ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κάποτε, λέει, ένας ασκητής του Αγίου Όρους βρέθηκε μπροστά σε μια ομάδα δύσπιστων φοιτητών, που του ζητούσαν επίμονα να τους κάνει ένα θαύμα. Εντάξει, τους λέει εκείνος, θέλοντας να τους δώσει το απαιτούμενο μάθημα. «Καθήστε όλοι στη σειρά, εγώ θα σας κόψω τα κεφάλια κι έπειτα θα σας τα ξανακολλήσω». Κόκκαλο οι φοιτητές. Έπαψαν ακαριαία να ζητούν… διαπιστευτήρια για την πίστη.
Προφανέστατα ο Γιάννης Μίχος, ιδρυτής, βασικός μέτοχος και διοικητικός ηγέτης της τεχνολογικής Epsilon Net, δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το τέχνασμα του γέροντα ασκητή. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί στην περίπτωσή του οι… πιστοί της μετοχής βλέπουν να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια τους ένα χρηματιστηριακό «θαύμα». Καθώς μέσα στα τρία τελευταία χρόνια η χρηματιστηριακή αξία της Epsilon Net έχει αυξηθεί κατά… 1.270,1%.
Πριν από λίγα 24ώρα η Εθνική Τράπεζα πλήρωσε στον Γιάννη Μίχο 30,446 εκατ. ευρώ για να αγοράσει από το προσωπικό του χαρτοφυλάκιο το 7,5% των μετοχών της «πυραυλοκίνητης» εταιρείας. Το τίμημα που έδωσε η τράπεζα είναι πολύ κοντά στην αποτίμηση ολόκληρης της βορειοελλαδίτικης Epsilon Net (του 100% δηλαδή) όταν εκείνη «προβιβάστηκε» από την Ενναλακτική στην Κύρια αγορά του αθηναϊκού «ναού» του χρήματος.
Αυτό συνέβη στις 15 Ιουλίου του 2020. Έχοντας προηγηθεί αύξηση κεφαλαίου με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης και με τιμή διάθεσης τα 2,4 ευρώ ανά μία, νέα μετοχή. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από την έκδοση, που είχε ως συντονιστή και κύριο ανάδοχο την Alpha Bank, ανήλθαν σε 5,338 εκατ. ευρώ. Ενώ η τιμολόγηση έγινε κοντά στο κάτω άκρο του εύρους διάθεσης των νέων μετοχών, το οποίο ήταν μεταξύ των 2,36 και 2,70 ευρώ.
Η ζήτηση είχε καλύψει τότε την προσφορά κατά 1,91 φορές, ενώ στη χρηματιστηριακή της πρεμιέρα στη μεγάλη αγορά, η Epsilon Net ξεκίνησε από τα 32,16 εκατ. ευρώ.
Σήμερα κι έπειτα από μια πολύπλευρα εντυπωσιακή άνοδο η αγοραία αξία της εταιρείας έχει εκτιναχτεί στα τηλαυγή επίπεδα των 440,64 εκατ. ευρώ. Έχοντας «σπάσει» τη μία παλαιά μετοχή σε 4 νέες και έχοντας επίσης προσθέσει από πέρσι τον Μάιο κι άλλες 600.000 μετοχές, στο πλαίσιο ενός γενναίου από πλευράς υπεραξιών stock option, σε 559 εργαζόμενους και στελέχη. Το κόστος κτήσης γι’ αυτούς ήταν 360.000 ευρώ. Δηλαδή στα 0,60 ευρώ η μία. Όσο και η τιμή διάθεσης στην ΑΜΚ μετά από το split που έγινε (2,40/4=0,60). Τώρα, το συνολικό «πακέτο» της παροχής αυτής, αξίζει 4,878 εκατ. ευρώ, καθώς η μετοχή έχει ανεβεί στα 8,13 ευρώ…
Τα ντεσού και τα ερωτήματα της… Εθνικής συμφωνίας
Η συμφωνία με την Εθνική τράπεζα είχε ανακοινωθεί στις 16 Νοεμβρίου του 2022. Την ημέρα εκείνη η μετοχή της Epsilon Net είχε κλείσει στα 6,10 ευρώ. Ως αρχική τιμή για την εξαγορά του 7,5% είχαν οριοθετηθεί τα 7,4 ευρώ ανά μετοχή, με την τράπεζα να προσφέρει πριμ… 21,3% επί της τότε χρηματιστηριακής αποτίμησης.
