεί και να ελέγξει ιδιωτικό χώρο του διευθύνοντος συμβούλου που δεν συμπεριλαμβάνεται στους χώρους άσκησης των δραστηριοτήτων της Motor Oil και των εταιρειών του ομίλου της (είναι χώρος τρίτης εταιρείας που μισθώνει χώρο στο ίδιο κτίριο με την ΜΟΗ). Θεωρούμε ότι η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού εδράζεται σε  εσφαλμένες  και αναπόδεικτες παραδοχές για δήθεν  περιστατικά που έλαβαν χώρα κατά τη διενέργεια του ελέγχου τους και, κατά συνέπεια, η Εταιρεία μας θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη».

Τι λέει η Ειρήνη Σαρπ

Το mononews απευθύνθηκε στην πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κ. Ειρήνη Σαρπ, η οποία έκανε λόγο για νόμιμο δικαίωμα της εταιρείας να αμφισβητήσει την απόφαση. Τόνισε ότι δεν μπορεί να πει κάτι για τη συγκεκριμένη υπόθεση, (σ.σ. άλλωστε ελήφθη επί θητείας του  προκατόχου της κ. Γιάννη Λιανού), αλλά ούτε και να κρίνει την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

«Δεν μπορώ να σχολιάσω, σέβομαι την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και φυσικά  το δικαίωμα της εταιρείας να αμφισβητήσει την απόφαση μέσα από τη νόμιμη οδό. Δεν μπορούμε ως Ανεξάρτητη Αρχή να πούμε κάτι άλλο».

Το παρασκήνιο και η συνέχεια

Όλη η πολιτική και οικονομική περίμετρος, άρχισε αμέσως να αναρωτιέται ποιες πολιτικές ή άλλες διαστάσεις θα εκλάβει η επιβολή του προστίμου, μιλώντας ακόμη (υποθετικά φυσικά και χωρίς αποδείξεις) και για αντιπαράθεση της οικογένειας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Από το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου έγινε αμέσως κατηγορηματική διάψευση οποιασδήποτε διάθεσης ανάμειξης ή εμπλοκής σε έργο Ανεξάρτητης Αρχής, άλλωστε αυτό είναι και το θεσμικά ισχύον. Οι Αρχές δεν είναι ανακλητές (όπως π.χ. ένας γενικός γραμματέας Υπουργείου ή ένας Πρόεδρος Δημοσίου Οργανισμού) και δεν χωρεί νομικά παρέμβαση στο έργο τους.

Σχολίαζαν χαρακτηριστικά: «Η υπόθεση αυτή σέρνεται χρόνια τώρα και η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι απολύτως Ανεξάρτητη Αρχή, που μάλιστα άλλαξε και Πρόεδρο ενδιαμέσως, κατά την εξέλιξη της έρευνας. Συνεπώς ούτε θέλουμε να έχουμε, ούτε θα μπορούσαμε να έχουμε οποιαδήποτε ανάμειξη…».

Εκεί ακριβώς η κυβερνητική πλευρά κλείνει κατηγορηματικά το θέμα.

Μαίρη Σαρπ, Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμου

Από την πλευρά του Ομίλου της Motor Oil, δηλαδή της οικογένειας Βαρδινογιάννη, αφού παρήλθαν 1-2 εικοσιτετράωρα, ώστε να προσεγγιστεί το ζήτημα μακριά από την ένταση της πρώτης στιγμής, εκδόθηκε νέα ανακοίνωση που προκάλεσε ποικίλες ερμηνείες στους παροικούντες.

Ίσως καθ’ υπερβολή αλλά… στην Ελλάδα βρισκόμαστε!

Το πιο χαρακτηριστικό σημείο της ανακοίνωσης είναι αυτό που αναφέρει ότι :«Η Επιτροπή όμως επέδειξε μία ιδιαίτερη επιμονή να εισέλθει και να ερευνήσει  ιδιωτικό χώρο γραφείων με τρόπο που παραβιάζει κάθε έννοια νομιμότητος. Προφανώς ο σκοπός της ήταν η δημιουργία εντυπώσεων και όχι η διερεύνηση διάπραξης τυχόν νομικών παραβάσεων. Επομένως, δεν επετράπη η είσοδος των ελεγκτών σε ιδιωτικό του χώρο ο οποίος ουδόλως συμπεριλαμβάνεται στους γραφειακούς χώρους που μισθώνει η Εταιρεία».

