Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Γιάννης Ρέτσος: Τι φοβούνται οι ξενοδόχοι για το 2018;

Ο Γ. Ρέτσος, πρόεδρος ΣΕΤΕ

Με τρόμο…αναμένουν οι τουριστικοί επιχειρηματίες το 2018, χρονιά κατά την οποία θα επιβληθεί στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, το “τέλος διανυκτέρευσης” καθώς ήδη η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού έχει φθάσει στο ναδίρ, γεγονός που οδήγησε τους ξενοδόχους σε εκπτώσεις και ειδικές προσφορές προκειμένου να ενισχύσουν τη ζήτηση, με αποτέλεσμα να έχουμε μεν περισσότερες αφίξεις για φέτος, αλλά αισθητά λιγότερα έσοδα!

Αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη “σκληρό” παζάρι μεταξύ ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και tour operators για το ποιος θα βγεί “χαμένος” από την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης, που θα επιβληθεί από το 2018. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος μιλώντας στο Συμβούλιο Προέδρων των Ενώσεων Ξενοδόχων της χώρας, παρουσία και της υπουργού Τουρισμού κας Ελενας Κουντουρά, στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Philoxenia, η οποία και ολοκληρώθηκε χθες το τέλος διανυκτέρευσης, είναι ένα νέο “χαράτσι” απευθείας στον πελάτη, ξένο ή Έλληνα και αποτελεί ένα ακόμα άμεσο και ισχυρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του ξενοδοχειακού μας προϊόντος.

Για τον λόγο αυτό ο κ.Ρέτσος ζήτησε τη συνδρομή του υπουργείου Τουρισμού, ώστε να μη ισχύσει το Τέλος Διανυκτέρευσης από την 1η Ιανουαρίου του 2018. Ο κ.Ρέτσος ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι στην έκθεση World Travel Market του Λονδίνου οι τουρ οπερέιτορ ρωτούσαν επίμονα για το ποιος θα επιβαρυνθεί τελικά με αυτόν τον νέο φόρο: Οι ίδιοι ή οι ξενοδόχοι; Πόσο ο ένας και πόσο ο άλλος;
Οι τουρ οπερέιτορ δεν θέλουν να περάσει το πρόσθετο αυτό κόστος εξ ολοκλήρου στους επισκέπτες.

“Το άλλο μείζον ερώτημα” αναρωτήθηκε ο κ.Ρέτσος, “είναι το γιατί πρέπει ο τουρισμός πάλι να να επιβαρυνθεί σε τέτοιο βαθμό, την ώρα που δίπλα μας, σε όλη την Ελλάδα, δεκάδες χιλιάδες σπίτια νοικιάζονται ανεξέλεγκτα, αφορολόγητα και συστηματικά; Γιατί να πληρώσει πάλι ο τουρισμός τα τουλάχιστον 280 εκατ. ευρώ – και είναι μάλλον συντηρητική η εκτίμηση αυτή – που χάνει το κράτος, κάθε χρόνο, από τα διαφυγόντα έσοδα αυτής της παραοικονομίας, η οποία πάνω από έναν χρόνο τώρα, φαίνεται ότι απολαμβάνει μίας παράξενης “ασυλίας”.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ υπενθύμισε επίσης ότι το τουριστικό προϊόν, πέραν του πακέτου, ήταν πιο ακριβό για τους τουρίστες, λόγω των αυξημένων συντελστών ΦΠΑ στη διαμονή, εστίαση και τα καταναλωτικά προϊόντα, υπηρεσίες, συγκοινωνίες, εισιτήρια μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

Οι πρόσθετες φορολογικές και άλλες επιβαρύνσεις, εξάλλου, “γονάτισαν” ακόμη και τις τουριστικές επιχειρήσεις που πέτυχαν αύξηση τζίρου. “Όποiος σπεύδει να αποδίδει στους ξενοδόχους μεγάλα έσοδα, καλό θα είναι να συγκρίνει πρώτα, τις υποχρεώσεις που είχε μία ξενοδοχειακή επιχείρηση πέρυσι τον Σεπτέμβριο και τις υποχρεώσεις που έχει σήμερα. Κανένας άλλος κλάδος δεν έχει επιβαρυνθεί, συνολικά, περισσότερο από ό,τι τα ξενοδοχεία, φέτος, αυτό το λέμε και το υποστηρίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα”, είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα επόμενα βήματα μετά τον ανασχηματισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίσκεψη Obama: Αυτό είναι το ιδιόχειρο σημείωμα που άφησε στο δωμάτιo του – Τι υπόσχεται στον ελληνικό λαό