Την περασμένη Πέμπτη οι μετοχές άλλαξαν χέρια σε κατά τι ψηλότερο τίμημα (7,49 ευρώ) προφανώς λόγω ρήτρας που αφορούσε τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας.
Όμως, μέσα σε αυτό το επτάμηνο που μεσολάβησε μέχρι να υλοποιηθεί η συμφωνία, η μετοχή της Epsilon Net ανέβηκε 33,3% ψηλότερα. Με συνέπεια η Εθνική αντί να δίνει πριμ, να «καρπώνεται» τώρα υπεραξίες της τάξεως του 8,5%. Παράλληλα και με βάση την επικείμενη διανομή μερίσματος των 0,0703 ευρώ ανά μετοχή μετά από φόρους, έχει λαμβάνειν και 285.769 ευρώ…
Η τράπεζα έχει επισημάνει πώς μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με την Epsilon Net προσδοκά τη διεύρυνση των εργασιών της στον χώρο των χρηματοοικονομικών καινοτομιών (fintechs)και την επέκταση των ψηφιακών καναλιών διανομής για όλα τα προϊόντα της. Επιπρόσθετα η Εθνική αναφέρεται στην «υπογραφή μίας μακροχρόνιας, αποκλειστικής, στρατηγικής συμφωνίας συνεργασίας με την Epsilon Νet, με αντικείμενο τον από κοινού σχεδιασμό, την ανάπτυξη και διάθεση προϊόντων και ψηφιακών υπηρεσιών, που αποσκοπούν στην ενίσχυση και στήριξη του επιχειρείν στην Ελλάδα».
Μάλιστα, με βάση το αρχικό πλάνο η τράπεζα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει κι άλλο 7,5% της εταιρείας σε ορίζοντα τριετίας.
Τουλάχιστον για ορισμένους στην αγορά διατυπώνεται το ερώτημα που εστιάζεται στο γιατί η τράπεζα προχώρησε στην αυξημένου οικονομικού κόστους συμφωνία (με θέση και στο μετοχικό σχήμα) και δεν επέλεξε τη λύση της σύμβασης σε συγκεκριμένους τομείς.
Όπως και να ‘χει, η Εθνική, πέραν των συνεργειών και των ωφελημάτων που προσδοκά, πιστοποίησε με την κίνησή της να αγοράσει το μετοχικό «πακέτο» και την εμπιστοσύνη της προς την τεχνολογική εταιρεία.
Ο γιος του μεταλλωρύχου που χτύπησε «φλέβα» χρυσού
Γιος μεταλλωρύχου από τη Στρατονίκη της ορεινής Χαλκιδικής, ο οικονομολόγος Γιάννης Μίχος, απόφοιτος της Ανώτατης Βιομηχανικής σχολής Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού στην τραπεζική χρηματοοικονομική, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Epsilon Net.
Για ένα φεγγάρι μάλιστα (από τον Μάιο του 2014 έως τον Απρίλιο του 2015) ο Γιάννης Μίχος ήταν ο εκλεγμένος Δήμαρχος στον Δήμο Αριστοτέλη. Σε μια περίοδο μεγάλων κοινωνικών εντάσεων που είχε πυροδοτήσει το ζήτημα της επέκτασης των εξορύξεων χρυσού στην περιοχή.
Φεύγοντας από το Δήμο εστιάστηκε στην εταιρεία που είχε ιδρύσει το 1992 και από το 2008 την είχε οδηγήσει στην Ενναλακτική Αγορά του χρηματιστηρίου.
Εύστροφος, τολμηρός, ικανός στο να διακρίνει ευκαιρίες αλλά και αρκούντως επικοινωνιακός ο Γιάννης Μίχος κατάφερε να καλλιεργήσει το έδαφος και να φέρει την Epsilon Net στην Κύρια Αγορά. Όπου και στην κυριολεξία χτύπησε «φλέβα» χρυσού…
Το μπαράζ των 16 εξαγορών και η πολύπλευρη ανάταξη
Από τον Ιούλιο του 2022 έως τώρα έχει υλοποιήσει 16 εξαγορές εταιρειών (πλειοψηφικών ποσοστών κατά κανόνα) συνολικής αξίας 29,5 εκατ. ευρώ. Μετά από αυτό το μπαράζ των στοχευμένων εξαγορών, η άλλοτε μικρή Epsilon Net έχει γίνει σήμερα ο μεγαλύτερος Όμιλος Πληροφορικής στον τομέα του Business Software στην Ελλάδα. Δραστηριοποιούμενος στην ανάπτυξη συστημάτων πληροφορικής και καινοτομικών λύσεων για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και λογιστικά γραφεία.