Πώς γνώριζαν;

Σε ερώτηση του mononews.gr εάν αυτή η υπόθεση θα έχει και άλλη συνέχεια πλην της νομικής οδού φυσικά που είναι υποχρεωτική η απάντηση ήταν: «Δεν θέλουμε πόλεμο με κανένα αυτό είναι σαφές, αλλά η απάντηση στο ερώτημά σου θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες στο εγγύς μέλλον…» απάντησε ο συνομιλητής μου.

Έθεταν όμως και ερωτήματα αναφορικά με τον πυρήνα της έρευνας.

Όπως είναι γνωστό, έλεγαν, τα γραφεία του Ομίλου Motor Oil βρίσκονται μέσα σε τεράστιο κτιριακό συγκρότημα και είναι πλήρως οριοθετημένα.

Στο ίδιο συγκρότημα στεγάζονται και άλλες εταιρίες που ανήκουν στο ευρύτερο όμιλο Βαρδινογιάννη αλλά δεν έχουν σχέση με τηMotor Oil , η οικογένεια συμμετέχει σε πλήθος ανομοιογενών εταιριών ανα τον κόσμο.

Κύκλοι από τον όμιλο αναρωτιούνται «πως γνώριζε ή πως υπέθεσε ένα συγκεκριμένο μέλος της Επιτροπής, ότι σε εντελώς άλλο σημείο του τεράστιου κτιριακού συγκροτήματος, υπάρχει και άλλο γραφείο που –ενδεχομένως, όχι σίγουρα- χρησιμοποιείται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Motor Oil ; Και αφού του παρουσιάστηκαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα που αποδείκνυαν ότι ο συγκεκριμένος χώρος έχει μισθωθεί από άλλη εταιρία, άσχετη με τη Motor Oil και άσχετη με τα ενεργειακά, γιατί εκείνος επέμενε να ερευνήσει, χωρίς ανάλογη νομιμοποίηση;»

Αναφορικά με την «πολιτική χροιά» την οποία αναφέρουν κύκλοι της αγοράς αλλά και της πολιτικής περιμέτρου, άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στη ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (όχι απαραιτήτως υπάλληλοι) έλεγαν με νόημα πως «αυτοί  της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που δεν είναι φυσικά εισαγγελείς για να εισέρχονται όπου θέλουν, χρειάζονται πολιτική κάλυψη για να κάνουν τέτοιες παράνομες ενέργειες… Τα συμπεράσματα στους αναγνώστες» χωρίς να προσθέτουν κάτι περισσότερο.

Οι εξωτερικοί κύκλοι που θα επιθυμούσαν κλιμάκωση

Οι περί την «πολιτική και οικονομική-επιχειρηματική  Ιερουσαλήμ» αναφέρουν πως υπάρχουν δυο παράμετροι που διαφοροποιούν τα δεδομένα: η πρώτη παράμετρος είναι ότι η Επιτροπή, σπάνια επιβάλλει τόσο υψηλά, για τις δικές της συνήθειες, πρόστιμα.

«Φυσικά σχετίζεται με τον κύκλο εργασιών ενός Ομίλου αλλά και με την… ποιότητα της παράβασης το πρόστιμο, αλλά πίστεψέ με, εδώ υπάρχει τεράστια ευελιξία της Ολομέλειας της Επιτροπής. Δηλαδή για να καταλήξει στο μέγεθος της ύλης πάνω στην οποία θα επιβληθεί το πρόστιμο, η Επιτροπή μπορεί να κάνει πολλά… μαγικά. Φαίνεται πως εδώ, δεν τα έκανε και επέβαλλε πρόστιμο συγκριτικά υψηλό για το ευρύτερο επιχειρησιακό περιβάλλον…».

Κυριάκος Μητσοτάκης – Γιάννης Βαρδινογιάννης

Η  δεύτερη παράμετρος  είναι, πως η Ολομέλεια «στριφογύριζε» την απόφασή της πάνω-κάτω 16 μήνες!

Ήδη από το Μάιο του 2023 είχε στα χέρια την τελική Έκθεση του Εισηγητή κου Παναγιώτη  Φώτη και ….το σκεφτόταν να λάβει αποφάσεις.

Η Έκθεση του Εισηγητή δεν αφορά στη διερεύνηση της ουσίας, αλλά μόνο το τμήμα  περί δυσχέρανσης – παρεμπόδισης της έρευνας με βάση τα περιστατικά που έλαβαν χώρα κατά τη διενέργεια του επιτόπιου ελέγχου στην Εταιρία.

Η  Έκθεση δεν είναι δεσμευτική για την ολομέλεια της Επιτροπής, η οποία αποφασίζει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκόμενων μερών.

Μετά από 16 ολόκληρους μήνες, η Ολομέλεια ανακοίνωσε την απόφασή της.

Βεβαίως η Motor Oil μπορεί να κάνει αίτησης υπαγωγής στο μέτρο της επιείκειας αλλά και ένταξη στη θεσμοθετημένη διαδικασία διευθέτησης οπότε το τελικό εισπρακτέο ποσόν από την ΕΠ.ΑΝΤ. θα καταλήξει μηδαμινό.

Άρα παραμένει η πολιτική διάσταση του θέματος και όχι η καθαρά οικονομική.

Οι …παροικούντες υποστηρίζουν πως υπάρχουν 2-3 στελέχη μέσα από το κυβερνών κόμμα που θα έβλεπαν με ικανοποίηση μια πιθανή κλιμάκωση αντιπαράθεσης κυβέρνησης – Motor Oil, αν και κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από πουθενά μέχρι στιγμής.

Με δυο λόγια, οι κύκλοι αυτοί θα ήθελαν να δουν μια ανοιχτή κόντρα δυο ισχυρών οικογενειών: της οικογένειας Μητσοτάκη που διαπρέπει στον πολιτικό στίβο και της οικογένειας Βαρδινογιάννη που πρωταγωνιστεί στον επιχειρηματικό τομέα.

Αν και κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, «φωτογραφίζουν» σε αυτή την κατεύθυνση  ένα Πρώην Πρωθυπουργό που, όπως λένε, υποδαυλίζει με τηλεφωνήματα μια πιθανή διελκυστίνδα αλλά και ένα πρωτοκλασάτο Υπουργό για τον οποίο φημολογείται πως διατηρεί άριστες σχέσεις με τον όμιλο.

Λένε μάλιστα ο Πρώην Πρωθυπουργός προετοιμάζει  διακριτικά επαφές με πολιτικά  και επιχειρηματικά πρόσωπα, ενώ πολύ θα επιθυμούσε μεταξύ αυτών να είναι και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Motor Oil.

Όλα αυτά φυσικά μέχρι στιγμής είναι μόνο υποθέσεις, που άλλοτε είναι ρεαλιστικές και άλλοτε… σπέκουλα.

Είναι γνωστό όμως  πως οι σχέσεις της οικογένειας Βαρδινογιάννη με την κορυφή της κυβέρνησης, δεν περνούν αυτό που λέμε «ταξίδι του μέλιτος» τον τελευταίο χρόνο.

Μια κρυφή συνάντηση καταλαγής που -φημολογείται- πως έγινε στη Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ, εάν όντως έγινε επειδή αμφισβητείται, δεν φαίνεται να απέδωσε.

Επίσης το ΜΜ ‘χρεώνει’ δικαίως ή αδίκως σχέσεις του Ομίλου με ορισμένους από τους περιβόητους «11» κυβερνητικούς βουλευτές της περιβόητης επερώτησης.

Τέλος, το ΜΜ εκτιμά πως ο όμιλος έχει ήδη «ψηφίσει» και έχει ρίξει όλο το βάρος, υπέρ υποψηφίου Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που θεωρεί πως «μπορεί να κερδίσει  το Μητσοτάκη», κάτι που αποτελεί casus belli  για την πρόσφατη κυβερνητική κορυφή του 41% («μην το ξεχνάτε αυτό» λένε).

Απομένει να δούμε εάν αυτή  η υπόθεση θα μείνει εδώ και θα ξεχαστεί ή εάν θα «αλλάξει πίστα» αναβαθμιζόμενη…

Διαβάστε επίσης:

Μάκης Βορίδης στο mononews: Η ΝΔ εκφράζει τη σοβαρή δεξιά – Εχει η παράταξη πρόσωπα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Κόκκαλης (Intralot): «Χτυπάει» νέες λοταρίες, προσβλέπει σε +50 – 60 εκατ. ευρώ αύξηση στο EBITDA
Kalamata Papadimitriou: «Ξεκινήσαμε σταφιδάδες, γίναμε ξυδάδες, είμαστε σαλτσάδες» – Μια εταιρεία με ιστορία 85 ετών