Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Γιάννης Ρέτσος: Η Ελλάδα έλαβε τους χαμηλά ποιοτικά τουρίστες της Τουρκίας!

Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος ΣΕΤΕ

Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος ΣΕΤΕ

Ιδιαίτερα απαισιόδοξος για το μέλλον του τουρισμού και για το 2017 εμφανίσθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ.Γιάννης Ρέτσος, τονίζοντας ότι “ας σταματήσουμε πλέον να μετράμε κεφάλια και να ασχοληθούμε με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά”, επισημαίνοντας ότι ο τουρισμός είναι από τις ελάχιστες ελπίδες για να βγει η ελληνική οικονομία από την ύφεση και η ενδεχόμενη υστέρηση εσόδων θα επιδεινώσει το οικονομικό κλίμα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Ρέτσος, τα τελευταία δυο χρόνια, ελλείψει αναπτυξιακού νόμου, δεν είχαμε στην χώρα μας, νέες επενδύσεις ανακαίνισης και δεν προβλέπονται νέες με τον υφιστάμενο αναπτυξιακό. Επομένως, το ξενοδοχειακό δυναμικό θα υφίσταται τη φθορά του χρόνου. Όσον αφορά στο μείζον θέμα των “κόκκινων δανείων” στα ξενοδοχεία, ο πρόεδρος της ΠΟΞ, τόνισε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτό το ζήτημα. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον συνεργάσιμο ιδιοκτήτη να σώσει την επιχείρησή του και, γενικά, πρέπει να γίνει γνωστή εγκαίρως όλη η διαδικασία διαχείρισης των κόκκινων δανείων, ώστε ο κάθε επιχειρηματίας να έχει χρόνο να εξετάσει λύσεις.

Τη θεσμοθέτηση για τις παράνομες τουριστικές μισθώσεις απαιτεί ο τουριστικός κλάδος, γεγονός το οποίο δεν έχει προχωρήσει από την πολιτική ηγεσία. “Πρέπει επιτέλους να θεσμοθετηθεί ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τουριστικές μισθώσεις στα σπίτια. Εν δυνάμει, μπορούν να ενοικιαστούν όλες οι κατοικίες και γι αυτό πρέπει να θεσπισθεί μητρώο, ώστε να δηλώνονται.

Ο κ.Ρέτσος σε συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, εκτίμησε ότι το 2016 δύσκολα θα υπερκερασθούν τα έσοδα του 2015, καθώς ήδη στο 7μηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, παρατηρείται υστέρηση της τάξης περίπου των 350 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν φαίνεται ότι μπορεί να καλυφθεί το τρίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον κ.Ρέτσο, η μείωση των τουριστικών εισπράξεων οφείλεται κυρίως στη μείωση της μέσης διάρκειας διαμονής των τουριστών, αλλά και στο γεγονός ότι η Ελλάδα έλαβε από το χαμένο κομμάτι των αφίξεων στην Τουρκία το πιο χαμηλό ποιοτικά. Ενδεικτικά ανέφερε την περίπτωση της Ρωσίας, απ’όπου η Ελλάδα έχασε το υψηλότερο ποιοτικά επίπεδο, λόγω των αρχικών προβλημάτων στη έκδοση βίζας μέχρι τον Απρίλιο. Αυτοί οι Ρώσοι τουρίστες πήγαν σε Ισπανία, Κύπρο και άλλους προορισμούς και στη χώρα μας ήρθαν Ρώσοι με χαμηλούς ταξιδιωτικούς προϋπολογισμούς. Η εικόνα αυτή, πάντως, φαίνεται να αντιστρέφεται τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, ο κ.Ρέτσος, επέρριψε σημαντικές ευθύνες στην υπερφορολόγηση ως προς τις τιμές που επηρέαζουν το τουριστικό καλάθι. Για παράδειγμα, η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά επιβάρυνε κατά 10% το τουριστικό πακέτο, με αποτέλεσμα όσοι ήρθαν στη χώρα μας να περιορίσουν τις δαπάνες τους λόγω αυτής της αύξησης στην τιμή του ταξιδιού τους.

Η τουριστική χρονιά του 2017

Οι συνέπειες της υπερφορολόγησης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, θα γίνουν πιο έντονες το 2017. Η Ελλάδα είναι ακριβότερη, κατά 6 με 7 μονάδες έναντι των ανταγωνιστών της, ενώ περιθώρια για μειώσεις τιμών δεν υπάρχουν από τους επιχειρηματίες και γι αυτό οι δυσκολίες θα είναι περισσότερες του χρόνου.

“Αν και είμαι αισιόδοξος άνθρωπος”, είπε ο κ.Ρέτσος, “δεν μπορώ να μην εκφράσω τον προβληματισμό μου για τα μαύρα σύννεφα που μαζεύονται πάνω από τον ουρανό του ελληνικού τουρισμού για την επόμενη χρονιά”.

Πέραν της υπερφορολόγησης, στα “μαύρα σύννεφα” συγκαταλέγεται η διαχείριση του προσφυγικού. Ήδη διαφαίνεται αναζωπύρωση του προβλήματος και αλλοίμονο εάν προκύψουν καταστάσεις που θα δυσφημίσουν τη χώρα. Ο κ.Ρέτσος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το βασικό αξιοθέατο των τουριστών της Αθήνας που ξεναγούνται με τα ανοιχτά ειδικά τουριστικά λεωφορεία μέχρι την παραλιακή είναι οι πρόσφυγες στο Ελληνικό. “Ολοι”, είπε, σταματούν εκεί και βγάζουν φωτογραφίες, οι οποίες στη συνέχεια αναρτώνται στα social media και αναπαράγονται.

Επίσης, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας σε συνδυασμό με την απειλή της τρομοκρατίας στις ευρωπαϊκές πόλεις καθιστούν τον προγραμματισμό των διακοπών ιδιαίτερα δύσκολο.

 

Τέλος, ο κ. Ρέτσος επισήμανε ότι η Πολιτεία πρέπει να κινηθεί εγκαίρως σε ζητήματα έκδοσης βίζας σε νέες αγορές και στη βελτίωση της εικόνας και των υπηρεσιών στις πύλες εισόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

http://www.mononews.gr/sfagi-sti-vouli-epithesi-tsipra-se-mitsotaki-gia-kanalarches-pou-kanoun-ti-vromiki-doulia-video/78045