Το εντυπωσιακό ράλι της μετοχής δείχνει να είναι συμβατό με τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της εταιρείας, υποστηριζόμενους διαρκώς από τις εξαγορές. Οι οποίες αναπόφευκτα δημιουργούν μια ολοένα και ψηλότερη βάση σύγκρισης.
Αρχής γενομένης από τη χρήση του 2019 που προηγήθηκε της μετάταξης στην Κύρια Αγορά του χρηματιστηρίου, έως και την περσινή του 2022, τα καθαρά κέρδη της Epsilon Net σε επίπεδο Ομίλου έχουν κάνει άλμα… 1.207,1%. Αφού από τα 1,4 εκατ. ευρώ έφτασαν πέρσι τα 18,3 εκατ. ευρώ. Με την άνοδο των κερδών να ακολουθεί κατά πόδας και την άνοδο της χρηματιστηριακής αξίας.
Στις τέσσερις τελευταίες, ετήσιες χρήσεις η συνολική καθαρή κερδοφορία ανέρχεται σε 33,8 εκατ. ευρώ, τα οποία κατεβαίνουν σε 30,2 εκατ. ευρώ μετά από την αφαίρεση των ολοένα και διευρυνόμενων δικαιωμάτων μειοψηφίας. Εξαιτίας των εξαγορών.
Μεταξύ των χρήσεων 2019-2022 οι πωλήσεις έχουν ενισχυθεί κατά 319,6%, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) έχουν ανέβει 668,4%, το ενεργητικό έχει μεγαλώσει κατά 292,8%, ενώ αύξηση 331,8% έχουν σημειώσει και τα ίδια κεφάλαια. Από τα οποία το 22% πλέον αφορά τις μειοψηφίες.
Επίσης στην ίδια συγκριτική βάση των χρήσεων 2019, τα δάνεια και οι υποχρεώσεις από μισθώσεις έχουν μεν αυξηθεί, αλλά η εντονότερη ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων, οδηγεί σε αρνητικό καθαρό δανεισμό. Με το πλεόνασμα σε μετρητά να ανέρχεται σε 6,3 εκατ. ευρώ.
Επί της ουσίας δηλαδή τα κόστη των αλυσιδωτών εξαγορών όχι μόνο δεν έχουν επηρεάσει το οικονομικό υπόβαθρο της Epsilon Net (αφού τα EBITDA της τελευταίας τετραετίας ανέρχονται αθροιστικά στα 48,54 εκατ. ευρώ) αλλά αντιθέτως λειτουργούν ενισχυτικά. Στο ενεργητικό για παράδειγμα τα 12,3 εκατ. ευρώ προέρχονται από υπεραξία…
Από την άλλη πλευρά σχεδόν διπλάσια είναι και αύξηση του εργατικού δυναμικού του Ομίλου, που από τα 367 άτομα έχει ανέλθει σε 1.085.
Με το μικτό περιθώριο κέρδους να κινείται στα θαυμαστά επίπεδα του… 65% και την απόδοση ιδίων κεφαλαίων να βρίσκεται στο 37%, η Epsilon Net έδειξε ζηλευτές επιδόσεις και στο πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς. Όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 47% και τα προ φόρων κέρδη σημείωσαν αύξηση 59,55%. Παράλληλα με τη βελτίωση και άλλων στοιχείων του οικονομικού προφίλ.
Το Case Study και τα 2.400 ευρώ που έχουν γίνει… 32.881
Αν μη τι άλλο ο Γιάννης Μίχος έχει καταστήσει την εταιρεία σε μια αξιοσημείωτη μελέτη περίπτωσης (Case Study).
Για τους επενδυτές που τοποθετήθηκαν προ τριετίας, έχουν δει τη μετοχή να πηγαίνει από την αναπροσαρμοσμένη τιμή των 0,60 ευρώ στα σημερινά 8,13 ευρώ. Με υπολογιζόμενο και το προς διανομή καθαρό μέρισμα, μαζί με τις άλλες τρείς χρηματικές διανομές που έχουν προηγηθεί, μια τοποθέτηση 2.400 ευρώ έχει γίνει τώρα… 32.881 ευρώ. Έχοντας προσφέρει κέρδη 12,7 φορές παραπάνω από τα τοποθετημένα κεφάλαια…
Όπως τονίζεται στον ισολογισμό της περσινής χρήσης της Epsilon Net «το όραμα είναι να καθιερώσουμε τον Όμιλο σημείο αναφοράς στον κλάδο της Πληροφορικής, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Παρέχοντας σε κάθε επιχειρηματική μονάδα σύγχρονες εφαρμογές λογισμικού που θα βοηθήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και στην βέλτιστη αξιοποίηση της πληροφορίας για την μέγιστη ανάπτυξή τους. Καθώς και απεριόριστη πρόσβαση στην επιστημονική πληροφόρηση και γνώση, αξιοποιώντας στο μέγιστο τις δυνατότητες που παρέχει η υψηλή τεχνολογία».
Μετά από την πώληση του 7,5% το ποσοστό συμμετοχής του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Γιάννη Μίχου έχει διαμορφωθεί σε 55,41%. Αγοραίας αξίας 244,2 εκατ. ευρώ.
Πέρσι οι μικτές αμοιβές του διοικητικού ηγέτη της Epsilon Net ήταν 176.196 ευρώ, ενώ μαζί τις εργοδοτικές εισφορές και τις εταιρικές παροχές έφτασαν στα 195.317 ευρώ.
Στην επικείμενη γενική συνέλευση της 30ης Ιουνίου που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, προτείνεται οι αμοιβές του Γιάννη Μίχου να έχουν ανώτατο όριο τις 400.000 ευρώ για το 2023 και 350.000 για το 2024…
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στην εταιρεία (290 άτομα) οι περσινές μέσες αποδοχές ήταν 20.250 ευρώ μικτά. Αυξημένες κατά 9,8%.
Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Epsilon Net αντιστοιχεί σε 26,4 φορές τα μετά από μειοψηφίες καθαρά κέρδη της περσινής χρήσης (16,699 εκατ. ευρώ). Αντιστοιχεί επίσης σε 9,6 φορές την καθαρή θέση της χρήσης του 2022, αφαιρουμένων των μειοψηφιών.
Οι αριθμοδείκτες αυτοί είναι εμφανώς ιδιαιτέρως απαιτητικοί. Αν βέβαια οι εφετινή κερδοφορία διατηρήσει την ανοδική της ορμή και κινηθεί για παράδειγμα στο +50% τότε αυτομάτως το P/E πέφτει στο 17,6. Στην περίπτωση όμως που η κεφαλαιοποίηση παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Διότι αν ανεβεί ισόρροπα δεν αλλάζει κάτι.
Όπως έλεγε και ο «αιρετικός» Γάλλος συγγραφέας Ζαν Κοκτώ «ένα θαύμα που διαρκεί πολύ παύει να θεωρείται θαύμα. Αυτός είναι ο λόγος που οι οφθαλμαπάτες κρατάνε λίγο…». Αλλά εκείνος δεν έκρινε με χρηματιστηριακά μέτρα και σταθμά.
Διαβάστε επίσης
Epsilon Net: Ολοκληρώθηκε το deal με την Εθνική – Η επόμενη ημέρα
Epsilon Net: Νέα εξαγορά – Απέκτησε το 60% της DIGINET έναντι €1,6 εκατ.
ΟΤΕ: Έπεσαν οι υπογραφές για το Ultra Fast Broadband (UFBB) των €870 εκατ.
──────────────────
Εκλογές 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- FT-Σύμβουλοι Τραμπ: Αποχώρηση από τον ΠΟΥ «από την πρώτη μέρα»
- Πούτιν: Υπόσχεται ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά τη χθεσινή επίθεση στο Καζάν της Ρωσίας
- Γερμανία-Μαγδεμβούργο: Ερωτηματικά για τις υπηρεσίες που διέθεταν πληροφορίες για τον Ταλέμπ Α.
- Συρία: Στη Δαμασκό ο Τούρκος ΥΠΕΞ – Συναντήθηκε με τον Αλ Τζολάνι