ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη η πραγματική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων θα ξεκινήσει όταν εξυγιανθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια.
Όπως είπε για την επίτευξη της εξυγίανσης έχει γίνει το βήμα με τον Ηρακλή, όμως συμπλήρωσε: χρειαζόμαστε μία πιο ολιστική λύση. Και αναφέρθηκε στην πρόταση της ΤτΕ για την δημιουργία Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού (AMC) η οποία θα μπορέσει να διαχειριστεί τα δάνεια που δεν θα πάνε στον «Ηρακλή» και όσα δημιουργηθούν από την πανδημία, τα οποία υπολογίζουμε σε 40 δισ. ευρώ, όπως είπε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας.
Στο τέλος του 2021 με αρχές του 2022, συνέχισε ο Διοικητής οι ελληνικές τράπεζες αν και θα έχουν μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων , όμως υψηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Αρκούν, αναρωτήθηκε ο ίδιος η Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού και ο Ηρακλής για να ξεκινήσει η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης, σύμφωνα με τον ίδιο θα συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση του κλίματος και ο νέος πτωχευτικός καθώς και οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται στην ΕΕ, σε ότι αφορά την τραπεζική ένωση και το σύστημα εγγύησης καταθέσεων.
Μάλιστα αναφορικά με την δημιουργία της bad bank είπε πως «έχουμε υποβάλλει το σχέδιο μας στην κυβέρνηση και περιμένουμε την έγκριση ή την μη έγκριση του. Οι σύμβουλοι της κυβέρνησης μελετούν αυτό το ογκώδες ντοκουμέντο».
Και συμπλήρωσε πως η ΕΚΤ και ο κ. Ενρία έχουν ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού δικτύου Εταιρειών Διαχείρισης Ενεργητικού.
Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε τους servicers ως το «σκιώδες τραπεζικό σύστημα» που διέπεται προς το παρόν από πιο χαλαρούς κανόνες εποπτείας σε σχέση με τις τράπεζες, όμως όπως είπε έχει ξεκινήσει η συζήτηση για αυστηροποίηση της εποπτείας τους.
Αναφερόμενος στην πανδημία είπε χαρακτηριστικά: Αρχικά πιστεύαμε πως θα είχαμε ανάπτυξη τύπου V, μετά άρχισαν να «θολώνουν» τα πράγματα και τώρα πάμε σε ανάπτυξη W, το εμβόλιο δημιουργεί προσδοκίες για ανάπτυξη, όμως επιφυλασσόμεθα, βρισκόμαστε στα χέρια των λοιμωξιολόγων. Το εμβόλιο θα άρει αυτήν την αβεβαιότητα.
Διαβάστε ακόμα:
«Γέφυρα» για χιλιάδες δανειολήπτες στήνει η Εθνική Τράπεζα