ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τον κανόνα που κυριαρχεί στο real estate και «επιτάσσει» την αγορά όμορων κτιρίων όταν αυτά είναι διαθέσιμα φέρεται να ακολουθεί και για τις προσωπικές του επενδύσεις ο Γιάννης Τσουκαρίδης.
Ο επιχειρηματίας είναι γνωστός από την εποχή που βρισκόταν στο τιμόνι της Paperpack, η οποία εδώ και μία διετία ανήκει σε κινεζικό fund. Το Orlando-Equity Holding Limited σύστησε ο ίδιος στην ελληνική αγορά, αφού μέχρι το 2020 το fund ήταν άγνωστο στη χώρα. Το όνομά του επανέρχεται στο προσκήνιο, αφού τώρα φέρεται να είναι ο νέος ιδιοκτήτης της βίλας του γιου του, Γιώργου Τράγκα, Γιάννη στον Άγιο Λάζαρο της Μυκόνου, όπου ο Γιάννης Τσουκαρίδης διατηρεί ήδη μια κατοικία και φέρεται να προθυμοποιήθηκε να ξοδέψει επιπλέον 1 εκατ. ευρώ για τη νέα του αγορά στο νησί των ανέμων.
Ο Γιάννης Τσουκαρίδης ήταν έως το 2020 ο ιδιοκτήτης της – τότε – εισηγμένης Paperpack, εταιρεία κυτιοποιίας που προσέλκυσε το ενδιαφέρον και θεσμικών επενδυτών, όπως η 3K Investmets, η εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων των Τάκη Κανελλόπουλου και Γιώργου Κουφόπουλου (στο αρχικό σχήμα συμμετείχε αρχικά και ο Γιάννης Καματάκης της MLS).
Πριν προλάβει να παραδώσει τη σκυτάλη στην κόρη του, Τζουλιάνα Τσουκαρίδη, ο ίδιος συμφώνησε να πωλήσει τη συμμετοχή του και τη συμμετοχή της οικογένειάς του (της συζύγου του Βεατρίκης και της κόρης του) στην Orlando-Equity Holding Limited, έναντι τιμής 6,66 ευρώ ανά μετοχή. Ήταν η πρώτη – και μέχρι σήμερα μοναδική – επένδυση της China-CEE Fund στην Ελλάδα, που διαχειρίζεται κεφάλαια 800 εκατ. δολαρίων σε 16 χώρες στην κεντρική και τη νότια Ευρώπη. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι επενδυτές από το Δρόμο του Μεταξιού προχώρησαν σε squeeze out, ωθώντας και την Paperpack εκτός χρηματιστηριακού ταμπλό στις αρχές του 2021. Το deal υπολογίζεται στα 26 εκατ. ευρώ (για το σύνολο των 3,9 εκατ. μετοχών) που περιήλθαν ως επί το πλείστον στα χέρια της οικογένειας Τσουκαρίδη.
Βέβαια, ο Γιάννης Τσουκαρίδης παρέμεινε στο management της εταιρείας κυτιοποιίας, ενώ εκτελεί καθήκοντα μέλους διοικητικού συμβουλίου, η οποία το 2021 αύξησε τις πωλήσεις της κατά 12,7% στα 19,5 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα και το EBITDA να αυξηθεί κατά 68,7% στα 3,9 εκατομμύρια.
Οι ρίζες της οικογένειας Τσουκαρίδη εντοπίζονται στη Σμύρνη, όπου δημιουργήθηκε μικρό οικογενειακό τυπογραφείο με την επωνυμία «Μέλισσα», το 1891. Μετά την καταστροφή της Σμύρνης, η επιχείρηση μετεγκαταστάθηκε στην Αθήνα.
Ο ίδιος βρέθηκε στο τιμόνι της Paperpack από το 1996, ενώ η καριέρα του στην οικογενειακή εταιρεία είχε ξεκινήσει από το 1973, αμέσως μόλις αποφοίτησε από το τμήμα Οικονομικών & Εμπορικών Επιστημών της ΑΣΟΕΕ. Αρχικά ανέλαβε το εμπορικό τμήμα της εταιρείας με στοίχημα να αυξήσει την πελατειακή της βάση, όπως και πέτυχε, ενώ το 1979 ανέλαβε την οικονομική διεύθυνση της εταιρείας.
Τέσσερα χρόνια αφότου άρχισε να ασκεί καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου, αποφάσισε την εισαγωγή της βιομηχανίας στο Χρηματιστήριο, προσελκύοντας μάλιστα και το ενδιαφέρον του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, ο οποίος επτά χρόνια μετά μεταβίβασε τη συμμετοχή του στον CEO της εισηγμένης και «πατριάρχη» της οικογένειας. Το 2015 η Paperpack είχε ηγετική θέση στον κλάδο της κυτιοποιίας και έως το 2020, λίγο πριν εξαγοραστεί είχε ολοκληρώσει επενδύσεις περίπου 9 εκατομμυρίων ευρώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»