ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Περιεχόμενα
Προφανώς λίγοι γνωρίζουν ότι το «φουγάρο» στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, στον Αη Γιώργη, ως είθισται να λέγεται, που μέχρι πρότινος αποτελούσε το ψηλότερο κτίσμα στα Βαλκάνια ή οι καμινάδες στα απαρχαιωμένα εργοστάσια και στα δύο ρεύματα της οδού Πειραιώς στην Αθήνα, φέρουν την υπογραφή της Μαθιός Πυρίμαχα.
Ή ότι κάθε χρόνο οι «φούρνοι» της ΔΕΗ στα εργοστάσιά της στη Βόρειο Ελλάδα, που αν και κλειστά πρέπει να συντηρούνται δια παν ενδεχόμενο, για την ενεργειακή κάλυψη της χώρας σε δύσκολες περιστάσεις, ή της Τιτάν και του Αλουμινίου της Ελλάδος, εξυπηρετούνται από την ίδια εταιρεία που ήδη η τέταρτη γενιά, έχει αρχίσει να καταλαμβάνει θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο.
Πλην όμως, ο χρόνος περνάει, αλλά η ιστορική αυτή βιομηχανία πρέπει να δει το μέλλον, όπως αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της κ. Γιάννης Μαθιός.
Μπορεί να εξάγει σε 50 χώρες, μπορεί να στέλνει δύο κοντέινερ το χρόνο παραγγελίες μέχρι το… Σουρινάμ, αλλά ο βηματισμός δεν έχει βρεθεί ακόμα, παρά τη δεκαετή οικονομική κρίση, που στη συνέχεια διαδέχθηκε ο κορονοϊός, έπειτα ο ρωσοουκρανικός πόλεμος που συνεχίζεται για 2,5 χρόνια και εσχάτως η κρίση στη Μέση Ανατολή και τα χτυπήματα των Χούτι που έχουν αλλάξει τη ρότα της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας και έχουν καταστήσει ακριβότερη την μετακίνηση των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών, που χρησιμοποιεί η Μαθιός στα προϊόντα της.
Κατηγορήθηκε στην γενική συνέλευση από τον μέτοχο του 5,1% κ. Γιώργο Μιχαηλίδη, ιδιοκτήτη της αλυσίδας δερμάτινων αξεσουάρ ΚΕΜ, ότι το management της Μαθιός είναι απαρχαιωμένο, ότι με τον ρυθμό που κινείται χάνει την εποχή του.
Η απάντηση του Γιάννη Μαθιού είναι ότι, «η εταιρεία έμεινε όρθια στα χρόνια της κρίσης λόγω των εξαγωγών» και πως «σήμερα εξακολουθεί να κοιτάζει νέες αγορές και να μπαίνει σε νέες δραστηριότητες, όπως η ενεργειακή θωράκιση των κατοικιών».
Πράσινη ενέργεια
Ο ίδιος, εξετάζει και την διείσδυση στην πράσινη ενέργεια, χρησιμοποιώντας για τις βιομηχανίες – πελάτες του ή για τις εταιρείες που παράγουν ενέργεια από την καύση απορριμμάτων τα πυρίμαχα υλικά του, τη στιγμή που τον εμπιστεύονται ακόμα και Ιταλοί ανταγωνιστές του, στέλνοντας του παραγγελίες για παραγωγή υποπροϊόντων πέτρας. Δραστηριότητα που ήδη τρέχει και σχεδιάζεται στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, εκεί που βρίσκεται και η έδρα της Μαθιός Πυρίμαχα.
Από την άλλη δεν μπορεί κανείς να παίρνει αψήφιστα τη γεωπολιτική κρίση, αναφέρει ο επιχειρηματίας, όταν καθυστερούν έργα στη Μέση Ανατολή, σε Αίγυπτο, Ντουμπάι και Ισραήλ που είναι από τους μεγαλύτερους πελάτες της. Μόνο από την Ινδονησία μετά από δύο χρόνια κατάφερε να εισπράξει επιταγή 700 χιλιάδων ευρώ!
Ο ίδιος έχει βλέψεις για όλα τα μεγάλα οικιστικά έργα που συντελούνται στην Αθήνα, π.χ. Ελληνικό, αλλά όπως λέει, «η δική μας η δουλειά είναι σαν τη δουλειά που κάνουν οι μπογιατζήδες. Μας φωνάζουν στο… τέλος»!
Ο ίδιος δεν θεωρεί ότι έχει κάποια… κόντρα με τον κ. Μιχαηλίδη. «Δεν το αντιλαμβάνομαι ως επιθετικό τόνο. Το αντίθετο. Θέλω να ακούω όλους τους μετόχους, ακόμα κι αν έχει μία μετοχή. Μας τιμά που είναι στην εταιρεία, όπως είπε, ένας επιτυχημένος επαγγελματίας.
Ως προς τα αποτελέσματα η εικόνα για φέτος θα είναι διαφορετική. Πέρσι, όπως είπε, μας κόστισαν πέρα από τις καθυστερήσεις στις παραγγελίες, τα μεταφορικά κόστη, οι πληρωμές των τόκων για τα δάνεια (σ.σ. ξεπερνούν τα 9,1 εκατ. ευρώ) και οι… αποζημιώσεις λόγω συνταξιοδότησης. Για φέτος βλέπει αύξηση στο μικτό κέρδος πάνω από 35%.
Ανοιχτοί σε συνεργασίες
Ο κ. Μαθιός ήταν αποκαλυπτικός και σε κάτι ακόμα. «Είμαστε μαζί με την 4η γενιά σήμερα στην εταιρεία. Έχουμε μάθει να λειτουργούμε όλοι μαζί. Είμαστε σα συνέταιροι. Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία, δίνοντας έτσι απάντηση στο αν σχεδιάζουν οι βασικοί μέτοχοι, ο ίδιος με τα ξαδέρφια του και τα παιδιά τους να πουλήσουν.
Το ποσό που έχουν λοιπόν, οι βασικοί μέτοχοι, πλην Μιχαηλίδη, ξεπερνάει το 76%, δηλαδή ελάχιστα πάνω από το 75% που θέτει ως όριο ο νέος κανονισμός του Χ.Α. και μίνιμουμ ελεύθερης διασποράς το 25%. Το υπόλοιπο 5,1% κατέχει ο κ. «ΚΕΜ».
Ο κ. Μαθιός δεν είναι βέβαιος για το αν θα πρέπει να ρίξει κι άλλο τη συμμετοχή του, όπως ορίζουν οι νέοι κανόνες για την παραμονή της εταιρείας στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου, ή αν θα κατέλθει στην Εναλλακτική Αγορά. Κι αυτό, διότι όπως λέει, η εταιρεία πραγματοποιεί πωλήσεις της τάξης των 15 εκατ. ευρώ.
Εισήλθε το 2000 στην Παράλληλη Αγορά του Χ.Α. και οι απαιτήσεις από το Χρηματιστήριο είναι ίδιες με εκείνες ενός blue chip. Το επόμενο εξάμηνο θα αποφασίσουμε…
Διαβάστε επίσης
Μetlen: Την Τετάρτη 10 Ιουλίου η καταβολή των οφειλόμενων τόκων των ομολογιών
ΟΔΔΗΧ: Στο 3,42% η απόδοση στη δημοπρασία 3μηνων εντόκων γραμματίων €500 εκατ. σε φυσικά πρόσωπα
Goldman Sachs για Motor Oil και HELLENiQ ENERGY: Οι εκτιμήσεις μετά τον εφάπαξ φόρο στα κέρδη τους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα