Διασυνδέσεις, αποθήκευση, δέσμευση άνθρακα αλλά και το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών και το Modenrisation Fund , αναμένεται το επόμενο διάστημα να λάβουν στήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σύμφωνα με όσα είπε χθες, σε παρουσίαση σε δημοσιογράφους ο κ. Γιάννης Τσακίρης, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, το επόμενο διάστημα αναμένεται η ΕΤΕπ να συμμετάσχει σε σημαντικά projects στην Ελλάδα, όπως σε διασυνδέσεις του ΔΕΔΔΗΕ με 150 εκ. ευρώ , σε έργα  του ΑΔΜΗΕ, σε έργα της ΔΕΗ, αλλά και για πρώτη φορά σε κάποιο σημαντικό έργο αποθήκευσης. Εξετάζονται επίσης έργα στη δέσμευση άνθρακα, ενώ σε φάση αξιολόγησης, είναι και το έργο διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου. Όπως αναφέρθηκε οι υπηρεσίες της ΕΤΕπ μελετούν το έργο και είναι σε φάση συλλογής πληροφοριών.

1

Η ΕΤΕπ επίσης, προτίθεται να συμμετέχει και στις εκδόσεις πράσινων ομολόγων ελληνικών εταιρειών, με στόχο την αύξηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης της πράσινης μετάβασης, όπως έκανε πρόσφατα συμμετέχοντας στο πράσινο ομόλογο της Metlen, με 30 εκ. ευρώ, που ήταν το πρώτο ελληνικό πράσινο ομόλογο στο οποίο συμμετείχε.

Επίσης, η ΕΤεπ πρόκειται να χρηματοδοτήσει έργα που θα ενταχθούν στο Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών, το οποίο πρόκειται να ανακοινωθεί επισήμως σε ειδική εκδήλωση στη Νάξο στις 21 Νοεμβρίου.

To Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών θα αξιοποιήσει τα 25 εκ. αδιάθετα δικαιώματα ρύπων που έχει η Ελλάδα από το 2018 για επενδύσεις πράσινης μετάβασης και κλιματικής προσαρμογής στα νησιά. Η χώρα μπορεί  να αξιοποιήσει τα κεφάλαια αυτά μέχρι το 2032 και το ακριβές ποσό που θα ενισχύσει το Ταμείο εξαρτάται από την πορεία των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων τα επόμενα χρόνια και εκτιμάται ότι μπορεί να ενεργοποιήσει επενδύσεις της τάξης των 4 δισ. Το σχήμα χρηματοδότησης, θα εμπλουτίζεται και από άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως το ΕΣΠΑ ενώ και η ΕΤΕπ θα συμμετέχει, ανάλογα τα έργα.

Αντίστοιχα, και το Modenrisation Fund  που θα χρηματοδοτεί επενδύσεις απανθρακοποίησης στην ηπειρωτική Ελλάδα, θα συμπληρώνει χρηματοδοτικά η ΕΤΕπ.

Εγγυητικές καλής εκτέλεσης

Στα σχέδια της ΕΤΕπ, όπως είπε ο κ. Τσακίρης, είναι να αναπτύξει ένα πρόγραμμα εγγυοδοτήσεων  με στόχο να καλύψει την ανάγκη πολλών τεχνικών εταιρειών, που δεν μπορούν να καλύψουν το ύψος των εγγυητικών καλής εκτέλεσης που απαιτούν τα έργα που αναλαμβάνουν, με αποτέλεσμα πολλά έργα να μην μπορούν να προχωρήσουν.

“Προσφέροντας κάλυψη ρίσκου η ΕΤΕπ, θα μπορούσε να μειωθεί η ανάγκη των collateral σε έργα υποδομών, διευκολύνοντας την υλοποίησή τους” σημείωσε ο κ. Τσακίρης.

Προτεραιότητα η ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής

Πρώτη προτεραιότητα για την ΕΤΕπ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι η χρηματοδότηση των μεγάλων έργων που σχεδιάζονται για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, την πράσινη μετάβαση και την απανθρακοποίηση. Δεύτερη προτεραιότητα είναι ο τομέας της τεχνολογίας, κινητοποιώντας κεφάλαια για επενδύσεις σε εταιρείες  του κλάδου, αλλά και η άμυνα, οι πολιτικές συνοχής και η αγροτική οικονομία.

Από την ίδρυση της το 1958, η τράπεζα της ΕΕ έχει επενδύσει πάνω από 1 τρισ. ευρώ. Μολονότι η δράση για το κλίμα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος όλων των δραστηριοτήτων της στρατηγικά επενδύει σε:

  • δράση για το κλίμα,
  • ψηφιακός μετασχηματισμός και τεχνολογική καινοτομία,
  • ασφάλεια και άμυνα,
  • σύγχρονη πολιτική συνοχής,
  • γεωργία και βιοοικονομία,
  • κοινωνικές υποδομές,
  • παγκόσμιες επενδύσεις με υψηλό αντίκτυπο και
  • ένωση κεφαλαιαγορών.