ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αυτό τόνισε ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕΠ Γιάννης Τσακίρης στην ομιλία του στο συνέδριο “Boosting Blue Tech and Blue Innovation in Greece” που πραγματοποιήθηκε προχθές, αναφέροντας ότι στόχος της ΕΤΕΠ είναι “να κάνουμε την Ελλάδα ηγέτη στη βιώσιμη μπλε τεχνολογία και τη θαλάσσια καινοτομία”, υποστηρίζοντας την ελληνική καινοτομία για να συνδεθεί πιο αποτελεσματικά με τους πόρους της ΕΕ και να οικοδομηθούν συμμαχίες που καλύπτουν την ακαδημαϊκή κοινότητα, τη βιομηχανία και την κυβέρνηση.
Όπως είπε η ΕΤΕΠ θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα να οικοδομήσει ένα κέντρο αριστείας στις θαλάσσιες τεχνολογίες και να γίνει κόμβος για έρευνα, ανάπτυξη και κατάρτιση και να πραγματοποιήσει έργα αιχμής στην τεχνολογία των ωκεανών, σε συνεργασία με κορυφαία οικοσυστήματα καινοτομίας της ΕΕ και των σκανδιναβικών χωρών.
“Με την παροχή ακαδημαϊκής υποδομής, κατάρτισης και τοπικών εγκαταστάσεων δοκιμών, στοχεύουμε να υποστηρίξουμε τον ρόλο της Ελλάδας” σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι η συνεργασία με τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Άμυνας και Καινοτομίας θα ενισχύσει περαιτέρω την ικανότητα της Ελλάδας να υποστηρίζει έργα αιχμής στην τεχνολογία των ωκεανών, σε συνεργασία με κορυφαία οικοσυστήματα καινοτομίας της ΕΕ και των σκανδιναβικών χωρών.
Σημειώνεται ότι η ΕΤΕπ συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο εγκαινιάζει το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ελλάδα στη θαλάσσια τεχνολογία. “Μαζί, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε το πλήρες δυναμικό της Γαλάζιας Οικονομίας και να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο θετικό αντίκτυπο για τις μελλοντικές γενιές”, τόνισε ο κ. Τσακίρης.
Χρηματοδότηση στη Γαλάζια Οικονομία με 7,3 δισ. ευρώ σε 5 χρόνια
Η ΕΤΕπ είναι ο κορυφαίος παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός οργανισμός που υποστηρίζει τη Γαλάζια Οικονομία. Από το 2019, διοχέτευσε κεφάλαια 7,3 δισ. ευρώ αξιοποιώντας πρόσθετες επενδύσεις τρίτων ύψους 30,8 δισ. ευρώ. Οι μεγαλύτεροι ωφελούμενοι τομείς ήταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ακολουθούμενοι από τα λιμάνια και η μείωση της ρύπανσης των θαλασσών που σχετίζεται με το νερό.
Όλες οι πρωτοβουλίες της ΕΤΕπ που σχετίζονται με τους ωκεανούς ενοποιούνται σε μια συνολική φιλοδοξία «Βιώσιμης Γαλάζιας Οικονομίας». Η ανάπτυξη της Βιώσιμης Γαλάζιας Οικονομίας διαδραματίζει βασικό ρόλο σε πολλές προτεραιότητες πολιτικής της ΕΕ και της ΕΤΕπ, ιδίως:
η πράσινη μετάβαση (συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προσαρμογής και μετριασμού του κλίματος, βιοποικιλότητας και νερού)
ψηφιοποίηση και τεχνολογική καινοτομία (υποβρύχια ρομποτική, αισθητήρες/κάμερες, αυτόνομα σκάφη και ανάλυση δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων υποβρύχιων IoT και AI)
ασφάλεια και άμυνα (ορισμένες από τις τεχνολογίες παρακολούθησης εξυπηρετούν σκοπούς ασφάλειας)
γεωργία και βιοτεχνολογία (ως πηγή τροφίμων και ενεργών συστατικών)
καθώς και τις μεταφορές και τις υποδομές (λιμάνια και ναυτιλία).
Οι προκλήσεις εμπνέουν την καινοτομία
Ο κ. Τσακίρης τόνισε ότι η Ελλάδα, όπως και άλλα παράκτια έθνη, αντιμετωπίζει πραγματικές προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή και τους κινδύνους για την ασφάλεια.
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, τα ολοένα και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα και οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις ασκούν πίεση στις παράκτιες κοινότητες, τις τοπικές οικονομίες και τα φυσικά οικοσυστήματα.
Σημείωσε, ότι αυτές οι προκλήσεις εμπνέουν επίσης την καινοτομία. Αξιοποιώντας κοινοτικά κεφάλαια, ιδιωτικά κεφάλαια και τεχνική τεχνογνωσία μπορεί να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα στην παράκτια οικονομία της Ελλάδας, αναπτύσσοντας παράλληλα κρίσιμες τεχνολογίες στον ωκεανό και τη θάλασσα.
Η ΕΤΕπ, τόνισε, δεσμεύεται να είναι μέρος αυτής της προσπάθειας—όχι μόνο ως χρηματοοικονομικός εταίρος αλλά ως διευκολυντής της γνώσης, των εταιρικών σχέσεων και της αποτελεσματικής δράσης. Μέσω των χρηματοοικονομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών της, επενδύει στη βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία, προωθώντας έργα που στοχεύουν σε ανθεκτικές παράκτιες υποδομές, παρακολούθηση ωκεανών και καθαρή ενέργεια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αύξηση των «ασθενών» με διαβήτη λόγω Ozempic, ζαλίζουν τα νούμερα – Τι αλλάζει με την έλευση του Mounjaro
- Σε παρατεταμένη κρίση η Γαλλία – Στο μικροσκόπιο των επενδυτών η αγορά ομολόγων
- Σε ποιες μετοχές θα επενδυθούν 220 εκατ., τι συμβαίνει με το Costa Navarino, ο πόλεμος δύο top manager, οι βαριές κουβέντες Στασινόπουλου, Παπαλεξόπουλου, Μυτιληναίου, η νέα εταιρεία του εφοπλιστή Λαιμού και ποιοι έδωσαν 950 λίρες για τον Ρέμο στο Λονδίνο
- Ο πόλεμος και υβριδικός, η συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας αμφίβολη, η Ευρώπη σε υπαρξιακή κρίση