Αύξηση της παραγωγής ασφαλιστικών προϊόντων unit-linked και αυξημένες επενδύσεις από την ασφαλιστική αγορά παρατηρεί η Τράπεζα της Ελλάδος τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

Όπως αναφέρει η έκθεση, στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, τα τελευταία έτη παρατηρείται αύξηση της παραγωγής ασφαλιστικών προϊόντων unit-linked καθώς η συνολική παραγωγή αυτών την τετραετία 2019-22 σχεδόν διπλασιάστηκε, από 21% το 2019 σε 39% το 2022.

Ωστόσο όπως αναφέρει τα προϊόντα αυτά κρύβουν και σημαντικούς κινδύνους για τους ασφαλισμένους, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τόσο σε εταιρικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εποπτικών αρχών.

Επιπλέον τονίστηκε η ανθεκτικότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων αλλά και η μεγαλύτερη συγκέντρωση του κλάδου, λόγω εξαγορών και συγχωνεύσεων το τελευταίο διάστημα.

Πλεονεκτήματα και κίνδυνοι των unit-linked

Όπως αναφέρει η έκθεση, τα τελευταία χρόνια, λόγω της παρατεταμένης περιόδου χαμηλών επιτοκίων που προηγήθηκε, στον ασφαλιστικό κλάδο παρατηρήθηκε αύξηση στη διάθεση των επενδυτικών ασφαλιστικών προϊόντων (unit-linked).

Όντας συνδεδεμένα με μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων ή με εσωτερικά μεταβλητά κεφάλαια, καλύπτουν ταυτόχρονα ασφαλιστικές και επενδυτικές ανάγκες των ασφαλισμένων.

Η διττή φύση αυτών των προϊόντων καθιστά αναγκαία την αξιολόγηση από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις της σχέσης ποιότητας/τιμής (value for money) αυτών των προϊόντων, ενώ παράλληλα διευρύνεται ο ρόλος των εποπτικών αρχών για την προστασία των ασφαλισμένων από πιθανές κακές επιχειρηματικές πρακτικές

Τα προϊόντα αυτά παρέχουν στους καταναλωτές σημαντικά πλεονεκτήματα, κυρίως λόγω των δυνητικά μεγαλύτερων αποδόσεών τους σε σύγκριση με τα παραδοσιακά ασφαλιστήρια ζωής. Το παρατεταμένο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων των προηγούμενων ετών και η πρόσφατη γενικευμένη αύξηση του πληθωρισμού, σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέδειξαν τα προϊόντα που φέρουν και επενδυτικά χαρακτηριστικά ως μια ελκυστική λύση για τους ασφαλισμένους.

Όμως παρά τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν στον ασφαλισμένο, ενέχουν και κάποιο ρίσκο, όπως λέει η έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Πρώτον, επειδή τα προϊόντα της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι συνδεδεμένα με μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων ή με εσωτερικά μεταβλητά κεφάλαια, δηλαδή κεφάλαια που διαχειρίζεται η ίδια η ασφαλιστική επιχείρηση, είναι ευαίσθητα στις μεταβολές της αγοράς και κατά συνέπεια εμπεριέχουν επενδυτικό κίνδυνο, τον οποίο φέρουν κατά κανόνα οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι.

Δεύτερον, αυτά τα προϊόντα συνοδεύονται από έξοδα επενδύσεων, τα οποία μετακυλίονται στους ασφαλισμένους, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις οι αποδόσεις στη λήξη να μην είναι οι προσδοκώμενες.

Τρίτον, είναι προϊόντα των οποίων η λειτουργία συχνά έχει υψηλή πολυπλοκότητα, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο μη συνετής πώλησης (ήτοι πώλησης που δεν ταιριάζει με το επενδυτικό και ασφαλιστικό προφίλ του πελάτη) και τον κίνδυνο να υπάρξει, και σ’ αυτή την περίπτωση, αναντιστοιχία μεταξύ των πραγματικών αποδόσεων και των προσδοκιών του ασφαλισμένου.

Παραγωγή ασφαλίστρων

Όπως αναφέρει η ΤτΕ, η εγχώρια ασφαλιστική αγορά χαρακτηρίζεται από σημαντική συγκέντρωση, ειδικά μετά τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εταιρείες που προσφέρουν μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων.

Η συγκέντρωση αυτή έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις που ασκούν εργασίες ασφαλίσεων ζωής και στις επιχειρήσεις που ασκούν ταυτοχρόνως ασφαλίσεις ζωής και κατά ζημιών. Οι 5 μεγαλύτερες εξ αυτών κατέχουν το 80% της σχετικής αγοράς, σε όρους τεχνικών προβλέψεων, ενώ οι 5 μεγαλύτερες ασφαλιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ασφαλίσεις κατά ζημιών, σε όρους ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων, κατέχουν μερίδιο που ανέρχεται σε 51% της σχετικής αγοράς.

Η παραγωγή ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις ζωής την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2022 ανήλθε σε 1,8 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Από το ανωτέρω ποσό, 0,76 δισεκ. ευρώ συνδέονται με επενδύσεις, ήτοι 44% των συνολικών ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων δραστηριοτήτων ζωής, έναντι 40% την αντίστοιχη περίοδο του 2021, καταγράφοντας αύξηση 6%.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε αύξηση των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων των ασφαλίσεων με συμμετοχή στα κέρδη κατά 2% και μείωση των άλλων ασφαλίσεων ζωής κατά 28%.

Τα ασφάλιστρα των δραστηριοτήτων ασφαλίσεων κατά ζημιών ανήλθαν την ίδια περίοδο σε 1,6 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5% συγκριτικά με το αντίστοιχο εννεάμηνο του προηγούμενου έτους.

Από το ποσό αυτό, σημαντικότερα μερίδια αντιπροσωπεύουν οι ασφαλίσεις αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων (33%), οι ασφαλίσεις πυρός (20%) και οι ασφαλίσεις νοσοκομειακών εξόδων (17%), με αντίστοιχες μεταβολές ασφαλίστρων έναντι του πρώτου εννεαμήνου του 2021 κατά +1%, +5% και +8%.

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Στουρνάρας: Είμαστε κοντά στο τέλος των αυξήσεων στα επιτόκια

Γιάννης Στουρνάρας (ΤτΕ): Με ρυθμό 2,2% θα τρέξει η ελληνική οικονομία το 2023 – Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις